Mihai Druță,
președintele Asociației de Sommelier din Republica Moldova
Cred că mulți știu cu nu se poate face un calcul exact al cantității de băuturi pentru nuntă, deoarece acest lucru depinde de gusturile și preferințele invitaților. Totuși, există câteva ponturi după care te poți ghida, pentru a nu cumpăra prea multă sau prea puțină băutură. Mihai Druță, președintele Asociației de Sommelier din Republica Moldova, vine cu câteva sfaturi care îți vor fi foarte utile.
Cum calculăm băutura pentru nuntă ca să nu rămâi în minus sau pentru a nu lua prea multă?
În primul rând, băutura niciodată nu este prea multă. De regulă, cea care rămâne după nuntă, se folosește la sărbătorile care precedă după evenimentul cel mare. Ar fi mai comod să ai stocuri de băutură, decât să te duci la magazin dupa ea. Plus că băuturile alcoolice au termen de valabilitate mai mare și le putem păstra mai mult în locurile reci și întunecoase.
Iar pentru a nu rămâne în minus sau cu prea multă bautură, există un calcul bine determinat în dependență de numărul invitaților și de anotimp. Ar fi bine să cereți acest calcul de la personalul care vă organizează frumosul eveniment. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci vă puteți ghida după următoarea recomandare: pentru o persoană adultă, este bine să iei în calcul următoarele cantități medii de băutură:
• 100-150 ml. băuturi spirtoase;
• ½ sticlă vin alb/roșu;
• 1 l sticle apă minerală;
• 1 l sticle băutură răcoritoare carbogazoasă;
• ½ litru suc natural (pentru cocktailuri sau simplu);
• 100 ml șampanie/sau vin spumant .
După ce criterii alegem tipul de băutură dorită?
De regulă gusturile nu se discută, deoarece preferințele mesenilor sunt diferite și este dificil să alegi băutura potrivită. Însă, indiferent de meniul pentru care ai optat, la nunta trebuie să ai următoarele băuturi:
• băuturi spirtoase pentru aperitiv gen: whisky, scotch, vodkă, campari, vermut sau lichior(pentru doamne);
• vin alb sau/și roșu;
• șampanie sau vin spumant;
• băuturi răcoritoare: cu și fără acid;
• apă minerală: plată și carbogazoasă.
Care ar fi regula de servire a băuturilor alcoolice?
Servirea se face într-o anumită ordine. De la început se servește șampania sau vinurile spumante și se poate continua la gustările reci cu vinurile albe seci sau demiseci. Când servim mâncărurile de bază, putem merge pe varianta vinurilor roșii, iar spre finalul nunții putem propune un digestiv, cum ar fi cognac sau divin.
În ceea ce privește berea, este bine de o cumpărat la nuntă?
Bere? De ce nu? Este și ea o băutură alcoolică. Deși mai greu o asociem cu mâncărurile complexe de pe masă, dacă este necesitate ca berea să fie prezentă, de ce nu. Aș recomanda totuși ca berea să fie plasată într-un bar adiacent mesei,unde fiecare oaspete poate fi servit cu un pahar rece de bere, dacă bineînțeles el dorește asta.
Depinde alegerea băuturii de anotimpul când facem nunta?
În mod normal, la nuntă se bea mai mult vin alb aproximativ 60% , decât vin roșu. Însă cu cât este mai rece, procentele devin 50% – 50%. Dacă afară este foarte cald, atunci proporția devine 75% – 25%.
Când procurăm băutura, la ce ar trebui să fim atenți (timbre, oferte, magazine) ?
Proveniența unui vin sau a unei băuturi este foarte importantă. Atunci când alegem băutura, atenția trebuie să fie foarte mare. În primul rând trebuie să ai încredere în vânzător, dar să te asiguri mereu de condițiile de păstrare.
Asociația de Sommelier dezvoltă un serviciu de consultanță în alegerea vinului pentru nuntă, sunt câteva avantaje esențiale. Te costă mai puțin, câștigi timp și alegi vinul care îți place mai mult, doar după ce guști mai multe varinate.
Text: Iulia Arnaut