Ce este stresul prenupțial și temerile de dinaintea căsătoriei!

Căsătoria este unul dintre cele mai importante decizii din viața  – o decizie care determină şi modul în care va decurge viața noastră viitoare: fericită sau chinuitoare. În mod rezonabil, este  firesc ca oamenii să fie copleşiţi de anumite gânduri şi să-şi facă griji cu privire la partner/parteneră.

separator

În fond, este mai bine să experimentezi acum nişte dubii şi să-ţi adresezi întrebări de verificare, decât mai târziu să ai regrete şi îndoieli.  În termeni ştiinţifici, această îngrijorare are denumirea de stres premarital, dar acest lucru nu înseamnă că toţi cei care se căsătoresc trec prin asemenea stări emoţionale.


Daniela Terzi-Barbarosie,
psiholog, psihoterapeut de familie si cuplu

Din experiența mea de psiholog şi psihoterapeut, am constatat că toate miresele și mirii îşi fac griji, referitor la „Este sau nu această persoană potrivită pentru mine?”, încercând astfel să înţeleagă dacă au luat decizia corectă. Majoritatea celor care mă solicită în asemenea momente din viaţa lor, doresc o garanție că vor trăi o viață fericită alături de persoana aleasă.

Adevărul este că nimeni nu le poate oferi această garanţie decât ei înşişi şi istoria comună care deja o au până în ziua x. O anumită cantitate de îngrijorare și îndoială este benefică. Căsătoria este fără îndoială un risc. Şi nu există reţete. Nu există nici asigurări că va dura pe viaţă. Nu e nici o cale de a fi sigur – de aceea căsătoria este atât de înfricoșătoare. Dar este şi atât de frumos, este o experienţă de viaţă uimitoare. Şi până nu ai curaj să o experimentez – nu vei şti de ce eşti în stare într-o căsnicie, de câtă iubire poţi dărui, cât de împlinită poţi fi și nu vei şti câtă fericire în doi poate exista.

 

Stresul premarital este valabil atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Însă se consideră că femeile au un nivel al stresului premarital mai ridicat.

Stresul premarital este natural și nu poate fi complet evitat. Însă este posibil să fie minimizat sau efectele sale pot fi limitate  până la un nivel minim, prin:

1. Comunicarea dintre cei doi parteneri – partea cea mai importantă în reducerea  stresului.  Dacă există disensiuni între cei doi sau nu sunt conversaţii autentice, tensiunea va creşte şi astfel stresul premarital se va acutiza.

2. Unele persoane trăiesc stări de tristeţe, iar altele – de agitaţie. Unii sunt iritaţi, alţii – apatici. Este bine să ştiţi cum reacţionaţi în mod obişnuit la stres, în alte circumstanţe de viaţa, astfel încât să anticipaţi efectele nedorite ale stresului premarital.

3. Se poate întâmpla ca anumite neînţelegeri să apară pe fundalul pregătirilor de nuntă sau a altor aranjamente asociate căsătoriei (alegerea naşilor, ceremonia civilă, cadourile de nuntă, localul, meniul etc.). Recomandabil este ca fiecare decizie în legătură cu acestea să fie discutate în detaliu, iar decizia finală să fie luată prin consens.

2Ziua nunţii sau ziua în care o femeie îşi dă acordul pentru a se căsători cu alesul inimii, reprezintă debutul unei noi vieţi, posibilităţi nelimitate, noi începuturi şi multiple oportunităţi pentru fericire. Dar în acelaşi timp comportă o sumedenie de griji şi nelinişti, obligaţiuni şi angajamente.

Este indicat ca înainte de pasul decisiv, cei doi să poarte discuţii clarificatoare cu privire la „proiectul familiei” lor, adică subiecte importante şi principiale, de genul:

  • care sunt cele mai importante nevoi ale fiecăruia, pe care se aşteaptă să fie respectate de celălalt;
  • unde dorim să ne stabilim cu traiul;
  • câţi copii vom avea şi când îl naştem pe primul;
  • care sunt planurile individuale de creştere profesională;
  • cum distribuim responsabilităţile gospodăreşti;
  • cum va decurge gestionarea financiară etc.

Aceste conversaţii vor aduce multă lumină în relaţia dinte cei doi viitori soţi, minimizând riscul unor nedumeriri post-căsătorie.

Lunea de spa cu morcov!
Articolul anterior
Dăruiește Moldovei un copac!
Articolul următor
Alte articole interesante