1-ex
Cercetătorii de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar
Oamenii de știință de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar. Testul, primul de acest tip, detectează celulele „zombie” care ar putea indica primele semne ale bolii, scrie site-ul cam.ac.uk, citat de g4media.ro.
Testul este perfectibil
Pentru a crea testul, oamenii de știință s-au uitat la proteinele excretate de celulele senescente: celule „zombie” care sunt vii, dar incapabile să crească și să se dividă. Aceste celule sunt cele care provoacă leziuni ale țesuturilor prin reprogramarea mediului înconjurător imediat pentru a favoriza apariția celulelor canceroase.
Acum, cercetătorii au dezvoltat un senzor injectabil care interacționează cu proteinele celulelor zombie și eliberează un compus ușor detectabil în urină, semnalând prezența acestora.
„Detectarea precoce a cancerului necesită instrumente și strategii rentabile care să permită detectarea rapidă și precisă”, a declarat Fruk. „Am conceput un test bazat pe proteine care scindează peptidele, care se găsesc la niveluri mai ridicate în prezența celulelor zombie și care, la rândul lor, apar în stadiile incipiente ale cancerului”, a explicat el.
„În cele din urmă, dorim să dezvoltăm un test de urină care ar putea ajuta medicii să identifice semnele din stadiile incipiente ale cancerului – potențial cu luni sau chiar ani înainte de apariția unor simptome vizibile”, a mai adăugat Fruk.
Tratamente mai eficiente împotriva cancerului
Pe lângă faptul că vizează cancerul pulmonar, Fruk speră că cercetările sale, împreună cu eforturile comune ale altor departamente universitare, vor duce la dezvoltarea unor sonde capabile să detecteze alte tipuri de cancer.
„Aproape am finalizat un test de urină funcțional pentru a detecta celulele „zombie” în cancerul pulmonar, care va depista cancerul mai devreme și va evita necesitatea unor proceduri invazive, dar acest test are potențial și pentru alte tipuri de cancer”, a spus ea. „Dezvoltarea unor tratamente mai eficiente împotriva cancerului necesită o detectare mai timpurie și terapii mai bune, dar și colaborarea cu alte discipline pentru o viziune mai holistică asupra bolii, care este o parte esențială a cercetării mele”.
De la descoperirea cauzelor cancerului pulmonar la medicamentele de pionierat pentru tratarea acestuia, Cancer Research UK a contribuit la progresul persoanelor afectate de cancer pulmonar. În ultimii 10 ani, organizația caritabilă a investit peste 231 de milioane de lire sterline în cercetarea cancerului pulmonar.
„Cancer Research UK a jucat un rol-cheie în avansarea cercetării în domeniul cancerului pulmonar și în îmbunătățirea supraviețuirii”, a declarat Dr. Iain Foulkes, director executiv al Cancer Research UK pentru cercetare și inovare. „Acest proiect condus de profesorul Fruk este un alt exemplu al angajamentului nostru de a stimula progresul, astfel încât mai mulți oameni să poată trăi mai mult și mai bine, fără teama de cancer”, a mai adăugat Foulkes.
Ofensivă în 16 țări din UE împotriva ţigărilor electronice
Un grup de 16 state membre UE au cerut, luni, Comisiei Europene să includă noile produse precum ţigările electronice (dispozitivele de vapat), care nu sunt incluse în actuala legislaţie, în directiva privind taxarea produselor din tutun, transmite Reuters, scrie g4media.md.
Iniţiativa, condusă de Ţările de Jos, are sprijinul Croaţiei, Cehiei, Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Letoniei, Slovaciei, Spaniei, Belgiei, Bulgariei, Irlandei, Sloveniei şi Portugaliei.
Într-o scrisoare trimisă Executivului comunitar, miniştrii de Finanţe din cele 16 ţări spun că este nevoie de o revizuire a directivei europene din 2011, privind taxarea produselor din tutun, pentru că, în absenţa unei reglementări europene privind dispozitivele de vapat, fiecare ţară aplică reguli diferite cu privire la accize, ceea ce distorsionează piaţa unică.
„Conform actualei directive, majoritatea acestor produse nu pot fi taxate la fel ca produsele tradiţionale din tutun. Prevederile actualei directive sunt insuficiente sau prea limitate pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă administraţiile fiscale din ţările membre, având în vedere ofertele în continuă evoluţie ale industriei tutunului”, se precizează în scrisoarea consultată de Reuters.
„Din cauza deficienţelor actualei legislaţii europene, statele membre au luat măsuri adecvate la nivel naţional. Asta a dus la fragmentare, creând un mediu diferit şi, în cele din urmă, la perturbarea pieţei interne”, se mai arată în scrisoare.
O revizuire a directivei privind taxarea produselor din tutun trebuia să aibă loc la finalul anului 2022, dar a trebuit să fie amânată şi guvernele vor ca noua Comisie, care tocmai a preluat atribuţiile la 1 decembrie, să rezolve urgent această problemă.
Comisia Europeană a pus la punct anumite standarde pentru ţigările electronice, inclusiv limite cu privire la conţinutul de nicotină şi etichete care să explice că acestea nu ar trebui să fie utilizate de non-fumători. Producătorii trebuie să se înregistreze înainte de a-şi putea comercializa produsele. Însă, altfel regulile diferă de la ţară la ţară. În Franţa, tinerii până la 18 ani nu pot cumpăra dispozitive de vapat iar utilizarea lor este interzisă în anumite locuri publice, inclusiv în universităţi şi mijloacele de transport în comun.
În schimb, în 2013, Italia a eliminat interdicţia utilizării ţigărilor electrice în public. Utilizarea lor în apropierea şcolilor est în continuare interzisă. Dispozitivele de vapat de unică folosinţă au intrat în mod special în atenţia parlamentarilor din unele state membre UE pe fondul îngrijorărilor privind efectele asupra mediului şi sănătăţii.
O profesoară din România a obținut titlul cea mai rapidă cititoare din lume la un concurs din Turcia. Care sunt tehnicile pe care le folosește
Teodora Voinescu, profesoară de română la Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil”, a participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Campionatul mondial de citit rapid, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Brașov, scrie g4media.ro.
La World Speed Reading Championship, ediția a 33-a, din Istanbul, Turcia, Teodora Voinescu s-a întrecut cu sute de concurenți, în special din Asia, dar și din Europa, pasionați de sporturi ale minții, șah, cu IQ ridicat, iar ea a devenit campioana, după ce a citit peste 130 de pagini în 30 de minute. Și nu doar atât, a trebuit să facă dovada că a și înțeles ce a citit, pentru că a trebuit să răspundă la întrebări punctuale legate de text.
„Concursul în sine presupune citirea într-un anumit timp a unei cărți nepublicate, necunoscute până în acel moment. Ți se adresează 20 de întrebări de conținut, la care trebuie să răspunzi detaliat, adică să se vadă că ai și înțeles ceea ce ai citit. Am ridicat mâna, am spus că am terminat de citit, mi s-a dat foaia, am răspuns și după aceea am și plecat, deci s-a terminat totul în jur de 40 de minute. Nu ni s-au dat rezultatele pe loc la speed reding și am fost anunțați ieri, la ceremonia de premiere. Nu mi-a venit să cred, v-am spus, erau minți luminate, oameni foarte, foarte inteligenți din toată lumea. Și pentru mine a fost o mare surpriză”, a spus Teodora Voinescu.
Pentru ea este o obișnuință această activitate. Spune că a ajuns să citească și două cărți pe zi.
Lecturile le-a început de la trei ani, își amintește profesoara, iar atunci citea fluent deja. Performanța obținută în Turcia i-a deschis și alte uși, a mai spus Teodora Voinescu: „Oamenii de acolo au spus că vor să colaborăm, să devin professional coach, să lucrez cu universități și companii din străinătate, să elaborez manuale împreună cu ei. Am fost invitată pentru ediția următoare în Vietnam, anul viitor. Pentru mine e nemaipomenit. M-au întrebat ce tehnici am sau dacă m-am antrenat. Nu, e o chestie personală, fiindcă cred că, așa cum i-am spus și unuia dintre organizator ieri, este ceva ce-mi vine natural. Deci nu am o tehnică sau ceva nume. Adică nu m-am dus cu un plan, că trebuie să fac într-un anumit fel. Pur și simplu am citit cum fac acasă”, soune profesoara.