Revista Nunta by Aura recomandă: Hora gândurilor cu Ştefan Bănică Jr.

Omul, actorul, interpretul, prezentatorul TV care nu are nevoie de prezentări şi prestaţia căruia este, de fiecare dată, irepetabilă şi efervescentă. Emoţia îl face să se deschidă… tot ea, emoţia, îl inspiră. El iese pe scenă ca să transmită ceva, iar mesajele sale sunt de o pondere şi de un impact enorm, din moment ce spectatorii trăiesc alături de el, ca într-o reverie, întregul val de emoţii pe care îl lansează. Astăzi ne-am prins cu idolul a milioane de români… şi nu numai, într-o horă. O horă a gândurilor.

separator

 BANNER_UNICA_490X120_new-01

Ştefan Bănică Jr.: La teatru te ascunzi în spatele unui personaj, în muzică eşti tu, trebuie să ai curajul să apari aşa cum eşti.

La început a fost…

… facultatea de teatru. Am intrat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, după liceu, în 1985 şi imediat am fost incorporat în armată. În perioada serviciului militar am fost invitat să dau o probă pentru un film şi… aşa au apărut „Liceenii”. Filmul care şi mie, şi colegilor mei, ne-a adus o popularitate enormă şi nesperată. În acest an se împlinesc 30 de ani de la lansare, e un film vizionat de toate generaţiile, un film „emblemă” pentru cinematografia românească.

untitled-14

Actoria înseamnă…

… o lume care îmi dă posibilitatea să fiu liber aici, în sufletul meu. Azi poti să fii doctor, mâine – inginer, poimâine – doar un spirit, poti sa fii oricine. Actoria se joacă cu sufletul tău, cu capacitatea ta de a transmite emoţii. Şi actoria, şi muzica înseamnă emoţie, puterea de a transmite. Pentru asta suntem pe scenă, să transmitem ceva. Dacă un spectator intră în sala de teatru sau de concert şi pleacă la fel cum a venit, n-am făcut nimic. Spectatorul trebuie să primească ceva. Noi, cei de pe scena, care oferim, primim inapoi înzecit de la public. E un schimb de energie. Atunci când spectatorul pleacă cu sufletul îmbogăţit, artistul si-a atins scopul.

_MG_2362 -----logo

Rolul cel mai drag din teatru…

… e greu de spus, dar, dacă ar fi să gândesc sentimental, cel mai drag rol din teatru poate ar fi Paul Bratter din spectacolul „Desculţ în parc”, o piesă pe care o joc de aproape 18 ani şi pe care reluat-o acum vreo 7 ani intr-o varianta pe care am regizat-o eu. E primul spectacol pe care l-am regizat în teatru. Dar cel mai solicitant rol din cariera mea a fost George din „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, al lui Eduard Albee, spectacol montat la Teatrul de Comedie în anul 2012.

untitled-12

Cel mai drag rol din film

… sentimental, evident, vorbim despre „Liceenii”, dar, strict profesional, cea mai mare reuşită a mea actoricească în film cred că e personajul Ciupanezu’ din serialul tv „Băieţi buni”.

Cel mai râvnit rol…

… nu s-a întâmplat, visul studenţiei mele era să joc Jimmy Porter din „Priveşte înapoi cu mânie”, a lui John Osborne. Un tânăr furios, din generaţia anilor ’60, care nu-şi găsea identitatea, care nu se încadra într-un sistem social, lucru pe care l-am simţit şi eu la varsta personajului. Eram un tânăr rebel, eram împotriva comunismului, a tot ce înseamnă reguli impuse, reguli imbecile. Toate lucrurile astea, neputând să le manifest decât pe scenă, mă făceau să îmi doresc acest rol, pe care, din păcate, nu l-am jucat. Dar, ca să vedeţi că nimic nu este întâmplător, George din „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” e un fel de Jimmy Porter trecut de 40 de ani, tânărul furios resemnat… Pentru un actor este o mare provocare sa joace acest rol.

untitled-1untitled-4untitled-20

În culise…

… depinde din ce unghi priveşti. Eu sunt omul care vede constructiv. Nu am emoţii care să mă blocheze, am emoţii care mă deschid. Sunt pe principiul actorului de moda veche, care vine la teatru cu o oră şi jumătate înainte de spectacol. Înainte de a ieşi în scenă ai nevoie de pregătire, de concentrare, nu poţi să vii din stradă cu 5 minute inainte si să ieşi în faţa publicului.

untitled-19

Scena de teatru şi cea de concert…

… la teatru te ascunzi în spatele unui personaj, libertatea ta e mai mare, pe când în muzică eşti tu, trebuie să ai curajul să apari aşa cum eşti de fapt.

Televiziunea…

… e altceva. Se adreseaza milioanelor de oameni si are un impact si un rol important in viata noastra de zi cu zi. Cu toate acestea, inregistrarea sau transmisia TV a unui act artistic care are loc pe scena in fata publicului nu va avea niciodata aceeasi intensitate emoţionala pe care o traiesti la fata locului, intr-o sala de spectacol.

_MG_2379 --logo

Complicaţiile…

… le provocăm noi prin alegerile pe care le facem in viata asta. Energia universală sau calea spre dumnezeire are o singura direcţie. Atâta timp cât suntem pe direcţia acesteia, nu avem cum să ne complicăm. În momentul în care nu ne simtim bine, sentimentele sunt jaloanele noastre care ne arata că nu suntem pe calea cea bună si ne provoacă să ne punem întrebări pentru a găsi răspunsurile, soluţiile, cu conditia sa fim constienti ca vrem sa ne fie bine.

Nu am regrete majore…

… încerc să îmi impun să trăiesc viaţa ASTĂZI. Nu mă ajută să trăiesc în trecut, habar n-am cum va fi viitorul si atunci cel mai eficient este să trăieşti in prezent … acum, să te concentrezi pe ce e azi, acum, în clipa aceasta.

untitled-10untitled-13

Dincolo de cuvinte

… se află lucruri mult mai profunde, emoţiile şi sentimentele. Cuvintele sunt sărace. Am să dau şi un exemplu. Acum câteva zile, am avut concertele acustice de la Circul Variete Globus din Bucuresti, în sală erau circa 1800 de oameni. La sfârşitul ultimului concert, fetita mea, Violeta, care era în sală, mi-a sărit de gât, am ţinut-o in brate si asa m-am dus la microfon si am cântat ultimul refren din ultimul cântec. E greu să exprim ce am simţit atunci… Uneori cuvintele sunt insuficiente şi sărace ca să exprime tot ce simţim.

Este timpul

…să te bucuri de fiecare moment, să îţi accepţi vârsta, oamenii cu care lucrezi, să înveţi că nu tu îi vei schimba vreodată, numai conştiinţa lor o va face, societatea nu se schimbă în mase, ci de la individ la individ.

_MG_2376 ---logo

Viaţa este…

… cum spunea un alt personaj drag mie, pe care l-am si jucat, in regia marelui Liviu Ciulei – Melchior Gabor din „Deşteptarea primăverii”, scrisă de autorul german Frank Wedekind: „Viaţa e o chestie de gust”. Alegi sa trăieşti frumos sau să trăieşti încrâncenat. Doar tu alegi, chiar daca iti dai seama sau nu.

Nu-mi place…

… „circul” de prost gust. Consider că o persoană publică trebuie să îşi folosească capitalul de imagine pentru fapte bune.

Curajul…

… toţi avem nevoie de el. Esenţa este să fii corect cu tine insuti şi cu meseria pe care o faci, spun ce gândesc şi îmi asum. După asta vin şi aplauzele, şi succesul, şi recompensele… De multe ori uităm esenţa.

Farmecul…

… te naşti cu el. Nu cred că există exerciţii de farmec. Farmecul vine din interior.

Cartea de vizită a unui bărbat…

… aici se potriveşte afirmaţia lui Henry James, am dat de ea în timp ce mă documentam pentru spectacolul de Ziua Femeii. El spunea: „femeile sunt îngrijorate de viitorul lor până când găsesc un bărbat, un bărbat este îngrijorat de viitorul lui atunci când a găsit o femeie.”

untitled-21

Bijuteriile…

… sunt detalii. Am învăţat de la nişte Domni, printre care şi tata, că detaliile fac diferenţa, un bărbat elegant este un bărbat atent la detalii. Se vede cu ochiul liber. Până acum 15 ani nu suportam măcar o za dintr-un lanţ, dar faptul că port inele are legătură cu muzica rock, apropo, nu-mi place aurul, îmi place argintul.

Romantismul în secolul XXI…

… e distorsionat de internet şi comunicarea virtuală. De la a pune o floare în bancă, a o privi pe ea în ochi, până a-i scrie: „Bună, ce faci, vrei sa ne întâlnim?” si pana la „like-uri” pe facebook si inimioare pe whatsapp e o mare diferenţă. Si culmea e ca oamenii au nevoie de romantism, dar, oricat de preocupati am fi, n-o sa-l gasim niciodata intr-un computer.

Afecţiunea este

… importantă pentru fiecare dintre noi. Dragostea este indispensabilă. Ideal pentru fiecare dintre noi ar fi iubirea necondiţionată. Ca nu reuşim să fie mereu aşa, e o altă discuţie.

untitled-2

Copiii mei…

… sunt şi vor rămâne cea mai importantă realizare din viaţa mea. Sunt copii doriţi, iubiţi, sunt mândria mea cea mai mare, indiferent de câte roluri şi filme voi face.

CHENAR

Nu mă ajută să trăiesc în trecut, habar n-am cum va fi viitorul si, atunci, cel mai eficient este să trăieşti in prezent … acum.

Apreciera publicului este rasplata muncii mele.

Peste 90% dintre salamurile feliate conţin aditivi cancerigeni şi prea multă sare, periculoasă pentru sănătate! Studiu
Articolul anterior
Andrian Candu va merge cu copiii săi la Parlament, pentru a sărbători ziua de 1 iunie
Articolul următor
Alte articole interesante