Prepară acasă produse ecologice de curăţat!

O viaţă ecologică nu este uşor de susţinut, mai ales într-o societate care se bazează pe chimicale şi conservanţi. Alimentele bio şi produsele ecologice de curăţat, costă, de obicei mai mult decât cele cu chimicale. Iar dacă vei încerca să le prepari de una singură acasă, vei avea doar de câştigat. Chiar dacă uleiurile esenţiale sunt puţin mai scumpe, dar în schimb sunt foarte spornice şi din cantităţi mici poţi obţine soluţii de curăţat pentru luni de zile, chiar şi ani.

Îţi propunem câteva idei pentru a nu arunca banii pe fereastră şi pentru a-ţi păstra casa frumoasă şi curată într-un mod cât mai eco.

Odorizant pentru încăperi

Pentru un odorizant de nota 10 amestecă: 1 ml sau un sfert de linguriţă de bicarbonat de sodiu, câteva picături de suc de lămâie şi/sau bucăţele dintr-un baton de scorţişoară. Mai adaugă 12 picături de ulei (aromă preferată sau combinaţii de arome) şi 125 ml sau o ceaşca de apă călduţă (de dorit apă distilată). Toarnă ingredientele într-un recipient gol cu pulverizator şi amestecă bine. Lasă câteva ore amestecul pentru a stabiliza parfumul şi pulverizează în încăpere.

Dezinfectant universal

Combinaţia pe care ţi-o propunem mai jos are calităţile unui spray dezinfectant, antibacterian, antifungic pentru bucătărie şi baie, cu un parfum foarte plăcut. Amestecă  un sfert de linguriţă din fiecare (ulei de lămâie, pin, cimbru, ceai verde, eucalipt). Adaugă 2 linguriţe de oţet, 1 linguriţă de amoniac, 4 ceşti de apă şi 2 linguri de apă minerală. Pregăteşte-ţi o sticlă cu dispozitiv de stropit, toarnă compoziţia preparată şi agit-o bine înainte de a o folosi.

Soluţie de curăţat geamurile

Ai nevoie de 45 ml sau trei linguri de oţet, 500 ml sau 2 ceşti de apă călduţă. Toarnă produsele într-un recipient pentru curăţat geamurile şi agită bine. Stropeşte pe suprafeţele murdare (oglinzi sau geamuri) şi curăţă cu o cârpă din bumbac sau hârtie de ziar.

Soluţie pentru curăţarea mobilei

Într-un borcan de sticlă amestecă bine ½ linguriţă ulei de măsline, ¼ ceaşcă oţet sau suc de lămâie. Toarnă câteva picături pe o cârpă şi şterge suprafaţa mobilei. Această soluţie curăţa mobila şi îi dă un luciu plăcut, fără să afecteze lemnul.

Dezinfectant universal pe bază de săpun lichid

Toarnă într-un borcan un sfert de ceaşcă sau 60 ml de oţet, trei sferturi de ceaşcă sau 180 ml de apă. Adaugă 15 ml sau o lingură de săpun lichid, 5-10 picături ulei de lavandă, ceai verde sau lămâie. Toarnă toate ingredientele într-un recipient şi amestecă bine înainte de a-l folosi.

Soluţie de desfundat ţevile

Simplu şi rapid! Pregăteşte 60 ml sau un sfert de ceaşcă de oţet, 60 ml sau un sfert de ceaşcă de bicarbonat de sodiu, 500 ml sau 2 ceşti de apă caldă. Varsă bicarbonatul de sodiu în scurgerea chiuvetei. Apoi adaugă oţetul care va provoaca o reacţie chimică şi va forma bule de aer. Lasă să acţioneze un sfert de oră, după care toarnă apă călduţă.

Pudră de curăţat (pentru obiecte sanitare)

Pregăteşte 1 ceaşcă sau 250 ml bicarbonat de sodiu, un sfert de ceaşcă sau 60 ml de borax. După care amestecă-le într-un recipient prevăzut cu găurele pentru a presăra pudra. Freacă suprafeţele cu un burete umed şi clăteşte cu apă.

Soluţie împotriva mucegaiului

Toarnă într-un recipient de curăţat geamurile: 2 linguriţe de ulei de ceai verde, şi 2 ceşti de apă. Agită bine şi pulverizează pe zonele cu probleme. După care nu clăti.

 

Optează pentru un mod de viaţa cât mai eco!

Text: Cristina Mihalachi

Descoperă secretul dulciurilor fără conservanți!
Articolul anterior
Guz în rolul îndrăgostitului
Articolul următor
Alte articole interesante