scoala de sex
Potop cu gindină în Cipru. Imagini apocaliptice și distrugeri mari
Vremea extremă provoacă distrugeri semnificative în Cipru, unde ploile abundente, grindina masivă și furtunile violente au declanșat inundații și alunecări de teren. În stațiunile turistice Limassol și Famagusta turiștii și localnicii au fost martori la formarea unor tornade în largul mării, un fenomen rar și îngrijorător pentru această regiune, scrie presa de peste Prut.
În ultimele zile, grindina de dimensiuni neobișnuit de mari a afectat puternic mai multe zone de pe insulă, provocând pagube considerabile și paralizând activitățile din mai multe localități. Ploile torențiale au dus la acumularea rapidă a apei pe drumuri, iar râurile formate au îngreunat traficul și au pus în pericol siguranța locuitorilor. Inundațiile au afectat atât mediul urban, cât și zonele rurale, creând dificultăți pentru comunitățile locale.
Furtunile intense au fost însoțite de trăsnete, care au declanșat incendii de vegetație în mai multe zone ale insulei.
În urmă cu o săptămână, în satul Konia din districtul Paphos, pompierii au fost chemați să salveze două persoane care erau blocate în vehicule pe un drum inundat, în timp ce se estimează că 40 de proprietăți din districtul Paphos au fost distruse de furtună. Obiecte metalice au fost purtate de vânt pe autostrada care leagă Paphos de Limassol, iar mai multe alunecări de teren au fost semnalate în apropierea satelor Pedoulas și Kampos.
Primarul din Paphos, Phedonas Phedonos, a efectuat sâmbătă seara un tur al zonelor inundate din oraș, pentru a face o verificare parțială a pagubelor create în cele 45 de minute de furtună. Sâmbătă seară, autoritățile din Cipru au emis o listă de recomandări pentru populație în cazul în care vor mai exista astfel de furtuni violente. Apărarea civilă i-a îndemnat pe oamenii care locuiesc în zone cu risc de inundații să plaseze saci de nisip în fața ușilor de acces. În caz de ploi abundente, aceștia au spus că localnicii ar trebui să își „limiteze mișcările” și să evite să rămână în zonele subterane.
Ninge abundent în Bulgaria! A fost emisă alertă de călătorie
În perioada 12 – 13 noiembrie a fost emis cod galben de ninsori pentru unele regiuni din Bulgaria. Ministerul român al Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie în acest sens, scrie presa de peste Prut.
Cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Bulgaria sunt atenționați că mai multe regiuni ale acestei țări vor fi afectate de precipitații abundente sub formă de ninsoare.
A fost emis un cod galben pentru regiunile Vidin, Montana, Sofia-regiune, Sofia-capitală, Pernik, Vrața, Loveci, Plovdiv, Gabrovo, Stara Zagora, Veliko Târnovo, Sliven și Târgoviște. Stratul de zăpadă va atinge până la 10 cm și vor fi întâlnite condiții de apariție a poleiului.
Cetățenii sunt rugați să urmărească cu atenție situația zborurilor de pe aeroporturile bulgare și prognoza meteorologică, iar șoferilor să conducă preventiv, cu viteză adecvată și să aibă autovehiculele echipate pentru circulație pe drumurile publice în condiții de iarnă și atenționare meteorologică specifică.
În punctele de frontieră bulgare funcționează centre de colectare a sumelor de bani provenite din taxe, impozite, amenzi de circulație sau taxe compensatorii la regimul vinietei electronice, aplicate pe teritoriul R. Bulgaria. În astfel de cazuri, cetățenii români identificați de sistem sunt obligați să își achite toate debitele către statul bulgar, plata efectuându-se numai cu card bancar.
Fumatul, interzis în mai multe locuri și amenzi până la 15 000 de lei
Lista locurilor în care este interzis fumatul va fi extinsă. Vor fi incluse terenurile de sport, parcurile acvatice sau zonele din preajma piscinelor. Un proiect de lege care conține măsuri pentru combaterea și prevenirea fumatului a fost supus consultărilor publice la Parlament, transmite IPN.
Autorii documentului propun amenzi mai mari atât pentru comercializarea produselor din tutun în locuri interzise sau minorilor, precum și pentru persoanele care utilizează aceste produse în locuri interzise. Astfel, persoanele care vor comercializa aceste produse minorilor sau nu vor verifica vârsta cumpărătorului vor risca amenzi între 8 750 și 10 000 de lei, precizează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.
La fel, amenzi mai dure vor fi aplicate persoanelor juridice care vor admite fumatul în locuri interzise. Acest lucru va fi sancționat cu amendă de până la 12 000 de lei pentru persoanele cu funcții de răspundere și de până la 15 000 de lei pentru persoanele juridice, cu privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la șase luni până la un an. Se propune ca persoanele fizice care fumează în locuri interzise să fie sancționate contravențional cu amendă de până la 2 250 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore.
Documentul mai conține cerințe unice pentru etichetarea tuturor produselor din tutun, inclusiv țigaretele electronice, flacoanele de reumplere și produsele din plante pentru fumat. Acestea vor trebui să conțină avertismente clare despre riscurile consumului de nicotină. Se introduc noi interdicții pentru promovarea și sponsorizarea produselor din tutun și conexe, inclusiv în jocurile video sau programele TV.
Propunerile expuse în cadrul consultărilor publice vor fi luate în considerare la definitivarea documentului. Proiectul de lege urmează a fi examinat la ședințele comisiilor permanente și, ulterior, va fi propus spre examinare în plenul Parlamentului.
Potrivit datelor statistice, trei din zece moldoveni de vârsta adultă sunt fumători, iar mai mult de un sfert consumă zilnic produse din tutun.