Natalia Gudima: “Cinovnicii” și oamenii “frână” ne pun bariere în dezvoltarea afacerilor!

Și-a dorit întotdeauna să fie o doamnă de fier, iar acum înțelege că gândurile se materializează. Are propria fabrică de termopane, zeci de angajați și o responsabilitate enormă față de ei. Pe de cealaltă parte, este mama a două fete, care au nevoie de susținere și grijă. Află cum îi reușește Nataliei Gudima să se împartă între afacere și familie și să se mențină la cel mai înalt nivel.

separator

  • unicamd unica.md La ce visați când erați mică?
  • Natalia Gudima

    Tare îmi doream să am o profesie care să-mi permită să călătoresc. Pe vremea copilăriei mele, nu era ușor să ajungi peste hotare, puteai pleca doar în deplasări de serviciu. De aceea, am ales să studiez la Facultatea de Relații Economice Internaționale, dar până când am terminat de învățat, hotarele s-au deschis pentru toți.

    Îmi mai doream să fiu un director, o femeie de fier, ca Margaret Thatcher, îmi plăcea la nebunie ținuta ei și faptul că era înconjurată de bărbați inteligenți.

  • unicamd unica.md Cum ați ajuns și cum vă simțiți într-un domeniu stăpânit de bărbați?
  • Natalia Gudima Probabil, gândurile se materializează: sunt o șefă într-un domeniu de bărbați. Câteodată mă simt perfect, iar uneori îmi este destul de complicat. Și nu e din cauza domeniului în care activez, ci pentru că unii clienți de gen masculin nu acceptă femeile în afaceri. Cu toate acestea, studiile în domeniul psihologiei umane și cursurile de comunicare eficientă în afaceri au transformat orice provocare într-o plăcere.

  • unicamd unica.md Ce dificultăți ați întâmpinat în momentul lansării afacerii?
  • Natalia Gudima Lipsa de resurse financiare, insuficiența cunoștințelor în administrarea afacerii și cel mai mult – lipsa de cunoștințe în domeniul comportamentului uman. De asemenea, mi-a fost greu să găsesc angajați de nădejde, responsabili și instruiți. Însă, cursurile de management studiate peste hotare au soluționat această problemă.

  • unicamd unica.md Care este cea mai mare frică a dvs. legată de afacere?
  • Natalia Gudima

    Sărăcia din țară, corupția, incompetența persoanelor ce fac legi și hotărăsc destine. Cel mai mult mă pune în gardă faptul că Moldova nu este nici pe departe o țară independentă, nu avem verticalitate ca popor, suntem hărțuiți din cauza conducerii cu mâini “murdare”. Toate aceste fenomene au un impact negativ asupra afacerilor.

    Sinceră să fiu, a fost mult mai simplu să dezvolt o afacere cu zece ani în urmă, neavând cunoștințe în domeniul managementului companiei, decât în zilele noastre, când “cinovnicii” și oamenii “frână” ne pun bariere, deoarece se gândesc doar la buzunarele lor.

  • unicamd unica.md Care este scopul seminarelor pe care le organizați?
  • Natalia Gudima Făcând studii peste hotare, am primit răspuns la o mulțime de întrebări, care mă măcinau zi de zi. Toate aceste cunoștințe mi-au ușurat atât de mult viața, mi-au schimbat atât de mult punctul de vedere asupra unor evenimente și fenomene din societate, încât pur și simplu vroiam să le împărtășesc și celorlalți oameni care au nevoie de ele.

  • unicamd unica.md Cât timp reușiți să acordați familiei?
  • Natalia Gudima Cu soțul suntem zi de zi la serviciu. Și fiica mai mare ni s-a alăturat de mai bine de un an, iar fiica cea mică primește atenția noastră doar seara și în weekend. Poate că ar trebui să-i ofer mai multă atenție, dar mă conduc după principiul: puțin timp, dar calitativ.

  • unicamd unica.md Cum obișnuiți să petreceți timpul împreună?
  • Natalia Gudima Ne place să petrecem timpul cu rudele și oamenii dragi, să mergem în călătorii sau, simplu, să intrăm în lumea copilăriei și să ne jucăm cu Evelina, mezina casei.

  • unicamd unica.md Cu ce se ocupă fiica cea mai mare? Unde își face studiile?
  • Natalia Gudima Daniela lucrează cu noi în companie. De când e aici, am descoperit că are multe abilități de care nici nu intuiam. În paralel, își face studiile în domeniul artelor plastice, dar se descurcă de minune și în inginerie.

  • unicamd unica.md Care sunt cele mai importante sfaturi pe care le-ați oferit fiicelor dvs.?
  • Natalia Gudima Le-am sugerat întotdeauna să fie independente financiar și orice decizie nu ar lua, să aibă încredere în sine.

  • unicamd unica.md Dacă ați avea posibilitatea, v-ați dori să schimbați ceva în viața dvs.?
  • Natalia Gudima Da! După experiența pe care o am acum, aș lua altfel unele decizii în domeniul afacerilor. Aș fi selectat altfel angajații, aș fi ales alți parteneri, m-aș fi comportat altfel cu unele persoane de stat. Dar, la început de cale, nu știam atâtea lucruri, am făcut greșeli care mă dor și azi.

Visezi la o vacanță de vis cu un buget optim? Atunci acest articol este pentru tine

Atunci când planifici o călătorie ai o sumedenie de întrebări legate de destinație, hotel, deservire, atracții turistice, siguranță, confort etc. De aceea, îți recomandăm să optezi pentru o agenție de turism care îți poate răspunde la toate întrebările și poate să-ți organizeze vacanța de vis cu un buget optim.

Excellence Travel Concierge are peste 16 ani de experiență în turism, iar  punctele forte sunt atitudinea față de clienți, calitatea serviciilor și responsabilitatea asumată pentru fiecare client care apelează la serviciile agenției, menținând, în același timp, prețurile accesibile.

Suntem obișnuiți cu agențiile turistice care vând în masă: spui ce buget ai, când și unde vrei să pleci și primești lista de hoteluri care se încadrează în buget stabilit. Companiile turistice de tip concierge, precum Excellence Travel Concierge, sunt un concept relativ nou și diferă de cel tradițional.

Probabil vă întrebați cum își planifică vacanța călătorii gurmanzi? Răspunsul e simplu, ei apelează la serviciile unui travel concierge, care va organiza în detalii călătoria lor.

Olga Plis este un Elite Travel Conciere și proprietara agenției de turism Excellence Travel din Republica Moldova. În cei peste 16 ani de experiență în turism, Olga a reușit să viziteze peste 40 de țări. Peste 80% dintre clienții agenției sunt cei care apelează repetat la serviciile de travel concierge. În drumul profesional, Olga a activat în diverse agenții cu renume din țară. Călătoriile sunt pasiunea ei, iar munca asiduă pentru organizarea vacanțelor la nivel superlativ, au avansat-o treptat de la poziția de manager în turism la Director General. Ulterior, Olga Plis a reușit să înființeze o agenție de turism care oferă consiliere în turism și organizează vacanțe exclusive.

”Dorințele clienților pot varia de la cerințe standarde, la extravagante, tururi personalizate și experiențe care se considerau imposibile în trecut. Din acest motiv, în companie lucrează doar persoane cu experiență, care au autoritate în domeniul managementului și turismului. Pentru managerii Excellence Travel nu există vacanță prea complicată sau imposibil de realizat.”, a menționat Olga Plis.

Excellence Travel Concierge prestează o gamă largă de servicii. Vă prezentăm doar câteva:

✔️bilete avia
✔️business deplasări
✔️servicii individuale
✔️servicii turistice
✔️cazare
✔️organizarea evenimentelor
✔️organizarea tururilor de Relax & Spa
✔️turism balnear

”Noi promovăm serviciile de calitate și înțelegem importanța relaxării în timpul vacanțelor. Locațiile și activitățile recomandate de noi sunt cele mai bune de pe piață și corespund valorilor agenției noastre. Noi apreciem și promovăm restaurantele, hotelurile și atracțiile turistice care și-au demonstrat valoare și unicitatea în timp.

Serviciile noastre de concierge sunt asigurate de o echipă de profesioniști care vor putea îndeplini orice dorință, indiferent de cât de neobișnuită este. Activăm 24/7 și suntem gata mereu să vă ascultăm, să oferim consiliere și să acționăm.”, a mai adăugat Olga Plis.

În mai puțin de o lună copii vor avea vacanța de Paște. Temperaturile blânde din acea perioadă vă oferă posibilitatea să alegeți între mai multe destinații, Turcia, Egipt, Dubai sau Europa cu zbor direct din Chișinău.

Fiecare destinație are farmecul său și e greu să alegi doar una. Am pregătit câteva caracteristici de care să ții cont când decizi unde să petreci vacanța de Paște împreună cu cei dragi.

EGIPT – a devenit o destinație actuală pe tot parcursul anului. Marea azurie, recife de corali, scufundările, excursiile istorice și prețurile atractive aduc turiștii de pretutindeni.

TURCIA – nu e doar despre plaje magnifice scăldate de 4 mări. E și despre Pamukkale, Cappadocia, temple antice, legende mitologice și shopping reușit.

DUBAI – este un must have pentru cei care apreciază cultura arabă, confortul, luxul și extravaganța. Unul dintre cele mai bogate orașe din lume, te cucerește prin arhitectura, zgârie norii din cartea recordurilor și diversitate oamenilor care-l vizitează.

EUROPA – Italia, Franța, Spania și Portugalia pot fi explorate la infinit și tot nu vei reuși să vă bucurați de tot ce oferă aceste țări.

Pentru mai multe detalii, puteți apela la numărul de telefon: 069702611, lăsa un mesaj pe pagina de Facebook/Instagram : @excellence_travel_moldova sau ne puteți vizita pe adresa str. V.Alecsandri 105, or. Chișinău

Liliana Rotaru, Președinta CCF Moldova, despre dragostea de carte

De Ziua Națională a lecturii am discutat cu Liliana Rotaru, Doctor în filologie și cum mulți o cunoaștem Președinta CCF Moldova – copil, comunitate, familie. Pe lângă dragostea și grija de copii, doamna Rotaru este foarte pasionată de lectură. Ca să o descoperim mai mult în acest sens, i-am adresat câteva întrebări.

Cine v-a insuflat dragostea față de cărți?

Tatăl meu a fost un cititor avid și pasionat. A fost întotdeauna cu cartea în mână sau aproape de el. Nu mi-l amintesc altfel. Probabil, imitându-l am început să citesc.

Ce pierde un tânăr care nu citește? 

Oamenii care nu citesc pierd tare multe. Eu sper că le compensează din alte surse. Eu pot să vă spun ce câștigă cei care citesc – orizonturi mai largi de cultură, istorie, geografie, artă, relații între oameni și multe altele. Copilul câștigă o lume întreagă, poate călători, își face prieteni, trăiește adevărate aventuri alături de personaje literare și învață să înțeleagă lumea și să-și creeze relații. Pentru copilul din medii sociale dezavantajate, lectura e speranța și frumos.

Care este cartea copilăriei dvs.? 

Eu am început să citesc de foarte devreme, de la 4 ani și, desigur, gusturile mele s-au schimbat pe parcursul copilăriei. Probabil, sunt mulți oameni care, ca și mine, au trecut de la povești populare (românești și din întreaga lume) la mituri, la cărți de aventuri și apoi la clasicii literaturii românești și universale. Când eram adolescentă îmi plăceau romanele despre trecerea de la copilărie la maturitate, despre ”devenire”, așa-numitele bildungsroman. Îmi imaginam cum m-aș fi comportat într-o situație sau alta. Și acum, la maturitate îmi place această proză.

În prezent, o mare parte din oameni preferă lecturi formatoare, există riscul de a rata farmecul lecturilor beletristice? 

Lectura trebuie să răspundă nevoilor fiecărui om. Nu putem dicta ce să citească, putem recomanda doar. Și dacă cititorul preferă un anumit gen literar care îl ajută să devină o versiune a sa mai bună, e absolut OK.

Ce carte v-a influențat cel mai mult? 

Am câteva cărți preferate, dar nu mă pot opri asupra uneia. Din clasici, îmi place seria ”Comedia umană” de Balzac, îmi place poezia rusă de la începutul sec. al XX-lea, îmi place Dickens și Edgar Poe, din autorii moderni îmi plac Ian McEwan, Amor Towles, Ken Follet.

Apreciați valoarea unei cărți pe baza gustului personal sau a recomandărilor criticilor ori a prietenilor? 

Eu am câțiva scriitori preferați și de multe ori le caut cărțile. Uneori văd o referință la o carte sau autor care nu-i cunosc și mă documentez. Pot citi o recenzie la carte sau o sinopsă și dacă mă captivează, voi căuta cartea.

Cât timp dedicați lecturii? 

Eu citesc în fiecare zi, 1-2 ore, în weekend mai mult, iar în vacanță îmi ”iau” pe kindle câteva cărți.

Ce carte găsim în prezent pe noptiera dvs? 

Citesc o sagă despre o tânără evreică care este confundată cu fiica unei familii de oficiali naziști, după bombardamentul casei în care lucra menajeră. Luând identitatea tinerei moarte, protagonista are șansa de a supraviețui dar și niște riscuri enorme pentru siguranța ei fizică, dar și pentru tumultul moral. Autorul reușește să transmită conflictul ei intern între a rămâne în nouă identitate pentru a ajuta prizonierii și a fi onestă și autentică în credința și personalitatea ei.

Preferați să citiți cărți tipărite sau în format electronic? De ce? 

În ultimii 7-8 ani, de când am descoperit kindle, citesc aproape tot în format electronic, anume ca să evit kilograme de bagaj sau dilema locului pe rafturi și în dulapurile de cărți.

Ce carte ați citit de mai multe ori?

Am citit puține cărți de mai multe ori, de obicei se întâmplă când a trecut mult timp, 10 sau 20 de ani, când o carte îmi pare foarte relevantă timpului (așa am recitit 1984 de Orwell), sau am citit cartea în română sau rusă, iar acum o citesc în engleză, chiar acum am descărcate două romane ale Agatha Christie.

Vă mulțumim.

Ecaterina Lica: Secretele unui brand crescut aproape două decenii, pe care nu orice manager ți le-ar povesti

Cum e să dezvolți un brand de la zero. Cum e să înveți să gestionezi primii bani într-o afacere, astfel încât să obții nu doar satisfacția lucrului realizat bine dar și un venit. Ecaterina Lica, patroana Clinicii de Medicină Estetică “Doctor Lica”, și-a construit afacerea punând preț pe calitate, soluții inovative și feed-back pozitiv din partea pacienților. Despre povestea acestui brand, in link-ul de mai jos.

Antonia, la a treia şi ultima cezariană! Iată ce verdict i-au dat medicii
Articolul anterior
Nanetty organizează un nou târg. Haine pentru birou cu până la 70% reducere!
Articolul următor