Dacă ți se pare că apartamentul în care stai cu chirie este prea sumbru și gol? Nu te întrista, deoarece îl poți decora după propriul gust și cu bani puțini. Doar e nevoie de un pic de inspirație și careva cheltuieli. Iată ce recomandă designerii de interior la acest capitol.


Folosește oportunitatea pentru un test de creativitate
Nu întâmplător am vorbit despre limite și modul în care ne stimulează creativitatea: un decor imperfect poate deveni chic, cu puțină imaginație. Printre elementele care ar putea ajuta în acest sens se numără: lămpile, draperiile, jaluzelele, pernele decorative, tablourile și plantele ornamentale.
Nimic nu transformă mai mult un spațiu decât vopseaua proaspătă
Dacă apartamentul nu a fost zugrăvit recent de către proprietari, le poți cere permisiunea să te ocupi chiar tu de acest aspect. Întreabă și dacă poți folosi o culoare pe placul tău, cu toate că albul rămâne prima opțiune, pentru că mărește vizual spațiul și te lasă să te joci cu culorile în altă parte: atunci când alegi draperii sau covoare noi.
La fel de importantă este lumina
Nu pierdea vremea căutând lămpi de tavan, mai ales că este posibil să nu îți fie permis să le schimbi pe cele vechi. Cea mai bună alegere pentru un apartament închiriat o reprezintă lămpile de podea și veiozele, unele dintre cele mai spectaculoase corpuri de iluminat. În cazul lămpilor de podea, caută modelele de dimensiuni mari, flexibile, pe care le poți orienta spre orice colț al camerei.
Înlocuiește covoarele cu carpete
Dacă nu îți sunt pe plac covoarele pe care le-ai găsit aici sau dacă preferi să le ții la păstrare, poți întinde pe podea carpete noi, care nu numai că te costă mai puțin, dar arată de multe ori mai bine, sunt mai ușor de curățat și pot fi transportate ușor spre o nouă adresă, în cazul în care plănuiești să te muți din nou.
Nu investi în prea multe electrocasnice mari
O mașină de spălat sau o plită nouă ți-ar putea fi utile, însă cu excepția câtorva alegeri, este de preferat să utilizezi aparate electrocasnice care nu ocupă mult spațiu și pe care le poți lua oricând cu tine.
Alege câteva piese de mobilier care schimbă decorul
Cel mai probabil, vei fi nevoită să strecori piesele noi printre cele vechi. Asta înseamnă, pe de o parte, că va trebui să ții cont de stilul deja existent în apartament, dar și că propriile alegeri trebuie să poată fi recunoscute ca fiind ale tale.
În ce poți investești? O măsuță de cafea, o pereche de fotolii, rafturi suspendate și corpuri cu sertare. Dacă designul apartamentului are un aer vechi, te poți orienta spre mobilierul recondiționat, iar dacă pereții sunt reci și goi, nu uita să instalezi câteva tablouri.