Creștinii ortodocși de rit vechi îl sărbătoresc astăzi pe Pintilie Călătorul. Ce semnificație are tradiția?

Creştinii ortodocși îl cinstesc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon sau cum i se mai spune în popor, Pintilie Călătorul. În această zi, oamenii sunt îndemnați să fie mai buni şi să-i cinstească pe cei plecaţi la Domnul. Sărbătoarea mai semnifică şi încheierea verii, iar creștinii gustă primele fructe şi legume de sezon.

separator
sfantul_pintilie_90011500

Sfântul Mare Mucenic Pantelimon s-a născut într-o familie bogată şi a moştenit credinţa în Dumnezeu de la mama sa. El a devenit cunoscut pentru darul său de a tămădui oamenii, dar şi pentru moartea sa de mucenic, menționează publika.md.

Se mai spune că Sfântul Pantelimon ne apără de boli.

„În popor se mai spune Sfântul Pintilie Călătorul, pentru că în curând, vom sărbători şi Schimbarea la Faţă a Domnului Iisus Hristos şi asta înseamnă că începe să se călătorească vara. Se roagă lumea pentru o toamnă rodnică, o toamnă în care Domnul să ne ajute şi să strângem toată roada”, mai spun enoriașii.

În legătură cu denumirea sărbătorii Pintilie Călătorul există peste tot credinţa că de la Pintilie Călătorul „se călătoreşte vara”. Această „călătorie” a verii este semnalată prin cîteva evenimente, precum plecarea păsărilor migratoare în ţările calde, „pălitul” frunzelor.

În această zi, oamenii se bucură de munca de vară, dar nu muncesc, ci sărbătoresc. În ziua lui Pintilie se fac praznice, dându-se de pomană mere şi pere, uneori cu felii de pâine pentru sufletele celor decedați.

Încă un medic din țara noastră a decedat din cauza virusului Covid-19
Articolul anterior
Medicul de la ATI a oferit detalii despre femeia însărcinată de 33 de ani, care a decedat de Covid-19
Articolul următor
Alte articole interesante