Margaret Thatcher – Doamna de fier a Marii Britanii!

Timp de 11 ani a fost prim-ministru în Marea Britanie și a reușit cu prețul propriei sănătăți și vieți personale să câștige respect în rândul femeilor și bărbaților din întreaga lume. Este vorba de Margaret Thatcher, “

separator
doamna de fier” care a distrus stereotipul precum că femeile sunt doar niște ființe gingașe.

1

Copilărie

4Margaret Linda Roberts, se naște în 1925, la Grantham, Anglia. Provine dintr-o familie înstărită, implicată politic, tatăl său fiind primar. Astfel, urmând exemplul acestuia, Margaret şi-a dorit din adolescenţă să devină un om politic.

În 1944, studiază Colegiul Somerville, iar doi ani mai târziu, devine președinte al Asociației Universitare Conservatoare din Oxford, fiind a treia femeie care a deținut această funcție.

Drumul spre scena politică

Deși a reușit să câștige respectul conducătorilor din toată lumea, până a ajunge aici a fost nevoită să se lupte cu foarte multe prejudecăți. Prin anii 1950 și 1951, a candidat pentru postul de congresmen și chiar dacă a pierdut ambele curse, s-a evidențiat ca cel mai tânăr candidat și singurul de sex feminin. În timp ce toată această luptă era dominată de adversari bărbați, a primit multă susținere de la părinți și de la cel care urma să-i devină soț, afaceristul Denis Thatcher.  Cei doi fiind căsătoriți timp de 52 de ani, până la moartea acestuia.

11 Margaret Thatcher and Nelson Mandela 13

3Când soțul ei a decedat, Margaret Thatcher a spus: „Să fii prim-ministru este o slujbă solitară. Într-un fel, așa și trebuie să fie: nu poți conduce din mulțime. Dar cu Denis nu am fost niciodată singură. Am fost cu un om. Cu un soț. Cu un prieten”.

A fost una dintre cele mai controversate, iubite, şi în acelaş timp, urâte personaje politice de pe scena britanică. Activitatea sa de om politic a stârnit multe semne de întrebare, iar deciziile ei au fost de multe ori controversate.

A fost prima care a impus câteva reforme în domeniul educaţiei, printre care facilitarea accesului copiilor săraci la educaţie. Aceste iniţiative schimbând total faţa învăţământului britanic şi chiar tradiţia istorică a acestuia.

A urcat toate treptele unei cariere politice. De la funcţionar parlamentar la Ministerul Pensiilor şi Asigurărilor Sociale, la purtătorul de cuvânt al opoziţiei în problemele educaţiei şi apoi Secretar de Stat pentru Educaţie şi Știinţă în guvernul conservator. S-a remarcat ca o voce a Partidului Conservator, fiind a doua femeie care a deţinut un portofoliu ministerial într-un guvern conservator.

Chimist, politician și… mamă

Întotdeauna a știut să îmbine perfect viața personală cu cea profesională. În 1953 când s-a specializat în Impozitare, a devenit mama de gemeni, Carol și Mark, fiind singurii copii ai cuplului.

2 SHOWBIZ Thatcher  150247 16

Aceștia au moștenit de mici ambiția lui Margaret: între timp Carol a devenit jurnalistă și personalitate media, iar Mark a intrat cu succes în politică.

De unde vine „Doamna de Fier”?

În timpul unui discurs anti-sovietic ținut în 1976, rușii i-au spus „Doamna de Fier”. Și asta deoarece a dovedit că are mai mult curaj, decât liderii mondiali care purtau pantaloni.

9

Finalul unui mandat legendar

6Și-a dat demisia din funcția de prim-ministru în 1990, când unul din membrii cabinetului ei a plecat din cauza dezacordurilor dintre ei privind calendarul aderării la moneda unică Europeană. Faptul că restul policienilor nu îi împărtășeau viziunea legată de începutul unor noi etape în politicile monetare și externe ale țării, și lovitura primită de ministrul demisionar, au contribuit la scăderea ei în sondaje și ea a renunțat definitiv la această funcție.

În 2002 Margaret Thatcher s-a retras definitiv de pe scena politică din motive de sănătate, iar decesul soţului său, Denis, din 2003, o afectase profund.

În decembrie 2005, la două luni după aniversarea a 80 de ani, este spitalizată. Iar în 2008, fiica sa, Carol Thatcher, va dezvălui că mama sa suferă de demenţă senilă, uitând adeseori că soţul ei este mort. De atunci a trăit izolată, nu a mai participat la recepţii și s-a retras din viața social – politică cu totul.

7 8 14

Spitalizată în timpul sărbătorilor de iarnă din 2012, fostul premier britanic a fost operată din cauza unor noduli la vezica urinară, iar pe data de 8 aprilie 2013, la 87 de ani, moare în urma unui atac cerebral.

A fost femeia care a demonstrat tuturor că dorința poate fi mai presus decât stereotipuri și obstacole.

text: Iulia Arnaut

#usideschise Radmila Popovici: discriminare în domeniu, relația cu tata și drumul către a scrie

O discuție despre tinerețe fără bătrânețe cu o poetă autentică din Moldova. Radmila Popovici ne împărtășește secretele ei de a fi creativă și cel mai important, ne învață cum să ne împrietenim cu scrisul. Ne-am obișnuit să vânăm perfecțiunea și să ignorăm umanul. Trăim viața la repezeală fără a ne opri la prezent. Nu discutăm despre subiectele tabu, cum ar fi rolul adevărat al femeii în societate, și lăsăm feminismul să preia locul feminității. Astăzi la #usideschise, cu Aura, lăsăm viața să curgă natural la Complexul Turistic Costești.

#mamasita: Lilia Dediu – “Am mers la maternitate crezând că o să-mi țin puiul în brațe, dar…!”

Lilia Dediu, femeia care a reușit să-și regăsescă echilibrul după pierderea unui copil. Nu a fost un drum ușor, a avut nevoie de mult timp, susținere și grijă din partea oamenilor dragi pentru a nu se izola cu totul. O mamă pentru care familia este totul, îi pune mereu pe prim plan și se străduie să fie prezentă mereu când este nevoie de ea.

Azi la #mamasita cu Olesea Svecla avem o femeie fenomenală!

Visezi la o vacanță de vis cu un buget optim? Atunci acest articol este pentru tine

Atunci când planifici o călătorie ai o sumedenie de întrebări legate de destinație, hotel, deservire, atracții turistice, siguranță, confort etc. De aceea, îți recomandăm să optezi pentru o agenție de turism care îți poate răspunde la toate întrebările și poate să-ți organizeze vacanța de vis cu un buget optim.

Excellence Travel Concierge are peste 16 ani de experiență în turism, iar  punctele forte sunt atitudinea față de clienți, calitatea serviciilor și responsabilitatea asumată pentru fiecare client care apelează la serviciile agenției, menținând, în același timp, prețurile accesibile.

Suntem obișnuiți cu agențiile turistice care vând în masă: spui ce buget ai, când și unde vrei să pleci și primești lista de hoteluri care se încadrează în buget stabilit. Companiile turistice de tip concierge, precum Excellence Travel Concierge, sunt un concept relativ nou și diferă de cel tradițional.

Probabil vă întrebați cum își planifică vacanța călătorii gurmanzi? Răspunsul e simplu, ei apelează la serviciile unui travel concierge, care va organiza în detalii călătoria lor.

Olga Plis este un Elite Travel Conciere și proprietara agenției de turism Excellence Travel din Republica Moldova. În cei peste 16 ani de experiență în turism, Olga a reușit să viziteze peste 40 de țări. Peste 80% dintre clienții agenției sunt cei care apelează repetat la serviciile de travel concierge. În drumul profesional, Olga a activat în diverse agenții cu renume din țară. Călătoriile sunt pasiunea ei, iar munca asiduă pentru organizarea vacanțelor la nivel superlativ, au avansat-o treptat de la poziția de manager în turism la Director General. Ulterior, Olga Plis a reușit să înființeze o agenție de turism care oferă consiliere în turism și organizează vacanțe exclusive.

”Dorințele clienților pot varia de la cerințe standarde, la extravagante, tururi personalizate și experiențe care se considerau imposibile în trecut. Din acest motiv, în companie lucrează doar persoane cu experiență, care au autoritate în domeniul managementului și turismului. Pentru managerii Excellence Travel nu există vacanță prea complicată sau imposibil de realizat.”, a menționat Olga Plis.

Excellence Travel Concierge prestează o gamă largă de servicii. Vă prezentăm doar câteva:

✔️bilete avia
✔️business deplasări
✔️servicii individuale
✔️servicii turistice
✔️cazare
✔️organizarea evenimentelor
✔️organizarea tururilor de Relax & Spa
✔️turism balnear

”Noi promovăm serviciile de calitate și înțelegem importanța relaxării în timpul vacanțelor. Locațiile și activitățile recomandate de noi sunt cele mai bune de pe piață și corespund valorilor agenției noastre. Noi apreciem și promovăm restaurantele, hotelurile și atracțiile turistice care și-au demonstrat valoare și unicitatea în timp.

Serviciile noastre de concierge sunt asigurate de o echipă de profesioniști care vor putea îndeplini orice dorință, indiferent de cât de neobișnuită este. Activăm 24/7 și suntem gata mereu să vă ascultăm, să oferim consiliere și să acționăm.”, a mai adăugat Olga Plis.

În mai puțin de o lună copii vor avea vacanța de Paște. Temperaturile blânde din acea perioadă vă oferă posibilitatea să alegeți între mai multe destinații, Turcia, Egipt, Dubai sau Europa cu zbor direct din Chișinău.

Fiecare destinație are farmecul său și e greu să alegi doar una. Am pregătit câteva caracteristici de care să ții cont când decizi unde să petreci vacanța de Paște împreună cu cei dragi.

EGIPT – a devenit o destinație actuală pe tot parcursul anului. Marea azurie, recife de corali, scufundările, excursiile istorice și prețurile atractive aduc turiștii de pretutindeni.

TURCIA – nu e doar despre plaje magnifice scăldate de 4 mări. E și despre Pamukkale, Cappadocia, temple antice, legende mitologice și shopping reușit.

DUBAI – este un must have pentru cei care apreciază cultura arabă, confortul, luxul și extravaganța. Unul dintre cele mai bogate orașe din lume, te cucerește prin arhitectura, zgârie norii din cartea recordurilor și diversitate oamenilor care-l vizitează.

EUROPA – Italia, Franța, Spania și Portugalia pot fi explorate la infinit și tot nu vei reuși să vă bucurați de tot ce oferă aceste țări.

Pentru mai multe detalii, puteți apela la numărul de telefon: 069702611, lăsa un mesaj pe pagina de Facebook/Instagram : @excellence_travel_moldova sau ne puteți vizita pe adresa str. V.Alecsandri 105, or. Chișinău

Victoria’s Secret: dată afară din cauza fiţelor!
Articolul anterior
Sfaturi pentru o viață mai lungă!
Articolul următor