Istoria ciorapilor: necesitate sau lux?

Tu de ce porți ciorapi? Mi-am pus și eu această întrebare și cu toate că răspunsul inițial a fost legat de confort, a urmat un șir de argumente care țin de etichetă și stil. Dar haideți să tragem o privire în trecut și să vedem de unde își au începutul aceste accesorii nelipsite din garderoba fiecăruia din noi.

separator

Șosetele ca element de protecție

Strămoșii noștri au folosit pielea animalelor pentru a-și înveli picioarele, ceea ce reprezenta o primă idee de protecție împotriva obstacolelor exterioare. Bineînțeles, nu putem să vorbim despre croială, forme sau alte detalii sofisticate, în raport cu acele vremuri. Erau doar o formă primitivă de protecție ce le confereau oamenilor un plus de confort în viața de zi cu zi.

În epoca medievală, însă, lucrurile se schimbă. Șosetele apar ca mărfuri de lux, lucrate manual de către meseriași și erau destinate pentru cei înstăriți, care le-ar putea purta ca un simbol al statutului, precum și pentru a menține căldura și a absorbi picăturile de transpirație.

Date curioase privind istoria ciorapilor încep în 1589, când William Lee a inventat prima maşină de tricotat ciorapi din lume. Astfel, începe să se dezvolte tricotarea bumbacului, a lânii şi a mătăsii. Așa au apărut primii ciorapi care puteau fi fabricaţi din oricare dintre aceste materiale. Până la mijlocul secolului al 16-lea, atât femeile cât şi bărbaţii îi purtau cu scopul de a se proteja de frig, fără a se gândi la succesul pe care urmau să îl aibă peste câteva secole.

Evoluția ciorapilor

În secolul XX, pe piață apare nylon-ul și alte materiale artificiale. Atunci se schimbă și ia amploare și industria șosetelor, pe măsură ce se pot produce șosete superfine. Oamenii observă că materialul sintetic îți fac picioarele să transpire. Cu toate acestea, elementul de confort al ciorapilor devine mai puțin important și începe producția în masă a ciorapilor.

Chiar și așa, nu a durat mult până tehnologia de producție a țesăturilor de calitate să devină una accesibilă.

Din acest moment, rolul principal al ciorapilor este să asigure nu doar protecție exterioară pentru picioare, ci și protecția pielii împotriva inamicului acesteia – transpirația.

În cele ce urmează, vom relata despre calitatea ciorapilor și cum să îi alegem potrivit, atât pentru confort, cât și pentru a ne proteja de transpirația picioarelor.

Materiale recomandate pentru starea de bine a picioarelor tale

Bumbacul – cel mai căutat material care se poartă direct pe piele.

Atunci când ne gândim la bumbac, ne imaginăm protecție și siguranță. Acest lucru se datorează faptului că bumbacul este un material care lasă pielea să respire, este produs din plante sustenabile și este hipoalergenic. Nu în zadar hăinuțele pentru nou-născuți și lenjeria de corp se recomandă să fie din bumbac.

Țesătura de bumbac poate avea grosimi diferite, în așa fel încât ciorapii să poată fi purtați atât în sezonul cald, cât și în cel rece.

Cu siguranță, la fel ca în alte industrii, cum ar fi producerea vinului, ciocolatei, fabricarea țesăturii de bumbac și calitatea acesteia variază de la producător la producător.

Calitatea bumbacului se măsoară în lungimea fibrei: cu cât e mai lungă cu atât firul de bumbac e mai puternic și mai fin comparativ cu una mai scurtă.

Cu cât bumbacul este de o calitate mai bună, cu atât piesele vestimentare confecționate din el sunt mai durabile în timp.

La moment, companiile care administrează afaceri cu haine de lux utilizează tipuri diverse de bumbac egiptean (Pima, Supima și Sea Island), toate având fibre extra-lungi, cu o lungime de peste 33 mm.

Calitatea ciorapilor, în funcție de durabilitatea acestora

De câte ori nu ne-am indispus din cauză că am purtat o pereche de ciorapi doar o singură odată, iar când am ajuns acasă am descoperit că sunt deteriorați. De cele mai dese ori, la vârful degetelor sau la călcâie.

Iată de ce, vă recomandăm ca atunci când alegeți ciorapii să fiți atenți ca anume vârful ciorapului și porțiunea de la nivelul călcâiului să aibă o textură întărită, diferită de restul ciorapului. Anume așa o să puteți prelungi durata de utilizare a ciorapilor, indiferent dacă sunt din bumbac, mătase, cașmir sau material sintetic.

Îți poate afecta direct starea de sănătate o pereche de ciorapi de calitate proastă?

Într-o zi, unul dintre clienții noștri, după ce i-am oferit o consultație și i-am explicat cum să își aleagă ciorapii, m-a întrebat la modul direct: ,,Îmi poate afecta starea de sănătate o pereche de ciorapi de calitate proastă?”.

Ei bine, să știți că da. Pentru că de cele mai multe ori problemele mari vin din cauza unor probleme mici cărora nimeni nu le atrage atenția.

Pe lângă eleganță, stil și maniere, să nu uităm că rolul ciorapilor este de a ne simți bine și confortabil în încălțămintea noastră, ore în șir.

Optați mereu pentru ciorapii din fibre naturale, în defavoarea celor din țesături sintetice, oricât de rezistente ar fi acestea. Unul din argumente, cum am explicat mai sus, este componența bumbacului ce permite ca acest material să ia forma piciorului, să se adapteze, permițând circulația aerului. Astfel, picioarele respiră și mai bine, țesătura absoarbe umiditatea de pe piele împiedicând dezvoltarea microbilor (are proprietăți antibacteriene). Această proprietate a bumbacului oferă confort picioarelor, atât pe timp rece, cât și în sezonul cald. Iar avantajul cel mai mare este că sunt hipoalergenici. Ciorapii de bumbac sunt alegerea perfectă pentru pielea sensibilă.

Și, ca să vă convingeți și mai mult, observați aspectul și diferența pe care o oferă bumbacul, cașmirul sau mătasea și materialele sintetice. Chiar și arată luxos și elegant, nu doar se simte! Așadar, alegerea îți aparține!

www.sandrolivv.com

Butonul secret din mânerul portierei de la mașină. 90 la sută din șoferi habar nu au de el

Chiar și cei mai experimentați șoferi pot învăța trucuri noi legate de autoturismul pe care îl conduc. Foarte puțini știu despre existența unui buton secret din mânerul portierei de la mașină. În ce situații trebuie folosit?

Butonul secret din mânerul portierei de la mașină. 90 la sută din șoferi habar nu au de el

La ce folosește butonul secret din mânerul portierei de la mașină

An de an, producătorii auto scot pe piață noi și noi modele de autoturisme. Cumpărătorii sunt atrași fie prin designul mașinilor, performanțele tehnice sau dotările speciale ce pot transforma orice deplasare într-un răsfăț. Ajunși acasă cu noua achiziție, puțini mai stau să studieze cu atenție manualul de utilizare al vehiculului, ceea ce înseamnă că riscă să nu îi descopere niciodată pe deplin toate funcțiile.

Poate unul dintre cele mai neglijate părți ale unei mașini sunt mânerele. Un videoclip publicat în mediul online face furori în rândul internauților, fiind apreciat de peste un milion de persoane. În imagini este dezvăluit un buton secret din mânerul portierei de la mașină. Cu toate că foarte mulți șoferi nu au habar de existența sa, este de mare folos într-un moment…delicat.

Știm foarte bine că pentru încuia și descuia mașina, ne referim aici la cele fabricate în ultimii ani, nu mai avem nevoie de cheie, ci de apăsarea unui singur buton de pe telecomandă. Dar ce faci în momentul în care telecomanda rămâne fără baterie și nu ai un înlocuitor? În videoclipul postat pe Instagram se dezvăluie că mânerul al portierei are un mic buton ascuns care, odată apăsat, va scoate carcasa de plastic care îl acoperă și sub care se găsește lăcașul în care se bagă cheia clasică.

sursa: www.playtech.ro

Adidas și Gucci prezintă o nouă colecție vibrantă SS23

Adidas și Gucci prezintă o nouă colecție vibrantă SS23. Aceasta include acum 11 noi modele de încălțăminte, scrie tabuhighlife.ro.

adidas și Gucci continuă succesul colaborării lor pline de viață, cu o selecție de articole complet noi pentru sezonul primăvară/vară 2023.

Bazându-se pe siluetele de îmbrăcăminte și încălțăminte cu monogramă ale duoului, noul sezon aduce noi variante de culoare pieselor mult iubite și oferă o explorare în noi țesături și texturi. 

În gama sa de îmbrăcăminte, SS23 prezintă fermoare din nailon de marcă, treninguri monograme complete, jachete din velur și tricouri grafice adidas x Gucci. Accesoriile completează oferta, alcătuite din pălării tip găleată cu logo, șepci de baseball și genți de călătorie supradimensionate.

Cu toate acestea, probabil cele mai captivante despre noul sezon sunt cele 11 noi stiluri de încălțăminte care includ revenirea râvnitului adidas x Gucci Gazelle. Adidașii mult iubiți sosesc în patru noi nuanțe de gri, negru, albastru și verde, complet cu monograma familiară a lui Gucci. 

În altă parte, încălțămintea din acest sezon include adidas ZX 8000, care vine în patru variante de culoare – dintre care unul aduce un omagiu iterației originale „Aqua” a pantofului. În cele din urmă, încălțămintea SS23 este completată cu trei perechi de pantofi cu talpă groasă, care vin în alb-negru, maro și o variantă translucidă.

Un designer moldovean și-a prezentat colecția de rochii la Săptămâna Modei de la Londra

Designerul moldovean Evghenii Hudorojcov, pe podium la Săptămâna Modei de la Londra! Creatorul de modă a strălucit cu noua sa colecție de rochii, iar publicul a apreciat ținutele cu ropote de aplauze.

„Zi de amintit, 18 februarie 2023”, a comentat Evghenii Hudorojcov, pe pagina sa de Instagram, unde a publicat un video de la eveniment.

Creațiile lui Evghenii Hudorojcov sunt apreciate atât de publicul din Republica Moldova, cât și de cel din afara țării.

sursa video: Instagram/eho.dress

În Moldova se anunță primii fulgi de zăpadă! Vezi prognoza meteo
Articolul anterior
O bombă de 50 de kg din al Doilea Război Mondial, găsită pe un câmp din țară
Articolul următor