E.L. James: „Cele 50 de vicii ale domnului Grey” au făcut-o celebră şi bogată la 50 de ani

48 de ani a fost o femeie obişnuită şi o simplă pasiune a făcut-o peste noapte celebră, dar şi milionară. E.L. James, cu numele său real Erika Leonard, a scris o singură carte, care a spart internetul, dar şi inimile a milioane de femei. Erika este autoarea renumitei trilogii “Fifty Shades of Grey” a cărei ecranizare va umple pe 13 februarie mii de săli de cinema de pe tot globul.

separator
e-l-james 3

E.L. James s-a născut în Londra, Marea Britanie. A frecventat o şcoală obişnuită şi nu se deosebea de semenii săi. “La 16 ani eram un pic hippy. Purtam mărgele, bocani şi rochii indiene. Nu eram frumoasă, dar atrăgeam privirile băieţilor”, îşi aminteşte Erika. O pasionau, în deosebi, literatura şi istoria. Asta a şi determinat-o să aleagă facultatea de istorie a Kent University. Încă din studenţie adora să schimbe subiectele unor cărţi celebre, care uneori sub peniţa ei luau o turnură neobişnuită şi chiar erotică. Îndeletnicirea a trecut pe planul doi, după ce absolvind facultatea s-a angajat să facă stagiunea la televiziune.

eljames600_91847

James a muncit din greu pentru o carieră de producătoare TV, dar a fost şi o mamă grijulie. Ea s-a căsătorit cu scenaristul Niall Leonard şi a născut doi băieţi. Pe durata concediului de maternitate Erika a citit pe internet zeci de romane de dragoste. Cel mai mult a atras-o trilogia cu vampiri “Amurg/ Twilight”. James a hotărât să rescrie finalul cărţii după propriul plac şi a inclus mai multe detalii erotice. Şi-a postat creaţia pe un site dedicate fanilor seriei “Amurg”. Treptat aceștia au devenit și fanii ei, iar postările se bucurau de mare popularitate.

E. L. James, husband Niall Leonard attend the Royal National Institure Of Blind People Summer Gala at London Hilton

Atunci Erika a decis că poate schimba povestea, deja modelată de ea. A ales alte nume pentru personaje, a adăugat mai multe picanterii, a schimbat titlul și a editat propriul roman. Așa a apărut prima sa carte și deocamdată unica “50 de umbre ale lui Gray” – istoria unei relații pasionale dintre o studentă și un miliardar. James nu este de accord cu părerea jurnaliștilor și a unor critici despre cartea sa care pun accent pe erotism și relații sexuale. “Eu cred că cititorii mei sunt atrași de istoria de dragoste dintre cele două personaje.Sunt sigură că ei apreciază anume dragostea și nu sexul” , spune autoarea.

grey3_MDSIMA20130829_0136_9

Erika James avea aproape 50 de ani când s-a trezit celebră. Viața ei s-a schimbat radical, casa ei a început să fie păzită de paparazzi, iar jurnaliștii îi solicitau detalii despre viața personală, soț și copii. Doar în câteva luni E.L. James a devenit o femeie bogată, după ce doar online au fost vândute aproape un million de exemplare ale romanului său. Iar în 2012 revista Time o include în lista celor “100 cei mai influenți oameni de pe planetă”. Celebritatea n-o face însă fericită. “Aș vrea să merg mereu cu metroul, să ascult muzică pe iPod și nimeni să nu mă recunoască. Am avut o carieră frumoasă la televiziune. Acolo am primit o adevărată satisfacție de la munca pe care o făceam. Ceea ce mi s-a întâmplat la această vârstă are beneficiile sale, dar mereu am impresia că nu mi se întâmplă mie. Când vin acasă, fac ordine, vorbesc cu copiii sunt Erika cea adevărată. În rest parcă nu aș fi eu”, spune E. L. James într-un interviu.

image_7015392_4

Milioanele și faima nu au determinat-o să renunțe la vechea sa casă din Londra și nici la modul de viață obișnuit. Dacă zerourile în cont nu o încântă, atunci numărul cititoarelor care o adoră îi este pe plac. Femeile îi scriu scrisori de mulțumire în care îi spun că au acum o altă viață datorită acestei cărți. Mai mult, există chiar și o statistică conform căreia romanul “50 de umbre ale lui Gray ” a majorat natalitatea în Europa.

Unghii chic pentru Valentine’s Day!
Articolul anterior
Doamne ferește să vă îmbrăcați ca Ilinca Avram!
Articolul următor