Indira Gandhi, femeia cu cel mai bun instinct politic!

Indira Gandhi este cunoscut

separator
ă în lumea întreagă ca prim-ministrul care a transformat societatea indiană, dar și tiranul care a înăbușit cu forța armatei disputele interne.

ifirs

Singurul copil al lui Jawaharlal Nehru, Indira s-a născut într-o celebră familie de brahmani din Kashmir. Tatal ei era premier, iar bunicul unul dintre figurile marcante ale mișcării care a militat pentru un sistem indian de guvernare. Astfel acest fapt i-a marcat, inevitabil, viața.

Crescută de o mamă bolnavă, Indira l-a avut drept model pe tatăl său, un avocat erudit implicat în politică.

O elevă slabă, celebră pentru examenele ratate

După moartea mamei, pe când avea doar 17 ani, Indira studiază la universitatea Visva Bharati din Bengalul de Vest, după care la Oxford, în Anglia. Rezultatele extrem de slabe  nu i-au adus nicio diplomă, în schimb a reușit să-și găsească un soț.

Feroze Gandhi, un tânăr activist, cu care s-a căsătorit în 1942, împotriva voinței tatălui ei. Aparținând comunității persilor și nu celei hinduse, Feroze nu s-a înțeles niciodată cu tatăl ei. La acea vreme căsătoriile mixte erau extrem de rare în India, însă Indira a rămas neclintită și s-a măritat.

Primele luni ale cuplului n-au fost chiar tipice, deoarece la nici jumătate de an de la nuntă, Indira și Feroze au fost închiși pentru activități naționaliste. Doi ani mai târziu, cei doi devin părinți.

Debutul pe scena politicii

Indira devine cu ajutorul tatălui său, președintele Congresului Național, iar după  moartea lui, a fost numită ministru al Informației în Guvern.

A știut mereu cum să se folosească de mass-media și ajutată de carisma sa, a calmat națiunea în 1965, când a izbucnit războiul indo-pakistanez.

indira-gandhi-o-femeie-cu-instinct-politic-dar-prea-putina-viziune_1 indira-gandhi-o-femeie-cu-instinct-politic-dar-prea-putina-viziune_2 indira-gandhi-o-femeie-cu-instinct-politic-dar-prea-putina-viziune_4

Deși considerată “o păpușă nătângă”, ea a câștigat totuși alegerile din 1966. Aleasă în funcția de prim-ministru, toți credeau că va fi ușor de manipulat. Însă lucrurile n-au stat chiar așa, deoarece Indira și-a impus punctul de vedere și a început reformarea țării.

Declinul, arestul și revenirea

Condusă de instinct și manipulată de fiul ei mai mic, Sanjay, Indira a ajuns să guverneze India ca un despot. Poporul începuse să protesteze împotriva ei, însă Indira nu s-a lăsat intimidată, ci a apelat la forță. În următoarele 19 luni, până la următorul scrutin, a cerut arestarea și torturarea liderilor opoziției și cenzurarea publicațiilor. A încercat să amendeze Constituția, pentru a căpăta imunitate chiar și după înlăturarea din funcție.

images (2)

Sloganul scandat de premier în tot acest timp a fost: “Mai puțină vorbă, mai multă muncă”.

În timp ce era cât pe ce să fie închisă fiul mai mic al ei, Sanjay Gandhi conducea India ca pe propria-i moșie. A cerut dărămarea mahalalelor și a impus sterilizarea forțată a bărbaților cu prea mulți copii, pentru a reduce rata natalității.

Indira nu doar că a închis ochii la abuzurile fiului, dar s-a lăsat convinsă că are sprijinul poporului.

Arestată, din cauza fraudelor, Indira și-a cerut scuze pentru greșelile din primele două mandate și datorită unei imagini de femeie neajutorată, a revenit pe scena politică. Iar în 1980, Ghandi se întoarce la putere.

Asisasinată de…

La nici 5 luni după ce și-a început al treilea mandat ca premier, Indira e lovită de o tragedie personală. Mezinul, Sanjay, moare într-un accident de avion suspect.

css1255 INDIRA GANDHI today80965

Iar faptul că a dat ordinul să fie atacat un sanctuar al sikh-ilor a înfuriat comunitatea și 5 luni mai târziu, Indira Gandhi a fost asasinată de doi dintre bodyguarzii săi, extremiști sikh.

Cei plătiți s-o păzească au împușcat-o în grădina reședinței sale. A doua zi, fiul ei cel mare, Rajiv, a înlocuit-o în funcție.

text: Iulia Arnaut

#usideschise Radmila Popovici: discriminare în domeniu, relația cu tata și drumul către a scrie

O discuție despre tinerețe fără bătrânețe cu o poetă autentică din Moldova. Radmila Popovici ne împărtășește secretele ei de a fi creativă și cel mai important, ne învață cum să ne împrietenim cu scrisul. Ne-am obișnuit să vânăm perfecțiunea și să ignorăm umanul. Trăim viața la repezeală fără a ne opri la prezent. Nu discutăm despre subiectele tabu, cum ar fi rolul adevărat al femeii în societate, și lăsăm feminismul să preia locul feminității. Astăzi la #usideschise, cu Aura, lăsăm viața să curgă natural la Complexul Turistic Costești.

#mamasita: Lilia Dediu – “Am mers la maternitate crezând că o să-mi țin puiul în brațe, dar…!”

Lilia Dediu, femeia care a reușit să-și regăsescă echilibrul după pierderea unui copil. Nu a fost un drum ușor, a avut nevoie de mult timp, susținere și grijă din partea oamenilor dragi pentru a nu se izola cu totul. O mamă pentru care familia este totul, îi pune mereu pe prim plan și se străduie să fie prezentă mereu când este nevoie de ea.

Azi la #mamasita cu Olesea Svecla avem o femeie fenomenală!

Visezi la o vacanță de vis cu un buget optim? Atunci acest articol este pentru tine

Atunci când planifici o călătorie ai o sumedenie de întrebări legate de destinație, hotel, deservire, atracții turistice, siguranță, confort etc. De aceea, îți recomandăm să optezi pentru o agenție de turism care îți poate răspunde la toate întrebările și poate să-ți organizeze vacanța de vis cu un buget optim.

Excellence Travel Concierge are peste 16 ani de experiență în turism, iar  punctele forte sunt atitudinea față de clienți, calitatea serviciilor și responsabilitatea asumată pentru fiecare client care apelează la serviciile agenției, menținând, în același timp, prețurile accesibile.

Suntem obișnuiți cu agențiile turistice care vând în masă: spui ce buget ai, când și unde vrei să pleci și primești lista de hoteluri care se încadrează în buget stabilit. Companiile turistice de tip concierge, precum Excellence Travel Concierge, sunt un concept relativ nou și diferă de cel tradițional.

Probabil vă întrebați cum își planifică vacanța călătorii gurmanzi? Răspunsul e simplu, ei apelează la serviciile unui travel concierge, care va organiza în detalii călătoria lor.

Olga Plis este un Elite Travel Conciere și proprietara agenției de turism Excellence Travel din Republica Moldova. În cei peste 16 ani de experiență în turism, Olga a reușit să viziteze peste 40 de țări. Peste 80% dintre clienții agenției sunt cei care apelează repetat la serviciile de travel concierge. În drumul profesional, Olga a activat în diverse agenții cu renume din țară. Călătoriile sunt pasiunea ei, iar munca asiduă pentru organizarea vacanțelor la nivel superlativ, au avansat-o treptat de la poziția de manager în turism la Director General. Ulterior, Olga Plis a reușit să înființeze o agenție de turism care oferă consiliere în turism și organizează vacanțe exclusive.

”Dorințele clienților pot varia de la cerințe standarde, la extravagante, tururi personalizate și experiențe care se considerau imposibile în trecut. Din acest motiv, în companie lucrează doar persoane cu experiență, care au autoritate în domeniul managementului și turismului. Pentru managerii Excellence Travel nu există vacanță prea complicată sau imposibil de realizat.”, a menționat Olga Plis.

Excellence Travel Concierge prestează o gamă largă de servicii. Vă prezentăm doar câteva:

✔️bilete avia
✔️business deplasări
✔️servicii individuale
✔️servicii turistice
✔️cazare
✔️organizarea evenimentelor
✔️organizarea tururilor de Relax & Spa
✔️turism balnear

”Noi promovăm serviciile de calitate și înțelegem importanța relaxării în timpul vacanțelor. Locațiile și activitățile recomandate de noi sunt cele mai bune de pe piață și corespund valorilor agenției noastre. Noi apreciem și promovăm restaurantele, hotelurile și atracțiile turistice care și-au demonstrat valoare și unicitatea în timp.

Serviciile noastre de concierge sunt asigurate de o echipă de profesioniști care vor putea îndeplini orice dorință, indiferent de cât de neobișnuită este. Activăm 24/7 și suntem gata mereu să vă ascultăm, să oferim consiliere și să acționăm.”, a mai adăugat Olga Plis.

În mai puțin de o lună copii vor avea vacanța de Paște. Temperaturile blânde din acea perioadă vă oferă posibilitatea să alegeți între mai multe destinații, Turcia, Egipt, Dubai sau Europa cu zbor direct din Chișinău.

Fiecare destinație are farmecul său și e greu să alegi doar una. Am pregătit câteva caracteristici de care să ții cont când decizi unde să petreci vacanța de Paște împreună cu cei dragi.

EGIPT – a devenit o destinație actuală pe tot parcursul anului. Marea azurie, recife de corali, scufundările, excursiile istorice și prețurile atractive aduc turiștii de pretutindeni.

TURCIA – nu e doar despre plaje magnifice scăldate de 4 mări. E și despre Pamukkale, Cappadocia, temple antice, legende mitologice și shopping reușit.

DUBAI – este un must have pentru cei care apreciază cultura arabă, confortul, luxul și extravaganța. Unul dintre cele mai bogate orașe din lume, te cucerește prin arhitectura, zgârie norii din cartea recordurilor și diversitate oamenilor care-l vizitează.

EUROPA – Italia, Franța, Spania și Portugalia pot fi explorate la infinit și tot nu vei reuși să vă bucurați de tot ce oferă aceste țări.

Pentru mai multe detalii, puteți apela la numărul de telefon: 069702611, lăsa un mesaj pe pagina de Facebook/Instagram : @excellence_travel_moldova sau ne puteți vizita pe adresa str. V.Alecsandri 105, or. Chișinău

Vezi dresurile care te apără de violatori!
Articolul anterior
Dianna Rotaru arată TOT ce poate!!!
Articolul următor