Învaţă cum să ai grijă de încălţămintea ta!

Vrei ca încălțămintea ta să arate mereu ca nouă? Cu ajutorul produselor speciale pentru așa gen de probleme și un pic de ajutor din partea ta, poți avea cei mai îngrijiți pantofi, cizme sau balerini.

separator

Îți propunem câteva metode simple, dar eficiente, care te vor ajuta să “prelungești durata de viață” a încălțămintei tale!

Curățarea

Primul lucru pe care trebuie să-l faci o dată ajunsă acasă, e să cureți încălțămintea, pentru  a evita ca praful și mizeria să se îmbibe în material. Dacă nu vei ține cont de acest sfat, riști să pierzi mai repede aspectul nou și strălucitor al încălțărilor tale. În plus dacă nu ai grijă și nu le cureți la timp, te poți trezi cu bacterii periculoase în casa ta.

Pași de curățare

  • Mai întâi curăță rezidurile cu o perie moale, după care sterge pantofii cu o cârpă și o soluție specială, pentru a le oferi luciu și hidratare pielii încălțărilor tale ( pielea pantofilor trebuie hidratată pentru a-și menține strălucirea). Pentru o hidratare strălucită și deosebită, un amestec de vaselină și lanolină este opțiunea perfectă pentru pantofii tăi din piele.
  • Sarea poate fi îndepărtată de pe încălțăminte cu ajutorul unei cârpe și unui amestec din două părți egale de apă și oțet alb. Înmoaie cârpa în soluția obținută și freacă bine părțile pătate de sare.
  • Cu siguranță mereu te gândești cum să-ți protejezi încălțămintea de molii, mucegai sau chiar de șoareci. Uite că un amestec din nouă părți de ulei de terebentină și o parte de ulei camfor poate fi salvarea ta numărul unu. Dar pentru a nu te complica atât de tare, poți miza şi pe uleiul de ricin. După ce ai uns încălțămintea cu ulei, nu uita să o  acoperi, deoarece uleiul atrage foarte ușor praful.
  • Pantofiii din piele întoarsă pot fi curățați foarte ușor cu ajutorul unei perii moi,. specială pentru asemenea material sau cu o cârpă umezită cu apă. Acest gen de încălțări nu au nevoie de cremă. Aceeași regulă de curățare o poți aplica și la pantofii din materiale sintetice.
  • Dacă ai prin garderoba ta și pantofii albi sau în culori deschise, trebuie să le acorzi o atenție dublă de îngrijire. În magazinele specializate pentru incălțăminte, vei găsi uşor produse care redau albul imaculat. Dar pentru a le reda un luciu suplimentar, îi poți unge cu puțină cremă de față.
  •  Ai grijă și de talpa pantofilor tăi! Aceasta trebuie spălată cu ajutorul unui burete îmbibat în apă și detergent.

Depozitarea corectă!

După fiecare anotimp, de regulă îți depozitezi încălțămintea pentru sezonul viitor. Dar trebuie să știi cum să faci corect acest lucru. Nu îți lăsa pantofii aruncați pe hol sau afară. Optează pentru un loc uscat și curat, ferit de praf sau mucegai. Cel mai indicat e să-i pui în cutii. Depozitează pantofii sau cizmele de iarnă într-un loc uscat, ferit de lumina soarelui, pentru a nu-i decolora. Ar fi bine ca toate încălțările tale, indiferent de materialul din care sunt confecționate, să fie pulverizate cu un spray special care combate umiditatea.

E bine să știi că…

  • ar fi indicat să dezinfectezi interiorul pantofilor cu o soluţie antimicrobiană,  pentru a evita apariţia ciupercilor sau alte probleme cauzate de bacterii;
  •  pielea întărită poate fi mai moale, dacă este frecată cu o cârpă umezită în ulei de ricin;
  • tălpile tari pot deveni mai flexibile dacă sunt unse cu ulei fierbinte de in;
  • pantofii de dans pot arăta mai perfect şi pot aluneca mai bine dacă sunt unşi cu un amestec de benzină şi stearină şi apoi şterşi cu o cârpă moale.

Text: Cristina Mihalachi

Cu ce nu trebuie să te îmbraci în avion. Sfaturile unui însoțitor de zbor au devenit virale

Un însoțitor de zbor a postat pe TikTok o serie de sfaturi pentru oamenii care merg cu avionul, iar clipul său a devenit viral. Mulți utilizatori ai rețelei i-au mulțumit, dar a ajuns și ținta criticilor.

Primul său sfat e cel puțin surprinzător: nu purta niciodată pantaloni scurți sau fustă în avion!

Deși am fi tentați să purtăm astfel de haine comode, însoțitorul de zbor Tommy Cimato spune că „nu știi niciodată cât de curate sunt scaunele” din avion, potrivit New York Post și digi24.ro.

În clipul devenit viral, Climato vorbește despre lucrurile pe care nu ar trebui să le faci niciodată într-un avion. Primul este cel legat de îmbrăcăminte.

„Nu știi niciodată cât de curat e scaunul, așa că dacă porți pantaloni lungi, riști mai puțin să iei microbi”, spune el.

Al doilea sfat: stai departe de hublou.

„Nu adormi cu capul pe geam și nu îți sprijini capul de geam. Nu ești singurul care a făcut asta și nu știi câți oameni sau copii au pus mâinile sau alte lucruri pe fereastră”, explică el.

În plus, spune Climato, niciodată nu trebuie să apeși butonul sau mânerul de tras apa la baie cu mâinile goale. Este „super insalubru și groaznic”, susține el, sugerând pasagerilor să folosească o bucată de hârtie igienică sau un șervețel pentru a trage apa.

Mulți oameni i-au mulțumit însoțitorului de zbor pentru sfaturile lui. Dar alții au venit cu critici.

„Adică nu faceți curățenie în avion după fiecare zbor?” a întrebat un utilizator de TikTok.

„Acest lucru demonstrează practic că nu curățați avionul”, a fost reacția altuia.

Tradiții și obiceiuri de Probajnie sau Schimbarea la Față a Domnului. Ce fac creștinii ortodocși în această zi

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi, 19 august, Schimbarea la Faţă a Domnului, care mai este numită în popor şi Probrajnia. În această zi, creștinii merg la biserică cu struguri pentru a-i blagoslovi, pentru că astăzi se sfinţeşte rodul viţei de vie şi vinul nou. Schimbarea la Faţă a Domnului este una din cele 12 sărbători împărăteşti.separator
sarbatoare

Această zi este singura din Postul Sfintei Marii în care se dă dezlegare la peşte, vin şi undelemn, iar enoriaşii merg la Biserică pentru împărtășanie.

Sărbătoarea aminteşte de minunea petrecută pe muntele Tabor, unde Hristos s-a schimbat la faţă înaintea ucenicilor săi. Aceştia au văzut faţa strălucită a mântuitorului ca soarele, iar veșmintele lui s-au făcut albe ca lumina.

Potrivit tradiției religioase, această zi cheamă creştinii să se transforme, oamenii păcătoşi să se lase de păcate, oamenii cu vicii să se lase de aceste ,,plăceri”.

Sărbătoarea mai este numită și Pobrojenia (denumirea vine din slavonă, de la verbul popular „a probazi”, ceea ce semnifică ,,a ocărî” sau ,,a certa”) sau Obrejenie (tot din slavonă, însemnând transformare, schimbare).

În popor se spune că femeile însărcinate, dacă vor respecta această zi, vor avea o naştere uşoară, iar copiii le vor fi sănătoşi. Fetele nu-i bine să se spele în această zi pentru că nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba, iar cei care se roagă în această zi să scape de o patimă (beţie, tutun, preacurvie), vor fi cu siguranţă vindecaţi.

Bătrânii spun că dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată, iar dacă plouă, toamna va fi mohorată.

De asemenea, țăranii se grăbesc ca până la această dată să termine de cosit şi de adunat fânul. Tot acum este perioada în care se culeg şi ultimele plante medicinale.

Se mai spune că odată cu Schimbarea la Față, toamna începe să-şi intre treptat în drepturi. De acum înainte, iarba nu mai creşte, păsările se pregătesc să plece spre ţările calde, iar insectele se pregătesc să ierneze.

Motivul pentru care este greșit să comanzi mai multă mâncare decât persoana de lângă tine, la restaurant. Află câteva reguli utile de bun simț

Să cunoști regulile de bun simț sau manierele poate fi un lucru util. Află că sunt câteva gesturi pe care nu este indicat să le faci atunci când mergi la restaurant, mai ales dacă ai și companie.

Nu te așeza la prima masă pe care o vezi

Bunele maniere îți spun să rezervi o masă în avans. Dacă vii la un restaurant în mod spontan, ar trebui să întrebi ospătarul dacă sunt locuri libere. În caz contrar, ai putea lua locul altcuiva și să fii nevoit să pleci atunci când persoana care l-a rezervat va veni, în sfârșit, scrie Brightside.com.

Nu comanda mai multă mâncare decât persoana care te însoțește

Regulile de etichetă ne spun să comandăm aproximativ atât de multe produse cât comandă și persoanele care ne însoțesc. Este neplăcut să mai mănânci în timp ce persoana cu care ești a terminat deja.

Nu te apuca să mănânci înaintea persoanei cu care ai ieșit la masă

Ar trebui să începi să mănânci doar atunci când toate persoanele de la masă își primesc comanda. Este destul de ciudat să mănânci când toți ceilalți te privesc.

Nu te șterge pe față cu șervetul de pânză

Este important să-ți amintești că șervetele de pânză ar trebui să fie puse în poală, iar prosopul de hârtie este pentru mâini și față. Dacă nu există șervete de hârtie, poți folosi unul de pânză, dar doar pentru buze și degete.

Dacă mergi la toaletă, pune șervetul de pânză pe masă. Dacă ai terminat de mâncat, pune șervetul de pânză pe masă, imediat lângă farfurie.

Nu lăsa șervețelul murdar în farfurie

Șervetele de hârtie ar trebui folosite pentru a-ți curăța mâinile și gura. Șervetele murdare ar trebui îndoite și puse pe marginea farfuriei, dar niciodată în mijloc. Dacă scapi un șervet pe jos, nu îl ridica singur, ci spune-i chelnerului despre asta.

Nu mai lua solnița sau alte obiecte de pe o altă masă

Dacă nu ai piper, sare sau alte lucruri pe masa ta, dar le vezi pe masa vecină, nu le lua singur. Cere ajutorul chelnerului.

Nu-ți mai servi oaspeții

Desigur, nu poți folosi propriul tău tacâm pentru a lua mâncare din farfurii comune. Și nu poți folosi linguriile altor persoane dacă vrei să-i ajuți să ajungă la o anumită farfurie. Pune farfuria lângă ei și lasă-i să ia cât de multă mâncare își doresc.

Nu te mai apleca să bei cu paiul

Conform acestei reguli, ar trebui să aduci mâncarea la gură, nu gura la farfurie. Același lucru este valabil și pentru băutul cu paiul: ridică paharul și adu-l la gură în loc să te apleci peste băutură.

sursa

O zi de Shopping împreună cu noi
Articolul anterior
Salon de Frumuseţe „Yeva”
Articolul următor