Paştele Blajinilor are la bază pomenirea celor decedați. Şi, după cum e obiceiul, credincioşii depun ofrande pe morminte, împart pomeni, şi întind mese în cimitir. Noi am fost mai harnici şi am
mers până în Pepeni, acasă la maestrul Nicolae Glib, ca să furăm rețeta de cozonac de la soția interpretului, Tatiana Glib.Vezi câte cuptoare de pască, cozonac și colaci s-au copt în acest an în familia celor mai mari gospodari ai satului Pepeni.
Rețeta de cozonac a familiei Glib
Ingrediente:
- 100 de ouă, doar gălbenuș
- 3 kg de zahăr
- 2-3 kg de făină
- 3 l de lapte
- 1 kg de unt
- Un pic de sare
- Coajă de lămâie și portocală
- Esență de portocală și vanilie
Mod de preparare:
- Gălbenușurile de ou se bat cu 3 kg de zahăr aproape 2 ore, până volumul conținutului se mărește de 2 ori.
- Într-un alt vas, mai mare, în care vei frământa aluatul, se pregătește noiala.
Avem nevoie de 2-3 kg de făină, în care punem un strop de sare, și, treptat, adăugăm laptele cald.
Noiala trebuie să fie, la consistență, un pic mai groasă ca smântâna.
- 100 de gr de drojdie se dizolvă cu o linguriță de zahăr.
- Conținutul de drojdie se adaugă în noială. Se frământă și se lasă să dospească jumătate de oră.
- Revenim la aluat. Adăugăm 1 kg de unt și frământăm tot conținutul timp de o oră, până aluatul va face bule.
- Punem în aluat mirodeniile
- Aluatul se lasă să dospească
Cozonacul se la cuptor pentru 40-50 de minute.
Chisinau, str.Piata Cantemir 1, 2004
Phone:+373 22 264 121
Mobile: 079 809 893, 079 601 867
Skype: roma_tonu
e-mail: roman.tonu@studio-moderna.com
Visit our Websites:
www.top-shop.md
www.dormeo.md
www.kosmodisk.md
www.delimano.md
www.shark.md
www.walkmaxx.md