Îngrijeşte-ţi corect hainele din mătase şi satin!

Femeile adoră să colecţioneze în garderoba lor haine din materiale fine, delicate precum mătasea, satinul, dantela. Aceste ţesături le scot în evidenţă personalitatea, feminitatea şi, nu în ultimul rând, aerul cochet şi seducător.  Dar pe lângă delicateţe şi originalitate, aceste materiale necesită o îngrijire mai deosebită.  

separator

Îţi propunem câteva sfaturi şi metode de îngrijire a ţesăturilor fine.

Ai grijă cum speli hainele din mătase şi satin

Trebuie să fii foarte atentă, atunci când speli hainele din satin şi mătase. Cea mai eficientă metodă de spălare a acestor ţesături, este cea manuală. Temperatura apei de spălare trebuie să fie medie sau chiar rece (depinde de calitatea materialului). Foloseşte puţin detergent, de preferinţă un detergent fără enzime, pentru a nu dăuna textura în timp. Dacă ai maşină de spălat automată cu program special pentru ţesături delicate, poţi aşeza hainele într-o plasă (pentru a nu-şi pierde forma şi a nu se deteriora), apoi pune plasa în cuva maşinii.

Vezi cum pui la uscat articolele vestimentare fine

Indiferent dacă ai spălat hainele delicate manual sau automat, fii atentă la uscarea lor. Nu folosi programul de uscare a maşinii automate, nu le stoarce cu mâna şi nici nu le întinde pe sârmă. Ia un prosop şi rulează piesa din satin sau mătase până când aceasta rămâne doar puţin umedă! Apoi scutur-o bine, până revine la forma sa iniţială şi aşeaz-o pe un umeraş. E foarte simplu şi nu-ţi ia mult timp.

Cum călci hainele din mătase şi satin?

Setează fierul de călcat la temperatură mică sau dacă este unul mai performant, pune funcţia „Silk”. După cum ştii atât mătasea, cât şi satinul, sunt materiale vaporoase care se usucă repede şi trebuie călcate doar când haina este un pic umedă. Dacă deja haina s-a uscat foloseşte un pulverizator cu apă şi calcă haina pe dos.

Învaţă să-ţi întreţii corect hainele delicate

Pentru ca hainele tale să aibă o “viaţă mai lungă” şi mereu colorată foloseşte oţet la clătire. Pune 2-3 linguri în ultima apă de clătire, apoi mai clăteşte o dată hainele doar cu apă rece. Acest truc te va ajuta să păstrezi luciul şi culorea ţesăturii, iar articolul vestimentar va fi mult mai rezistent. Evită folosirea înălbitorului, îl poţi înlocui cu oţetul care scoate petele şi previne îngălbenirea pieselor din mătase sau satin de culoare albă.

Ai grijă de hainele tale la fel cum ai grijă şi de frumuseţea ta.

Text: Cristina Mihalachi

Trucul incredibil care îți poate salva viața dacă te prinde o furtună cu fulgere

Să fii prins de furtună nu este niciodată plăcut, chiar dacă ești echipat. Dacă este vorba de una cu fulgere, atunci situația se complică. Pentru astfel de situații, specialiștii nemți vin cu un sfat care, la prima vedere, pare cel puțin ciudat, dacă nu de-a dreptul sinucigaș. Cercetătorii care au analizat astfel de furtuni spun că este mai bine să renunțăm la umbrelă și să lăsăm ploaia să ne ude bine pe cap. În acest fel, ne mărim șansele de a scăpa teferi dacă ne lovește fulgerul.

Un studiu realizat la o universitate din Germania a arătat că apa de ploaie de pe scalp acționează ca o „cască” de protecție în cazul unei descărcări electrice, curentul urmând calea cea mai conductibilă spre sol, prin pelicula de apă care ne acoperă corpul. Șansele de supraviețuire cresc de 70% la 90%, arată studiul, publicat în Scientific Reports și citat de 20Minutos.

Cercetarea a folosit două modele de cap cu trei straturi reprezentând scalpul, craniul și creierul. Unul a fost stropit cu apă pură, pentru a o simula pe cea de ploaie și ambele au fost expuse la șocuri electrice puternice. Capul umed a suferit mai puține leziuni, iar „creierul” său a avut o expunere la curent electric cu 13% mai mică decât capul uscat, ceea ce ar putea face diferența dintre viață și moarte.

Pentru a beneficia de protectie, scalpul trebuie sa fie umed, nu doar parul.

sursa

Trucul care te ajută să economisești zeci de litri de combustibil. Descoperirea făcută de cercetătorii britanici

Există multe modalități prin care șoferii pot economisi combustibil, dar în acest caz particular factorul determinant este cât de curată este caroseria unei mașini.

Sume importante ce ajung și la sute de euro pot fi economiste de șoferi în fiecare an. Potrivit cercetătorilor britanici de la ATS Euromaster, o mașină cu o caroserie curată este mai eficientă din punct de vedere aerodinamic, iar asta contribuie decisiv la reducerea consumului de combustibil, în special în cazurile în care șoferul petrecere cea mai parte a timpului deplasându-se cu viteză pe autostradă, scrie romaniatv.net.

Sfatul britanicilor vine în același timp pentru a demonta un mit care spune că mașinile murdare sunt mai economice în consum. Mitul susține că denivelările create pe suprafața caroseriei funcționează ca micile adâncituri uniforme pe care le are o mine de golf. Acestea măresc distanța pe care mingea o poate parcurge în aer.

O mașină care este curățată regulat poate economisi până la 10% din combustibil în comparație cu o mașină care nu este curată apropae niciodată, potrivit analiștilor britanici, asta în cazul în care parcurge marea majoritate a kilometrilor pe autostradă.

Un autovehiucul curat profită la maximum de caroseria aerodinamică, în timp ce poluanții care se acumulează pe caroserie cresc rezistența aerodinamică și în consecință crește și consumul de combustibil.

Pentru rezultate optime, trebuie să curățăm corect partea inferioară a vehiculului, dar și roțile, deoarece se acumulează noroi și alți poluanți care intensifică rotația aerului în acel punct.

Pantone a anunțat culoarea anului 2024. Ce simbolizează ,,Peach Fuzz”

Culoarea anului 2024 de la Pantone este ,,Peach Fuzz”, o nuanţă de piersică blândă şi hrănitoare, care ne aminteşte să încetinim ritmul şi să avem grijă de noi înşine şi de ceilalţi.

Numele acestei culori romantice reflectă senzualitatea tactilă asociată cu această nuanţă: piersicile catifelate, penele moi de marabou, satinul şi mătăsurile netede de epocă, toate acestea ne vin în minte când ne gândim la combinaţia de roz şi portocaliu.

Pentru Leatrice Eiseman, directorul executiv al Pantone Color Institute, „Peach Fuzz” este o culoare potrivită pentru momentul pe care îl trăim, o reflectare a nevoilor şi dorinţelor umane de bază pe care mulţi le pot simţi în mijlocul unor vremuri dificile, scrie News.ro.

„Pe măsură ce intrăm în 2024, unele dintre lucrurile care au devenit deosebit de evidente pentru noi este conceptul de stil de viaţă care capătă un nou sens”, a declarat Leatrice Eiseman pentru Time. „Am trăit în această perioadă de agitaţie în multe aspecte ale vieţii noastre şi, ca urmare a acestui fapt, nevoia noastră de îngrijire, empatie şi compasiune continuă să devină tot mai puternică pe măsură ce ne imaginăm un viitor mai paşnic”.

Eiseman subliniază că nuanţa delicată cheamă privitorii la experienţa umană, punând accentul pe importanţa sănătăţii şi a bunăstării pentru minte, trup şi suflet. De la culorile calde ale unui răsărit sau apus de soare până la confortul unei pături pufoase, culoarea afirmă momentele de linişte interioară cu nevoia profundă de comunitate şi conexiune.

„Ni s-a reamintit că o parte vitală a unei vieţi bune şi a unei vieţi pline este să ai sănătatea, rezistenţa şi puterea de a te bucura de ea”, a declarat Eiseman. „Într-o lume care adesea pune accentul pe productivitate şi pe realizări externe, este important să recunoaştem nevoia de a ne promova sinele interior şi de a găsi momente de răgaz, creativitate şi conexiune umană”.

Pentru Laurie Pressman, vicepreşedinte al Pantone Color Institute, selecţia de culori din acest an este deosebit de semnificativă, având în vedere că este cea de-a 25-a aniversare a programului Pantone Color of the Year. Pentru Pressman, selecţia unei culori care este sinonimă cu conexiunea umană este simbolică nu numai pentru acest an, ci şi pentru obiectivul general al programului în sine.

Despre slăbit cu Corina Țepeș, Irina Bivol, Doinița Gherman și Adriana Ochișanu
Articolul anterior
Vedete fără machiaj – visul paparazzilor!
Articolul următor