Majoritatea cred că la menstruație nu este bine să faci sport. În realitate, potrivit medicilor, dacă ești sănătoasă, mișcarea este chiar recomandată în aceste zile delicate, generând câteva beneficii importante: de la ameliorarea crampelor, până la scăderea intoleranței la durere şi eliberarea de endorfină – hormonul stării de bine. Este bine de știut că schimbările hormonale nu afectează puterea sau rezistența. Astfel, deși este posibil să te simți obosită, mișcarea te va face să te simti mai bine.
Pentru început, asigură-te că ai un absorbant bun și un altul de rezervă, dupa duș, pentru că într-adevar, mișcarea și sportul moderat asigură o mai bună eliminare a țesutului endometrial, scurtând uneori durata menstruației și asigurând o curățare eficientă a mucoasei uterine. Iar în cazul, când ai o stare generală rea sau un flux menstrual intens nu trebuie să te forțezi să faci mișcare. Atunci când corpul tău alege odihna, este pentru că are realmente nevoie de asta pentru a se recupera.Revista doc.ro, iti propune urmatorul program:
Ziua 1: începe cu o alergare ușoara timp de 20-40 de minute, menținând același ritm și grad de dificultate. Alergarea la o viteză constantă va face antrenamentul mai confortabil și va diminua crampele abdominale. Nu uita să te hidratezi pe tot parcursul antrenamentului; pentru a preveni durerile de cap sau oboseala. Dacă ești la birou, poți face exerciții simple: mișcări ale labei piciorului, exerciții de stretching, genuflexiuni – vor diminua tensiunea de la nivelul mușchilor paravertebrali, relaxând musculatura picioarelor.
Ziua 2: un antrenament cardio ușor de aerobic alături de alte persoane o să îți facă plăcere și o să aibă un efect de diminuare a durerilor, fiind și un mod excelent și de a-ți deturna atenția de la oboseală, stres sau starea de iritabilitate.
Ziua 3: participarea la o clasă de pilates sau de yoga poate fi o altă alegere bună. Exercițiile includ respirație profundă, care ajută la ameliorarea efectelor privării de oxigen în țesuturi, una dintre principalele cauze ale crampelor.
Ziua 4: anumite posturi de yoga pot conduce la reducerea contracțiilor uterine, care sunt responsabile pentru declanșarea hormonilor care cauzează dureri și crampe abdominale în perioada menstruației. Evită însă poziția lumânării sau pozițiile cu retroversia uterului, pentru a nu împiedica fluxul normal al menstruației.
Ziua 5: optează pentru un antrenament în care să folosești greutăți mai mici decât cele la care apelezi în mod obișnuit. Încearcă să eviți ridicarea de greutăți care pun presiune pe abdomen sau spate, acest lucru poate fi cu atât mai inconfortabil în perioada zilelor delicate.
Ziua 6: dacă ai chef să stai mai degrabă acasă, iată ce poți face:
- Exerciții pentru picioare: genuflexiuni și fandări pentru tonifierea musculaturii coapselor, fesierilor și gambelor;
- Exerciții pentru abdomen;
- Exerciții pentru brațe: poți executa cu greutăți de 1-2 kg, cât îți este confortabil;
- Mers pe loc intr-un ritm mai alert, ridicând alternativ câte un picior de la sol și mișcând brațele pe lângă corp, 2-3 minute.
În plus, nimic nu poate să-ți modifice starea de bună dispoziție, așa că odată ajunsă acasă îți poți completa doza de mișcare cu muzică preferată.
Ai grijă de tine!!!