Ianna Novac: Trupa A.S.I.A a fost ieșirea spre toate scenele din România!

Era doar o adolescentă când a devenit membră a uneia dintre cele mai legendare trupe din România. A.S.I.A a fost proiectul care a făcut-o vedetă și despre care își amintește cu mult drag. Acum, basarbeanca Ianna Novac este soprana care cântă alături de

separator
Allessandro Safina, Francesco Napoli, Distinto, etc. Blonda de la Chișinău trăiește o adevărată poveste de succes peste Prut, alături de soțul său, tenorul Octavian Dobrotă și fiica sa Erika. Citiți un interviu acordat de către Ianna Novac pentru unica.md.

Când ai început cariera în muzică?

Am început să fac muzică de la vârsta de 3 ani (pian), însă, cariera muzicală a început la vârsta de 14 ani, când am câștigat primul premiu, la concursul”Constelația Trofeelor”.

11279993_10153554390492454_1331307363_n

Cum a început povestea ta în România?

La 16 ani cântam pe o scenă din Năvodari, unde am fost auzită de unul dintre consilierii președintelui României de atunci Emil Constantinescu. Consilierul Radu Negrei a venit și mi-a propus o bursă de studiu în România, la canto classic. Și de atunci povestea mea în România tot continuă.

Cum vezi cu ochii de acum experiența A.S.I.A?

A.S.I.A a fost pentru mine intrarea directă în showbiz-ul românesc și în cea mai populară trupă de fete din acel moment și nu numai.A fost experiența cea mai puternică, profesional vorbind, unde am învățat o grămadă de lucruri de la managerii mei din acea perioadă Adrian Ordean și Florin Ionescu. De acolo știu ce înseamnă disciplină, profesionalism și munca în lumea muzicală.

De la Pop la Opera-Pop. Cum s-a produs schimbarea?

În momentul în care am intrat în trupa A.S.I.A eu eram studentă la Conservatorul din București la secția canto classic. În paralel aveam această oportunitate să cânt și muzică pop. Îmi plăceau la fel de mult ambele genuri muzicale și chiar visam la ziua în care voi putea să abordez acest gen de muzică pop opera sau pop clasic unde să pot îmbina ambele genuri. Și atunci când s-a încheiat proiectul A.S.I.A am zis că este momentul potrivit să-mi îndeplinesc acest vis.

Ai visat în trecut și la actorie. Acum visul s-a împlinit. Cum ți s-a părut debutul în film ? Vei continua?

Mi-am dorit să fac film, însă, nu am făcut școală pentru așa ceva. Chiar dacă la conservator am făcut un curs de actorie, nu pot să mă declar o actriță profesionistă. Rolul de profesoară de canto pe care l-am jucat în sitcomul „Cheia sol” difuzat pe Tvh a răscolit în mine o altă latură artistică care îmi place și pe care sper să o continui.

Cine te ajută în scenă? Alături de cine cânți?

De cele mai multe ori mă găsiți singură pe scenă, dar în acelasi timp am colaborări senzaționale cu mai mulți artiști. Am ieșit în concerte alături de cvartetul Arpeggione, cu baletul Iuno Dance, cu trupa pop opera Distinto și cu diferite orchestre naționale sau internaționale.

La fiecare apariție te remarci prin ținute. Cu ce designer colaborezi?

În momentul de față colaborez cu o basarabeancă de a noastră Ludmila Corlăteanu. Este un designer care face furori peste ocean și care îmi semnează hainele de scenă și aparițiile mele în public. Însă, trebuie să menționez că o altă pasiune de a mea este moda și foarte multe ținute de scenă au fost create de mine.

Ai o fetiță adorabilă. Cum reușești să combini cariera și cresterea micuței?

Pentru mine nu este complicat să îmbin creșterea Erikăi și arta. Ea participă la tot acest act artistic și mi se pare fascinant să pot crea alături de ea. Este un copil cuminte, vesel, fericit și organizarea mea, disciplina în tot ceea ce fac ma face să pot să am timp de toate – de Erika, de muzică, de familie și de mine.

Cât de des revii în Moldova cu recitaluri?

Din păcate acasă revin din ce în ce mai rar, dar în viitorul apropiat voi veni la Chișinău cu un recital. Dar vă voi comunica la timpul potrivit toate detaliile.

 Ce îți mai dorești să faci în afară de muzică?

Mi-aș dori să fac modă, adică să creez haine și chiar să dezvolt o afacere din asta.

Visezi la o vacanță de vis cu un buget optim? Atunci acest articol este pentru tine

Atunci când planifici o călătorie ai o sumedenie de întrebări legate de destinație, hotel, deservire, atracții turistice, siguranță, confort etc. De aceea, îți recomandăm să optezi pentru o agenție de turism care îți poate răspunde la toate întrebările și poate să-ți organizeze vacanța de vis cu un buget optim.

Excellence Travel Concierge are peste 16 ani de experiență în turism, iar  punctele forte sunt atitudinea față de clienți, calitatea serviciilor și responsabilitatea asumată pentru fiecare client care apelează la serviciile agenției, menținând, în același timp, prețurile accesibile.

Suntem obișnuiți cu agențiile turistice care vând în masă: spui ce buget ai, când și unde vrei să pleci și primești lista de hoteluri care se încadrează în buget stabilit. Companiile turistice de tip concierge, precum Excellence Travel Concierge, sunt un concept relativ nou și diferă de cel tradițional.

Probabil vă întrebați cum își planifică vacanța călătorii gurmanzi? Răspunsul e simplu, ei apelează la serviciile unui travel concierge, care va organiza în detalii călătoria lor.

Olga Plis este un Elite Travel Conciere și proprietara agenției de turism Excellence Travel din Republica Moldova. În cei peste 16 ani de experiență în turism, Olga a reușit să viziteze peste 40 de țări. Peste 80% dintre clienții agenției sunt cei care apelează repetat la serviciile de travel concierge. În drumul profesional, Olga a activat în diverse agenții cu renume din țară. Călătoriile sunt pasiunea ei, iar munca asiduă pentru organizarea vacanțelor la nivel superlativ, au avansat-o treptat de la poziția de manager în turism la Director General. Ulterior, Olga Plis a reușit să înființeze o agenție de turism care oferă consiliere în turism și organizează vacanțe exclusive.

”Dorințele clienților pot varia de la cerințe standarde, la extravagante, tururi personalizate și experiențe care se considerau imposibile în trecut. Din acest motiv, în companie lucrează doar persoane cu experiență, care au autoritate în domeniul managementului și turismului. Pentru managerii Excellence Travel nu există vacanță prea complicată sau imposibil de realizat.”, a menționat Olga Plis.

Excellence Travel Concierge prestează o gamă largă de servicii. Vă prezentăm doar câteva:

✔️bilete avia
✔️business deplasări
✔️servicii individuale
✔️servicii turistice
✔️cazare
✔️organizarea evenimentelor
✔️organizarea tururilor de Relax & Spa
✔️turism balnear

”Noi promovăm serviciile de calitate și înțelegem importanța relaxării în timpul vacanțelor. Locațiile și activitățile recomandate de noi sunt cele mai bune de pe piață și corespund valorilor agenției noastre. Noi apreciem și promovăm restaurantele, hotelurile și atracțiile turistice care și-au demonstrat valoare și unicitatea în timp.

Serviciile noastre de concierge sunt asigurate de o echipă de profesioniști care vor putea îndeplini orice dorință, indiferent de cât de neobișnuită este. Activăm 24/7 și suntem gata mereu să vă ascultăm, să oferim consiliere și să acționăm.”, a mai adăugat Olga Plis.

În mai puțin de o lună copii vor avea vacanța de Paște. Temperaturile blânde din acea perioadă vă oferă posibilitatea să alegeți între mai multe destinații, Turcia, Egipt, Dubai sau Europa cu zbor direct din Chișinău.

Fiecare destinație are farmecul său și e greu să alegi doar una. Am pregătit câteva caracteristici de care să ții cont când decizi unde să petreci vacanța de Paște împreună cu cei dragi.

EGIPT – a devenit o destinație actuală pe tot parcursul anului. Marea azurie, recife de corali, scufundările, excursiile istorice și prețurile atractive aduc turiștii de pretutindeni.

TURCIA – nu e doar despre plaje magnifice scăldate de 4 mări. E și despre Pamukkale, Cappadocia, temple antice, legende mitologice și shopping reușit.

DUBAI – este un must have pentru cei care apreciază cultura arabă, confortul, luxul și extravaganța. Unul dintre cele mai bogate orașe din lume, te cucerește prin arhitectura, zgârie norii din cartea recordurilor și diversitate oamenilor care-l vizitează.

EUROPA – Italia, Franța, Spania și Portugalia pot fi explorate la infinit și tot nu vei reuși să vă bucurați de tot ce oferă aceste țări.

Pentru mai multe detalii, puteți apela la numărul de telefon: 069702611, lăsa un mesaj pe pagina de Facebook/Instagram : @excellence_travel_moldova sau ne puteți vizita pe adresa str. V.Alecsandri 105, or. Chișinău

Liliana Rotaru, Președinta CCF Moldova, despre dragostea de carte

De Ziua Națională a lecturii am discutat cu Liliana Rotaru, Doctor în filologie și cum mulți o cunoaștem Președinta CCF Moldova – copil, comunitate, familie. Pe lângă dragostea și grija de copii, doamna Rotaru este foarte pasionată de lectură. Ca să o descoperim mai mult în acest sens, i-am adresat câteva întrebări.

Cine v-a insuflat dragostea față de cărți?

Tatăl meu a fost un cititor avid și pasionat. A fost întotdeauna cu cartea în mână sau aproape de el. Nu mi-l amintesc altfel. Probabil, imitându-l am început să citesc.

Ce pierde un tânăr care nu citește? 

Oamenii care nu citesc pierd tare multe. Eu sper că le compensează din alte surse. Eu pot să vă spun ce câștigă cei care citesc – orizonturi mai largi de cultură, istorie, geografie, artă, relații între oameni și multe altele. Copilul câștigă o lume întreagă, poate călători, își face prieteni, trăiește adevărate aventuri alături de personaje literare și învață să înțeleagă lumea și să-și creeze relații. Pentru copilul din medii sociale dezavantajate, lectura e speranța și frumos.

Care este cartea copilăriei dvs.? 

Eu am început să citesc de foarte devreme, de la 4 ani și, desigur, gusturile mele s-au schimbat pe parcursul copilăriei. Probabil, sunt mulți oameni care, ca și mine, au trecut de la povești populare (românești și din întreaga lume) la mituri, la cărți de aventuri și apoi la clasicii literaturii românești și universale. Când eram adolescentă îmi plăceau romanele despre trecerea de la copilărie la maturitate, despre ”devenire”, așa-numitele bildungsroman. Îmi imaginam cum m-aș fi comportat într-o situație sau alta. Și acum, la maturitate îmi place această proză.

În prezent, o mare parte din oameni preferă lecturi formatoare, există riscul de a rata farmecul lecturilor beletristice? 

Lectura trebuie să răspundă nevoilor fiecărui om. Nu putem dicta ce să citească, putem recomanda doar. Și dacă cititorul preferă un anumit gen literar care îl ajută să devină o versiune a sa mai bună, e absolut OK.

Ce carte v-a influențat cel mai mult? 

Am câteva cărți preferate, dar nu mă pot opri asupra uneia. Din clasici, îmi place seria ”Comedia umană” de Balzac, îmi place poezia rusă de la începutul sec. al XX-lea, îmi place Dickens și Edgar Poe, din autorii moderni îmi plac Ian McEwan, Amor Towles, Ken Follet.

Apreciați valoarea unei cărți pe baza gustului personal sau a recomandărilor criticilor ori a prietenilor? 

Eu am câțiva scriitori preferați și de multe ori le caut cărțile. Uneori văd o referință la o carte sau autor care nu-i cunosc și mă documentez. Pot citi o recenzie la carte sau o sinopsă și dacă mă captivează, voi căuta cartea.

Cât timp dedicați lecturii? 

Eu citesc în fiecare zi, 1-2 ore, în weekend mai mult, iar în vacanță îmi ”iau” pe kindle câteva cărți.

Ce carte găsim în prezent pe noptiera dvs? 

Citesc o sagă despre o tânără evreică care este confundată cu fiica unei familii de oficiali naziști, după bombardamentul casei în care lucra menajeră. Luând identitatea tinerei moarte, protagonista are șansa de a supraviețui dar și niște riscuri enorme pentru siguranța ei fizică, dar și pentru tumultul moral. Autorul reușește să transmită conflictul ei intern între a rămâne în nouă identitate pentru a ajuta prizonierii și a fi onestă și autentică în credința și personalitatea ei.

Preferați să citiți cărți tipărite sau în format electronic? De ce? 

În ultimii 7-8 ani, de când am descoperit kindle, citesc aproape tot în format electronic, anume ca să evit kilograme de bagaj sau dilema locului pe rafturi și în dulapurile de cărți.

Ce carte ați citit de mai multe ori?

Am citit puține cărți de mai multe ori, de obicei se întâmplă când a trecut mult timp, 10 sau 20 de ani, când o carte îmi pare foarte relevantă timpului (așa am recitit 1984 de Orwell), sau am citit cartea în română sau rusă, iar acum o citesc în engleză, chiar acum am descărcate două romane ale Agatha Christie.

Vă mulțumim.

Ecaterina Lica: Secretele unui brand crescut aproape două decenii, pe care nu orice manager ți le-ar povesti

Cum e să dezvolți un brand de la zero. Cum e să înveți să gestionezi primii bani într-o afacere, astfel încât să obții nu doar satisfacția lucrului realizat bine dar și un venit. Ecaterina Lica, patroana Clinicii de Medicină Estetică “Doctor Lica”, și-a construit afacerea punând preț pe calitate, soluții inovative și feed-back pozitiv din partea pacienților. Despre povestea acestui brand, in link-ul de mai jos.

Sanda Filat pleacă de la televiziune!
Articolul anterior
Ce a făcut Dan Bălan de Duminica Mare!
Articolul următor