Angela Baranețchi: Producătorii din Moldova nu cedează la capitolul calitate celor de peste hotare

Îi place să trăiască în țara sa și să muncească  mai mult pentru suflet decât pentru buzunar. Este un vulcan de energie, care explodează de cinci ori pe minut cu idei originale și cu o mie de planuri pentru viitor. Nu o oprește nici timpul și nici problemele.  Îi plac hainele de calitate care se nasc în atelierile și fabricile din Moldova, iar cele mai frumoase exemplare ajung în magazinul ei care poartă numele celui mai frumos personaj din poveștile românești – „Cosânzeana”.

separator

Inițiez un proiect nou cu branduri autohtone. Este vorba despre un magazin foarte mare de vreo 500 de metri pătrați, open space chiar în centrul Capitalei. Aici va fi reprezentată floarea industriei ușoare din Moldova. Printre acestea se vor regăsi Primera Donna, Ionel, Hermina, Patârnichi, Maicom, Passer etc. Va fi un magazin în care se va putea găsi de toate, începând cu lenjerie și terminând cu încălțăminte și paltoane groase. Nu se va face delimitare după brand. Produsele de același gen vor fi expuse într-un singur loc, astfel încât cumpărătorului să-i fie comod. Cel puțin 20 de branduri autohtone vor putea fi găsite în noul meu magazin, care, cel mai probabil, își va deschide ușile în luna februarie.

Este un concept de-al meu la care visez deja de mulți ani. Sunt de mult timp în domeniul comerțului. O perioadă am lucrat în distribuție. Am început cu brandurile italiene. Lucram la o întreprindere care importa mărfuri premium din Italia. Încă de atunci îmi plăcea ideea unui magazin în care intri și găsești de toate. Un timp am visat la franciza H&M. Însă, am renunțat la idee pentru că era una extrem de costisitoare.

Din importurile făcute din Italia am descoperit foarte multe lucruri made in Moldova. Am început să cercetez piața și am fost șocată să descopăr întreprinderi care produceau doar pentru export mărfuri absolut extraordinare. Iar noi plăteam câteva prețuri pentru hainele produse acasă, exportate în Italia și importate din nou în Moldova. Atunci am decis să plec de la firma la care lucram și să-mi deschid propria afacere cu branduri autohtone.

În acel moment s-a născut “Cosânzeana”, care este deja pe piața noastră de doi ani. În 100 de metri pătrați sunt expuse colecțiile mai multor branduri. Tot la noi se vând și ii stilizate.  Îmi doresc să fac și un magazin online, ca oamenii din străinătate, chiar și moldovenii stabiliți peste hotare să poată cumpăra hainele produse la noi. Am reușit să conving multă lume să cumpere produsele noastre pentru că sunt chiar foarte calitative.

Afacerea mea s-a transformat demult în una de suflet.  Dacă mi-aș fi dorit profit, aș fi plecat în străinătate. Nici nu știu cu exactitate ce mă ține aici. Poate că vreau să contribui și eu un pic la dezvoltarea țării mele.

Cea mai mare plăcere o am atunci când merg la fabrici.  Înainte de a încheia un acord cu producătorul, eu merg neapărat la fabrică. După anturaj, după oamenii care muncesc acolo îmi dau seama din start dacă vreau să muncesc cu acest producător și dacă marfa își merită prețul. Sunt șocată de numărul de fabrici pe care îl are Moldova – aproape 250. Din păcate majoritatea lucrează pentru export. Acestea produc la turații mari. Întotdeuana sunt fascinată de ceea ce văd acolo și pot urmări cu orele procesul de producere. De multe ori ies cu un braț de haine din fabrică. Cumpăr pentru toată familia pentru că sunt lucruri minunate. Doar vreo 100 de producători din Moldova au propriile colecții și nu dețin fabrici, dar ateliere.

Am foarte multe haine. Sunt îndrăgostită de lucruri de calitate. Or moldovenii chiar se pricep să facă haine excepționale. Din păcate nu pot îmbrăca o haină mai mult de trei ori. Apoi dăruiesc cu mare drag aceste lucruri. Îmi place să cos singură, dar nu prea îmi reușește. În schimb schițele mele se bucură de mare succes.

11920428_884469521589970_598995289_n

Debordez întotdeauna de energie. Cred că este o calitate mai mult primită drept moștenire de la mama. Deși este pensionară, continuă să muncească, iar vara nu-și imaginează viața fără grădină. Și chiar și sora mea, care este medic în Franța, este le fel un izvor de energie. Este o calitate genetică care îmi dă multe forțe și mă ține mereu în priză.

Uneori această calitate mi-a jucat festa. De multe ori vreau să fac foarte repede ceva și în acest moment. Pe parcurs însă îmi dau seama că aceeași muncă putea fi făcută mult mai lejer și cu mai puțin efort, doar că avea să dureze un pic în timp. Cu vârsta, însă, am învățat să-mi calibrez eforturile și să nu mai fiu atât de explozivă.

Îmi încarc întotdeuana bateriile în sânul familiei. Fiica mea Alexis are 14 ani, iar băiatul Costel – 8 ani. Diminețile și serile în familie sunt cele mai frumoase. În fiecarea seară discutăm pe îndelete toate noutățile de peste zi și ne amuzăm de cele mai haioase evenimente. Alexis este deja adolescentă și traversează o perioadă destul de complicată. Încerc întotdeauna să-mi amintesc cum am fost eu la vârsta ei, mereu mă gândesc foarte bine cum să procedez. Sper să depășim cu bine această perioadă.

Soțul este soarele copiilor mei.  El este foarte loial cu ei și le permite să facă și să mănânce orice. Sunt o femeie norocoasă. Soțul mă acceptă așa cum sunt, iar mama și soacra sunt lângă mine mereu când am nevoie de ele. Datorită lor reușesc să fac atât de multe în viață. Sper în cel mai apropiat timp să se realizeze cele mai îndrăznețe idei ale mele.

Victoria Lungu, în doliu. Cornel Botgros este alături de ea!
Articolul anterior
Cât costă costumul sportiv al lui Putin!
Articolul următor
Alte articole interesante