Claudia Vișan: Fiecare femeie are o “formulă proprie” care îi determină succesul în viață!

Claudia Vişan este pasionată de limba franceză şi de muncă, de educaţie sub toate formele ei, de tineret şi de căutări ale frumosului.

separator
poza principala

E o doamnă self-made, cu un post cu responsabilităţi. Este şefă de proiect pe clasele bilingv-francofone din Republica Moldova, după ani buni de profesorat a disciplinei omonime la liceul Gheorghe Asachi din Capitală.

La o şuetă, ne-a mărturisit cum şi pe la noi poţi fi de 3 ori femeie.

O limbă străină îmblânzită este o a doua piele deoarece…

Cunoașterea unei limbi străine îți permite să deschizi mult mai multe uși și să atingi noi orizonturi. De asta m-am convins pe propria piele, dar și pe experiența și parcursul discipolilor mei. Activând ca profesoară, apoi în calitate de responsabil a proiectului «Clasele bilingve din Moldova» în cadrul Antenei din Chișinău a Agenției universitare a Francofoniei (AUF), am putut să mă conving de deschiderea  elevilor care au studiat în aceste clase, de posibilitățile lor de a face studii în ţările în care limba franceză este limbă oficială.

Trebuie să menționez că proiectul «Clase bilingve din Moldova» presupune studierea aprofundată a limbii şi culturii franceze, dar și studierea în franceză a patru discipline non-lingvistice de profil real: matematica, fizica, chimia și biologia.

IMG_1847

După susținerea bacalaureatului francofon și obținerea certificatului de cunoaştere a limbii franceze, absolvenții au posibilitatea de a-și continuia studiile în limba franceză în orice țară francofonă din lume, fără a susține examene de limbă.

În acest context,  în fiecare an 25% din absolvenții acestor clase îşi continuă studiile în străinătate, datorită cunoașterii avansate a francezei generale şi ştiinţifice.

Citatul meu preferat este…

«Găsește curajul de a fi tu însuți, chiar dacă încă nu știi cine ești!», de Paulo Coelho.

Curajul de a fi tu însuţi înseamnă să înveţi să te respecţi, adică să te apropii cât mai mult de ceea ce eşti, înseamnă să faci în aşa fel încât să nu existe diferenţe între ceea ce spui şi ceea ce simţi, între ceea ce faci şi ceea ce gândești. Altfel spus, să existe un acord total cu tine însuţi.

A preda o limbă străină înseamnă…

Mai întâi de toate a dărui multă dragoste celor pe care îi ai în fața ta zi de zi. Cunoștințele și competențele pe care le are un profesor sunt  importante. Dar, doar prin afecțiune și multă dăruire poți transmite cunoștințe și elevii le pot recepționa.

A preda o limbă străină cere și mult talent, fiindcă nu toți pot însuși o limbă diferită de cea maternă. Doar un profesor pasionat poate să  înveţe un elev să  asimileze, să îndrăgească și să vorbească acea limbă.

462794_3091307118989_1153983024_oOmul sfinţeşte locul sau de ce îmi iubesc munca…

Îmi iubesc munca pentru că orice activitate pe care o realizez nu-mi permite să mă plictisesc, ci îmi dă posibilitatea de a-mi stabili noi obiective.

Astfel energia și activitatea mea capătă un suflu nou.

În această meserie pot explora domenii în care mă pot dezvolta ca şi personalitate, pot acumula  noi experiențe pentru a merge mai departe.

Formula succesului  la feminin în Moldova anului 2013 este…

Citez din  Napoleon Hill care spune că “Mintea omenească poate realiza orice obiectiv pe care îl poate concepe și în care crede.”

Fiecare femeie are o “formulă proprie” care îi determină succesul în viață: o stare bună de sănătate, un corp frumos modelat, echilibrul psiho-emoțional, armonia în relațiile cu ceilalți, împlinirea în relația de cuplu, alegerea potrivită pe plan profesional.

E important, ca fiecare femeie șă știe care este «rețeta succesului» ei și care îi sunt ingredientele principale.

Viitorul acestei ţări depinde de…

În pofida «turbulențelor» care au loc în politica și economia țării noastre, a defectelor acestei societăți și a întregului sistem,  cred că viitorul acestei țări depinde de fiecare dintre noi.

Trebuie să recunoaștem că schimbarea  trebuie sa înceapă de la fiecare în parte.

Avem mult de lucru la capitolul cultură, responsabilitate, punctualitate, corectitudine, asiduitate, consecvenţă, mentalitate etc…

Cei dragi…

Sunt cei care mă ajută să încetez să trăiesc în trecut și să mă interesez de prezent și viitor.

Cu ei trăiesc clipa, adică îmi trăiesc viața în toată plenitudinea ei. Și pentru asta le mulţumesc.

O urare tinerilor pe post de concluzie…

Viitorul nostru este în mâinile voastre, a Tinerilor.

Voi, tânăra generație sunteți resursa cea mai valoroasă a statului.

Vă doresc mult talent, entuziasm, energie, creativitate.

Trăiți-vă sentimentele, emoțiile, visele, speranțele și luptaţi pentru ele.

Succesul, experiența, cariera profesională, faima dacă vreți, se obțin doar prin muncă, prin multă muncă.

Text: Dana Virschi

Usturoiul – ideal pentru curele de slăbire!
Articolul anterior
“Vreau ca soțul meu să rămână însărcinat”! Vezi ce vedetă a făcut asemenea declarație
Articolul următor
Alte articole interesante