Sfaturi de care să ținem cont atunci când cumpărăm haine. Recomandările Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței

Experții Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței ne propun să ținem cont de mai multe aspecte atunci cumpărăm articole vestimentare. Așadar, iată la trebuie să fim atenți!

1. Spălați toate hainele noi înainte de a le purta și mai ales hainele care intră în contact direct cu pielea

Nu se știe niciodată în ce condiții au fost depozitate și transportate hainele înainte de a ajunge la vânzare. Chiar dacă producătorii și vânzătorii au grijă să nu le păteze, hainele sunt adevărate „aspiratoare” de microbi, bacterii și mucegaiuri. Dacă nu au fost depozitate în spații curate și igienizate, hainele pot fi încărcate de alergeni și pot declanșa iritații, mâncărimi sau boli de piele.

2. Verificați dacă aceste produse sunt marcate corespunzător! 

Produsul trebuie să dețină informația minimă necesară: țara producătoare, denumirea întreprinderii care a produs produsul dat (sau denumirea importatorului), compoziția, mărimea, simbolurile grafice pentru întreținerea corectă a hainei.

3. Pentru a stabili compoziţia fibroasă a ţesăturii din care este confecţionat produsul ales, citiţi eticheta şi descifraţi simbolurile în felul următor: PA – poliamid; PAN – poliacrilnitril; PE – poliester; VI – viscoză; A – acetat; TA – triacetat; AF – alte fibre; Țesăturile din fibre naturale nu au simboluri și se indică prin cuvintele respective: Lână, Bumbac, In etc. 

4. Urmăriți eticheta hainei pe care intenționați să o procurați! 

Mărimea confecţiei se notează pe eticheta articolului. Astfel, la alegerea îmbrăcămintei pentru femei (paltoane, jachete, rochii, bluze) se ia în considerare: înălţimea corpului măsurată în centimetri, circumferinţa bustului, circumferinţa şoldurilor.

La alegerea îmbrăcămintei pentru bărbaţi (cu excepţia cămăşilor), se măsoară: înălţimea corpului, circumferinţa pieptului, circumferinţa taliei (exemplu: 176-100-88). Pentru cămăşi: înălţimea corpului, circumferinţa pieptului, circumferinţa taliei (exemplu: 176-100-41).

5. Probaţi produsul prin îmbrăcarea acestuia. Asiguraţi-vă ca acesta oferă lejeritate la purtarea în timpul mișcărilor. În acelaşi timp, verificaţi funcţionarea accesoriilor (butoni, nasturi, fermuare, catarame etc.).

6. Asiguraţi-vă ca produsul nu prezintă defecte de calitate, cum ar fi: porţiuni de ţesuturi decolorate, pârlite, sau găuri; vopsiri sau imprimări neuniforme; butoniere festonate incomplet; detalii cusute asimetric; porţiuni descusute; fermuare defecte; deformări ale produsului din cauza montării incorecte a căptuşelei, nasturi de mărime, model sau culoare diferită; pete.

7. Procurați articole vestimentare din locuri autorizate pentru această activitate, unde pentru cumpărătură veți primi un bon fiscal prin intermediul căruia puteți solicita remedierea problemei în eventualitatea cazului în care aceasta apare.

sursa: www.consumator.gov.md

Zeci de oameni s-au luat la bătaie pentru produse expirate
Articolul anterior
Peste 50 de șoferi, amendați în doar două ore pe o stradă din Capitală
Articolul următor
Alte articole interesante