Oameni care oferă şi oameni care primesc, bucuria copiilor care au fost implicaţi în proiecte şi liniştea bătrânilor, care nu se simt părăsiţi – aceasta este lumea Veronicăi Martîniuc, Director ORA Internaţional Moldova – doamna care oferă speranţă şi ajutor celor care au nevoie de ele.
De cât timp sunteţi implicată în proiecte umanitare?
Din 1992, când ORA Internaţional (un Fond Umanitar Internaţional din Germania) a hotărât să deschidă filială în Republica Moldova. Până atunci am activat în alt domeniu, unde aveam o carieră destul de promiţătoare (devenisem director), dar nu eram împlinită profesional, ceva îmi lipsea și mi-am dat seama că ceea ce căutam era de fapt implicarea mea în activități de binefacere. Satisfacţia sufletească o puteam avea numai din plăcerea de a dărui, de a ajuta oamneii nevoiaşi, aşa am hotărât să mă angajez ca şi voluntar în proiectele iniţiate de ORA Internaţional. De aici, toate au luat o mare întorsătură, m-am implicat în proiecte umanitare, apoi am propus proiecte noi şi le-am coordonat, de 14 ani sunt directorul până acestei organizaţii umanitare.
Câte proiecte derulează Ora Internaţional Moldova în prezent?
În prezent avem 25 de proiecte, realizate în 12 localităţi din Moldova. Cele mai multe dintre ele au menirea de a susţine copiii orfani, copiii şi adolescenţii din familii sărace, dar şi bătrânii singuratici.
De unde vin ajutoarele umanitare?
Sponsorii şi donatorii sunt din Germania, Elveţia, Olanda, Franţa, Marea Britanie.
Care este proiectul cel mai important?
Toate pentru mine au o importanţă majoră, deşi proiectele sunt diferite, ele ţin de implicarea mea sufletească şi de ajutorul pe care-l putem oferi.
Care sunt categoriile de oameni implicaţi în proiecte?
În primul rând, marea majoritate a proiectelor sunt implementate în sate. Am înţeles că satele noastre au cea mai mare nevoie de ajutorul şi susţinerea noastră, pentru că de acolo vine Moldova, acolo se nasc adevăratele valori şi acolo se păstrează adevărata tradiţie. Oamenii de la sate trebuie să simtă că fac parte din Moldova, că cineva are nevoie de ei, aici nu mă refer doar la implicarea spirituală, ci şi la susţinerea materială, pentru că satul acestui secol mocneşte în sărăcie, iar oamenii nu au putere să încerce să trăiască altfel. Primăriile neputincioase pentru că sunt limitate de buget, iar din cauza sărăciei apar multe alte probleme.
Conlucraţi împreună cu instituţiile statului?
Desigur, colaborăm cu instituţiile statului (grădiniţe, şcoli, primării, centre sanitare, spitale etc). Pentru noi nu contează confesiunea sau culoarea politică, ci cât de receptive sunt aceste instituţii şi cât de mare este impactul proiectului. Organizaţiile umanitare lucrează paralel cu statul, dar totodată rezolvă unele din problemele statului. Pentru a avea rezultate cât mai bune, noi activăm în comun acord cu administraţiile publice locale, numai aşa efectul este maxim, pentru că ei ştiu cel mai bine problemele oamenilor din localitate.
Aveţi proiecte care se derulează mai mulţi ani?
Sunt mai multe proiecte, dar cel mai vechi este – Azilul de bătrîni din Strășeni pentru 30 de persoane; alt proiect de susținere a bătrînilor este – asigurarea prânzului gratuit pentru 42 de bătrâni singuratici din Chişinău – “un prânz cald şi o vorbă bună”. De 12 ani aceşti bătrâni, selectaţi de Serviciul de Asistenţă Socială al Primăriei municipiului Chişinău, iau masa la cantina socială „Casa Diamant“ din centrul Chişinăului. În plus, voluntarii noştri sunt alături de ei, când se îmbolnăvesc, având grijă să nu le lipsească medicamentele necesare.
Ştiu că aţi deschis câteva Centre de zi pentru copii, care este scopul acestui proiect?
Important este ca aceşti copii să vadă o altă viaţă, decât cea de acasă, unde este rece, trist și dezordine. Pentru că ei sunt selectaţi din familii social vulnerabile (de exemplu: lipsa unuia sau a ambilor părinţi, relaţii violente sau instabile între părinţi, copii aflaţi în risc de abandon şcolar, copii neglijaţi de familii incapabile să le acopere necesităţile, din cauza sărăciei sau a alcoolului, copii cu dizabilităţi etc.). Scopul centrelor este ca aceşti copii să găsească căldura, dragostea, atenţia, inclusiv multe daruri şi posibilităţi de a-şi realiza visurile, de a învăţa o meserie, a beneficia de o educaţie şi o cultură, pentru a se putea integra în societate.
Proiecte dedicate copiilor avem mai multe, inclusiv ajutăm şcolile internat, grădiniţele.
Cum vedeţi organizaţia după 20 de ani de activitate?
Avem implicate mai multe persoane în realizarea acestor proiecte (voluntari din Moldova şi din alte ţări), ne putem bucura de o susţinere internaţională mai mare şi avem implementate proiecte privind diferite aspecte socio-culturale. Le mulţumim oamenilor cu suflet, pentru că datorită ajutorului şi contribuţiei lor am putut face atâtea lucruri minunate pentru cei care au nevoie de ajutor.
Text: Snejana Ţugui