Luptătoarea Mariana Draguțan a cucerit medalia de bronz la Campionatul European de la Bratislava, anunță Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS).
Ea a obținut două victorii în categoria de greutate 55 kg, cu Amory Andrich (Germania) și Roza Szenttamasi (Ungaria), fiind învinsă în semifinale de franțuzoaica Tatiana Debien, transmite realitatea.md.
La 65 kg, Irina Rîngaci a acces în finală unde se va duela cu Grace Bullen din Norvegia. Sportiva a trecut de Eniko Elekes (Ungaria) și Iryna Koliadenko (Ucraina).
Lumina Sfântă a fost aprinsă la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim
Sfânta Lumină a fost aprinsă la Mormântul Învierii Domnului din Ierusalim, sâmbătă, în jurul orei 14.30. Mii de credincioși s-au adunat acolo pentru a participa la această slujbă specială și să ia lumină.
Sfânta Lumină nu se coboară în fiecare an la aceeași oră, dar se coboară întotdeauna la Vecernia Paștilor – și numai atunci când la Sfântul Mormânt se roagă creștinii ortodocși, scrie agenția de știri Basilica.ro.
Sfânta Lumină va ajunge în întreaga lume de la Ierusalim, inclusiv în Moldova. Astfel, și în acest an, Lumina Sfântă va fi dusă, prin intermediul unui delegat al Mitropoliei Moldovei.
Lumina Sfântă, un miracol al ortodoxiei
Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paște la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 și 14.30, când deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an și care, în primele minute, nu frige.
Lumina este adusă credincioșilor de Patriarhul Ierusalimului, mai spune sursa citată.
Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt polițiști civili, care nu sunt creștini.
De obicei, aceștia sunt trei: un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, ușa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.
După desfășurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil și brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, el este controlat de polițiști în prezența martorilor care aparțin tuturor confesiunilor.
Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt și pătrunde în prima încăpere, în Capela Îngerului, însoțit – conform tradiției – numai de un arab de religie islamică.
Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului și îngenunchează în fața lespedei. Ulterior, după rugăciune, cei prezenți în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt.
Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăștie în mici bucăți. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.
Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă și a o așeza în două cupe de aur. Apoi se întoarce în Capela Îngerului și aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese și împarte lumina credincioșilor.
The Insider: Reţeaua rusă de dezinformare Matrioşka desfăşoară o campanie care vizează Republica Moldova. Boţii o acuză pe Maia Sandu de corupţie şi represiune
Reţeaua rusă de dezinformare Matrioşka a lansat o campanie de amploare care vizează pentru prima dată Republica Moldova. Pe reţelele sociale X şi Bluesky circulă videoclipuri care, imitând identitatea unor instituţii media internaţionale sau a unor universităţi, dezvăluie că actuala preşedintă a ţării, Maia Sandu, a câştigat alegerile prin campanii de propagandă, iar acum este angajată într-o represiune împotriva oponenţilor săi, scrie site-ul de investigaţii The Insider, citând Proiectul Bot Blocker (antibot4navalny), informează News.ro.
Unul dintre videoclipurile false ar fi realizat de serviciul de stat francez pentru combaterea dezinformării VIGINUM.
Videoclipul este distribuit pe X cu textul „VIGINUM a pregătit un studiu pe mai multe niveluri al fenomenului de propagandă în favoarea Maiei Sandu pe TikTok” şi spune că ar fi fost cheltuiţi 1 milion de dolari pe zi pentru filmarea şi distribuirea unor videoclipuri de dezinformare în sprijinul Maiei Sandu.
„Interesant este că fostul candidat de extremă dreapta la preşedinţia României, Călin Georgescu, a fost acuzat de manipularea opiniei publice prin TikTok cu ajutorul Rusiei. Ca urmare a acestor acuzaţii, rezultatele primului tur, în care Georgescu a câştigat, au fost anulate, iar Georgescu nu a fost lăsat să participe la noile alegeri”, notează The Insider.
Într-un alt videoclip, în limba franceză, care se pretinde a fi un discurs al unui profesor universitar francez, Maia Sandu este acuzată de represiune politică din cauza arestării guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guţul, care a fost reţinută sub suspiciunea de cumpărare de voturi şi finanţare ilegală a partidului pro-Kremlin Şor. După ce a fost reţinută, Guţul a apelat la Vladimir Putin pentru a face presiuni asupra autorităţilor moldovene să o elibereze, menţionează The Insider.
„Un profesor francez susţine că Maia Sandu este implicată în corupţie şi controlează parlamentul moldovean corupt”, se arată în textul care însoţeşte videoclipul.
Unele dintre videoclipuri o menţionează şi pe Veronica Dragalin, fosta şefă a Procuraturii Anticorupţie din Moldova, care a demisionat la cerere în luna februarie a acestui an.
Potrivit videoclipului fals, Dragalin a promis să trimită la 300 de instituţii media europene dovezi că Sandu a luat mită şi a câştigat alegerile prezidenţiale prin fraudă. Dragalin este, de asemenea, menţionată pe o falsă copertă a revistei La Tribune, distribuită de reţeaua Matrioşka.
Pe lângă acuzaţiile de corupţie şi presiuni asupra oponenţilor, videoclipurile cu „profesori universitari” folosesc naraţiunile obişnuite ale propagandei Kremlinului: în special, se afirmă că Maia Sandu aparţine comunităţii LGBT şi că, sub guvernarea ei, „valorile netradiţionale” din Moldova le vor înlocui inevitabil pe cele „tradiţionale”.
Într-un alt videoclip se afirmă că Maia Sandu intenţionează să „urmeze exemplul Ucrainei” pentru a obţine controlul asupra Bisericii Ortodoxe, şi anume să subordoneze eparhia din Chişinău a Bisericii Ortodoxe Ruse Bisericii Ortodoxe Române.
Potrivit autorilor videoclipului, acesta va fi unul dintre paşii spre unirea finală a Republicii Moldova cu România. Campania a lansat deja 10 videoclipuri diferite (4 dintre ele mascate drept conţinut al unor instituţii media cunoscute şi 6 – drept discursuri ale unor profesori universitari) şi o copertă falsă.
Proiectul Bot Blocker a precizat pentru The Insider că anterior a reuşit să găsească doar un singur videoclip fals despre Moldova, pe care Matrioşka l-a distribuit în iunie 2024. Videoclipul respectiv, în limba română, a fost prezentat ca o reclamă socială, care ar fi fost difuzată online: acesta transmitea mesajul privind necesitatea unor atitudini tolerante faţă de persoanele cu dizabilităţi şi persoanele LGBT.
Conform intenţiei organizatorilor campaniei, acesta era menit să sperie oamenii şi să îi întoarcă împotriva valorilor „europene”.
Ultimele alegeri prezidenţiale, câştigate de Maia Sandu, s-au încheiat în noiembrie 2024 şi au fost însoţite de numeroase provocări. Următoarele alegeri din ţară – parlamentare – vor avea loc în septembrie 2025.
În decembrie 2024, şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din Moldova, Alexandru Musteaţă, a avertizat că Rusia ar putea încerca să le influenţeze.
„Strategia lor a fost, este şi va fi în 2025 să infiltreze în mediul politic persoane şi organizaţii legate sau controlate de Federaţia Rusă, inclusiv cele protejate de Federaţia Rusă, pentru a obţine controlul asupra Parlamentului şi, în consecinţă, asupra altor instituţii ale ţării”, a declarat Musteaţă, precizează The Insider.
Reacția furioasă a lui Trump când a aflat că Musk a fost chemat la o întâlnire secretă: „Ce naiba caută Elon acolo?”
Președintele american Donald Trump a avut o reacție furioasă când a aflat că miliardarul Musk urma să participe la o reuniune secretă privind China. La cererea lui, întâlnirea a fost reprogramată, iar doi oficiali au fost sancționați, relatează Axios, preluat de Digi24
Secretarul american al Apărării Pete Hegseth i-a suspendat pe doi oficiali de rang înalt de la Pentagon, Dan Caldwell și Darin Selnick, cei care i-ar fi spus lui Musk despre întâlnirea secretă, legaă de planurile militare ale SUA în cazul unui conflict cu China.
„Ce naiba caută Elon acolo? Asigurați-vă că nu participă”, a fost reacția președintelui american, care a cerut apoi anularea întâlnirii.
Deși Trump l-a lăudat de multe ori pe Musk și a salutat implicarea acestuia în chestiuni guvernamentale, de data aceasta, oficialii spun că legăturile de afaceri ale miliardarului cu China au depășit o linie roșie.
„Președintelui încă îi place Elon, dar există linii roșii. Elon are multe afaceri în China și are relații bune acolo, iar această ședință de informare nu a fost cea mai potrivită”, a spus o sursă citată de Axios.
Scandalul a început pe 20 martie, când The New York Times a relatat că Pentagonul urma să îl informeze pe Musk despre planurile militare ale SUA în cazul unui conflict cu China. Informația a fost negată vehement de Donald Trump și secretarul american al Apărării, care au calificat informația drept „fake news”, însă abia după ce respectiva întâlnire a fost reprogramată.
Musk a participat la un briefing la Pentagon cu Hegseth pe 21 martie, dar nu au discutat despre China.