Viaţa femeii se învârte în jurul acestui fenomen lunară. Uneori ne dorim să scăpăm de ea, alteori ne bucurăm atât de mult când „vine” şi tot aşa mai departe. Un lucru este clar, trebuie să trăim cu ea indiferent de ne place sau nu. Până de curând, sportul în timpul menstruaţiei era tabu, întrucât se considera că acesta poate fi dăunător. Despre practicarea sportului în zilele critice, e bine să ştii că…
Activitatea fizică regulată şi moderată este benefică dacă suferi de sindromul premenstrual. Nu există niciun mister în faptul că atunci când faci sport, fără să-ţi dai seama te scufunzi într-o stare de bine datorită hormonului fericirii care este produs după 10-15 minute de efort fizic.
În timpul acestor zile critice, fonul hormonal este zdruncinat, de unde apar acele schimbări emoţionale. Serotonina – hormonul fericirii, este produs în cantităţi foarte mici, de aceea sportul moderat este indicat pentru echilibrarea fonului emoţional şi hormonal. De asemenea, datorită oxigenării ţesuturilor şi activarea circulaţiei sanguine, vei diminua considerabil durerile din această perioadă. Desigur nu trebuie să neglijezi şi regulile de alimentaţie, chiar dacă acum ai da orice pentru o prăjitură, ciocolată, plăcinţică sau o îngheţată.
Încă o veste plăcută este că în timpul menstruaţiei slăbeşti mai uşor. Aşadar, orele de antrenamente sunt cu atât mai plăcute când te gândeşti că acele 60 de minute te apropie de parametrii visaţi.
Cu toate acestea, înainte de a merge la sală, convinge-te că nu simţi vre-un disconfort sau dureri acute. Evită exerciţiile pentru muşchii abdominali, acestea pot provoca hemoragii puternice din cauza contracţiilor din timpul antrenamentului. Dacă te simţi slăbită poţi scăpa câteva zile de sport, vei recupera în cele ce urmează.
Deci, menstruaţia nu este un motiv de a sta la pat.
„Mişcarea este viaţă” şi această maximă este valabilă în orice perioadă a lunii.
Text: Rada Baltag