Asma al-Assad, o englezoaică devenită Prima Doamnă a Siriei: ,,Nu fac diferenţă între femeia din societatea europeană şi cea a lumii arabe!’’

Ea este femeia cu o carieră de succes, născută şi educată în Marea Britanie, dar care i-a furat inima preşedintelui sirian Bashar al-Assad, dăruindu-i o familie şi trei copii. Graţie viziunilor sale moderne, studiilor, carierei profesionale, caracterului activist şi ambiţios, pregătirii excelente în economie, informatică şi literatură franceză, Asma Al Assad este femeia care te face să renunţi la orice idei preconcepute, atribuite adesea femeilor arabe din Orientul Mijlociu.

separator

tttt

Asma a avut parte de o educaţie aleasă

Asma al-Assad s-a născut pe 11 august 1975 la Londra, într-o familie de intelectuali sirieni. Tatăl, Fawaz Akhras, a fost medic cardiolog la Cromwell Hospital din Londra, iar mama sa, Sahar Akhras, a fost diplomat, prim-secretar la Ambasada Siriei la Londra.

а7Studii la King’s College London, una dintre cele mai prestigioase instituţii din Marea Britanie

Asma al-Assad a frecventat Twyford Church of England High School şi şcoala pentru fete King’s College London,  pe care a absolvit-o în 1996, obţinând o diplomă de licență în domeniul informaticii și a literaturii franceze. Îndată după absolvirea facultăţii, ea a început să activeze ca analist economic la Deutsche Bank Group, iar în 1998 s-a alăturat diviziei investiţiilor bancare la renumita bancă J.P. Morgan. Asma vorbește în mod fluent patru limbi – engleză, arabă, franceză și spaniolă.

yyyyÎn Londra începe idila cu rezidentul de la medicină, fiul preşedintelui sirian

Pe actualul preşedinte sirian Bashar al-Assad, vechi prieten de familie, Asma l-a reîntâlnit la Londra, în timp ce acesta îşi făcea studiile la medicină în calitate de medic rezident oftalmolog. După moartea președintelui sirian Hafez al-Assad în iunie 2000, Bashar devine preşedinte al Siriei, întrucât fratele acestuia, cel numit în calitate de moștenitor la guvernarea ţării de către tatăl său, murise într-un accident de mașină în anul 1994.

Syrian Arab Republic President Bashar al-Assad (L), his wife Asma al-Assad (C) and Queen Sofia of Spain (R) pose for photographers at Zarzuela Palace on July 4, 2010 in Madrid, Spain.

Asma este cerută în căsătorie şi se mută cu traiul în Siria, în ţara natală a părinţilor săi

După 25 de ani petrecuţi în Regatul Unit, Asma al-Assad renunţă la viaţa londoneză şi, în anul 2000, se mută cu traiul în Siria, devenind soţia preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Cei doi soţi au fost mereu foarte discreţi în legătură cu viaţa lor intimă, aşa încât căsătoria lor a surprins pe multă lume.

article-2270173-122FCFAA000005DC-541_634x692

Devenind soţie de preşedinte, Asma se implică mult în dezvoltarea şi implimentarea reformelor moderne de guvernare în Siria. Aceasta efectuază numeroase vizite în comunităţile rurale, pentru a relaţiona cu oamenii şi a direcţiona corect politicile viitoare ale ţării.

Luptă pentru libertatea şi drepturile femeilor în Siria

Asma al-Assad a promovat mereu în societate respectarea drepturilor femeilor și accesul acestora la educație. Ea înfiinţează o serie de organizații de caritate guvernamentale, precum The Syrian Trust for Development, FIRDOS (microcreditare în mediul rural), SHABAB (abilități de afaceri pentru tineret), BASMA (copii cu cancer), RAWAFED (dezvoltare culturală), Organizația Siriană pentru Persoanele cu Handicap și Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Siriană, având drept scop creşterea dezvoltării economice, apărarea drepturilor cetățenilor cu dizabilități, dezvoltarea culturală a ţării, determinarea copiilor să însuşească activismul civic, cetăţenesc în Siria. Graţie activităţii sale, Asma al-Assad a fost inclusă în topul celor ,,mai influenţi oameni din lume de origine arabă’’ de către revista Middle East 411.

,,Cred că subestimăm femeile când ne uităm la ele şi le judecăm numai în concordanţă cu aspectul lor exterior. Şi asta pentru că toate femeile pe care le ştiu sunt capabile, deştepte, hotărâte şi ambiţioase. Iar atunci când te uiţi doar la cum sunt îmbrăcate pierzi, pentru că nu ajungi să le cunoşti adevărata lor valoare.
,,Când vorbim despre bărbaţi nu vorbim despre ce anume poartă pe ei sau cum arată, ci despre cât sunt de puternici, de influenţi, despre ce au putut sa facă, aşa că şi discuţiile despre femei ar trebui să se îndrepte într-acolo, să se schimbe considerabil”, declara prima doamna a Siriei, într-un interviu pentru Pro Tv în anul 2010.

O bună parte dintre reformele iniţiate de către Asma sunt stopate

Imaginea sa publică suferă însă o lovitură serioasă odată cu declanșarea în Siria a războiului civil, în 2012. Chiar şi aşa, Asma nu renunţă la ideile sale progresiste, de emancipare, schimbare a mentalităţii oamenilor şi lupta pentru independenţă.

syrian-wife-al-assad-president.si

„Președintele este președintele Siriei, nu a unei fracțiuni de sirieni, iar prima doamnă îl susține în acest rol” declara Asma într-un comunicat oficial pentru publicaţia The Times, atunci când a fost acuzată de lipsă de implicare publică în soluţionarea războiului din Siria.

,,Fiecare cuplu este diferit, fiecare căsnicie este diferită’’

Asma Al Assad considera că „înainte de toate o soţie este soţie, chiar dacă trăieşte cu un preşedinte de ţară,  doctor sau electrician instalator”.

,,Fiecare cuplu este diferit, fiecare căsnicie este diferită. Acasă suntem un cuplu de tineri căsătoriţi cu trei copii mici şi responsabilităţile pe care le au mulţi, mai ales în educaţia copiilor, să-i creştem bine, cu simţul respectului faţă de ei şi faţă de cei din jur. Asta este provocarea pe care o trăiesc zi de zi. A fi soţie este ceea ce eşti acasă. Eu am lucrat întotdeauna, am fost mereu o persoană activă şi cred că femeile joacă un rol vital în dezvoltarea oricărei societăţi. Aici nu fac diferenţa între societatea europeană şi cea a lumii arabe”, spunea Asma.

vvvvv

Asma și Bashar al-Assad cresc trei copii, doi băeţi şi o fată, pe nume Hafez, Zein și Karim.

Poți face sport dacă ești bolnavă?!
Articolul anterior
Adela Popescu face haine pentru graviduțe. Iată cum i-a venit ideea!
Articolul următor
Alte articole interesante