Nadejda Cepraga: ”Orice venire în Moldova este pentru mine o sărbătoare”!

A avut parte de părinți iubitori, profesori cu literă mare, întâmplări fericite și un public de milioane. Așa și-ar descrie viața maestra muzicii ușoare de pe plaiul moldovenesc:

separator
Nadejda Cepraga.

concubinaj

S-a născut la 1 septembrie 1956 în satul Răspopeni, raionul Şoldăneşti, într-o familie muzicală, tata cânta la vioară, iar mama era o soprană. În familie creşteau patru copii și toţi cântau şi dansau ca un ansamblu adevărat. De mică Nadejda a îndrăgit scena, în clasa a patra a fost remarcată la un festival, după care a devenit solistă a colectivului de amatori „Dumbrava”, numit ca şi râuleţul care trece prin satul ei natal. În clasa a şasea s-a filmat într-o peliculă de scurt metraj la studioul „Telefilm-Chișinău” – „La cules la vie” în rolul solistei ansamblului. Și de aici a pornit pasiune și dragostea pentru muzică.

A absolvit şcoala muzicală „Ştefan Neaga” (vocal şi dirijare) în anul 1977, iar în 1982 absolveşte Institutul de Arte „G. Muzicescu”  facultatea „vocal şi dirijare corală”, în clasa Artistei Poporului URSS Tamara Cioban, care a devenit pentru interpretă mai mult decât o profesoară. “ O cântăreaţă genială care mi-a dat curaj, încredere şi educaţie”.

3 4 5

Frumusețea și talentul i-au deschis toate ușile. Chiar dacă pe acea vreme erau sute de fete talentale, anumea ea a reușit să 6cucerească inimile multora. În întreaga sa carieră a participat la sute de concursuri şi festivaluri, regionale, unionale și internaţionale. Și fiecare concurs a fost pentru ea o şcoală, unde trebuia să dai totul și care a călit-o ca interpretă…

A avut turnee în diferite ţări ale lumii: Statele Unite ale Americii, Danemarca, Franţa, Grecia, Coreea, Polonia, ţările CSI, Bulgaria, Polonia, Germania, Cehoslovacia, Ungaria, Rusia, Franţa, Cuba, Israel etc.

A lansat 15 albume, mini-plăci, CD-uri în diverse ţări, inclusiv în Rusia, Israel, Bulgaria, Statele Unite ale Americii. Deci se poate simți un artist împlinit.

Cei care i-au marcat viața au fost: Tamara Ciobanu și Eugen Doga. De la Tamara Ciobanu a învățat că în muzică nu trebuie să imiți pe nimeni. Moda nu contează în muzică, atât timp, cât lași cântecul să treacă prin tine, atât timp, cât îi simți energia.

Iar muzica lui Eugen Doga a făcut-o să ia acest drum, care a fost unul frumos și dificil pe alocuri.

ceobanu

doga9

Chiar dacă este de mai bine de 30 ani în Moscova, spune că nu a reuşit să prindă rădăcini pe pământ străin. Vine acasă de câte ori poate, însă nu mai rar decât de două ori pe an.

Acceptă toate invitaţiile de susţinere a concertelor de binefacere, deoarece “muzica e ca şi sportul, ca să rămâi în formă trebuie să cânţi”.

1

S-a căsătorit la doar 17 ani, dar nu a regretat niciodată. Soţul era un om extraordinar. “Avea grijă de mine, mă înţelegea, mă ajuta. Pe oameni ca el se ţine pământul”, declara într-un interviu cu emoţie-n glas cântăreaţa.

Fiul Nadejdei Cepraga, Ionel, vorbeşte româneşte, pentru că a fost educat la sora interpretei, la Răspopeni. Acum acesta locuieşte cu familia în Germania, iar cel mai frumos dar pe care putea să i-l ofere mamei sale este o fetiţă, Valerica, despre care bunicuţa spune cu mândrie că „e fată mare deja”.

Deşi aşteaptă cu nerăbdare scurtele vizite la baştină, interpreta spune că nu ştie când va reveni cu traiul în Republica Moldova, deoarece viața ei e departe de locul natal.

text: Iulia Arnaut

Johnny Depp suferă de o afecţiune gravă!
Articolul anterior
Vezi care bărbați merită căutați, apreciați, și care trebuie evitați!
Articolul următor
Alte articole interesante