Sofia Vicoveanca: povestea cele mai admirate doamne ale muzicii populare românești!

În articolul de astăzi mi-am propus să scriu despre o doamnă care a demonstrat tuturor, că tradiția românească este una frumoasă și plină de suflet și care a marcat frumos cântecul românesc. Voi scrie despre Sofia Vicoveanca, una dintre cele mai mari doamne ale cântecului popular românesc.

separator
Sofia-Vicoveanca--povestea-cele-mai-admirate-doamne-ale-muzicii-populare-românești

Copilarie

2Sofia Vicoveanca s-a născut în Toporăuţi (Toporuica de astăzi), localitate aflată lângă Cernăuţi, pe data de 23 septembrie 1941. A fost unul din cei patru copii ai familiei de negustori Gheorghe şi Veronica Fusa, iar copilăria  i-a fost marcată de suferințe și lipsa îndelungată a tatălui care era închis în lagăr: “Ca să nu cerem de mâncare ni se puneau ziua perne în geam, ca să dormim. Era secetă mare și nu se putea face nimic. Aproape că nu există cuvinte să exprim greutățile prin care am trecut. Eram refugiate, eu cu mama, iar de tata nu mai știam nimic de mult. Chiar dacă s-a întors nu mi-a povestit niciodată prin ce a trecut. Odată l-am prins povestindui mamei, că li se aruncau cojile de la cartofi, iar ei se repezeau să le mănânce. Dintr-un bărbat bine, ajunsese la 35 de kg. Și din cauza amarului tatălui meu, nu aveam voie să cânt în casă”, spunea Sofia Vicoveanca într-un interviu acordat acasatv.ro.

4 6 Sofia_Vicoveanca_1_01_eed7e67147

Chiar dacă a avut o copilărie grea, a știut mereu să meargă mai departe cu capul sus și nu s-a rușinat niciodată de trecutul său. Constrânsă de greutățile materiale, micuța Sofia a învățat să coase, să țese covoare, să împletească, să croiască și multe alte treburi să facă pe lângă casă.

Nu a fost mireasă…

1Sofia Vicoveanca nu s-a considerat niciodată o femeie frumoasă, însă a avut întodeauna un farmec irezistibil, o strălucire care-i venea din interior și de care se îndrăgosteau toți bărbații care o întălneau.

Dintre toți însă, l-a ales pe Victor Micu, un jurnalist foarte talentat, cu 10 ani mai mare, care avea să rămână alături de ea toată viața: “Am avut un bărbat deștept, ziarist, el fiind și cel care mi-a dirijat lectura, iar acum îi simt lipsa”, povestea celebra cântăreață de muzică populară.

Nu a fost mireasă, deoarece miresele trebuie să fie frumoase, iar ea nu s-a considerat niciodată o femeie frumoasă. Soțul i-a respectat orice decizie.

Victor Micu, a decedat în aprilie 2001, la vârsta de 70 de ani.

Copilul i-a schimbat viața

Împreună cu soțul au vrut să înfieze un copil al nimănui, însă Dumnezeu a știut că și-l dorește foarte tare și a rămas însărcinată: “S-a născut pruncul și glasul meu a scăzut cu o terță. Mi-a schimbat destinul băiatul meu”, spunea emoționată Sofia Vicoveanca.

3 5 646x404

La vârsta de 72 de ani, Sofia Vicoveanca are doar aşteptări simple de la viaţă: „Vreau doar sănătate şi vin cu mulţumiri lui Dumnezeu, nu-i mai cer nimic. Rugăciunile mele sunt: Doamne, îmbătrâneşte-mă, dar nu-mi lua minţile. Îi mulţumesc pentru tot ce mi-a dăruit pentru că m-a împodobit cu flori”, a spus artista.

text: Iulia Arnaut

#usideschise Radmila Popovici: discriminare în domeniu, relația cu tata și drumul către a scrie

O discuție despre tinerețe fără bătrânețe cu o poetă autentică din Moldova. Radmila Popovici ne împărtășește secretele ei de a fi creativă și cel mai important, ne învață cum să ne împrietenim cu scrisul. Ne-am obișnuit să vânăm perfecțiunea și să ignorăm umanul. Trăim viața la repezeală fără a ne opri la prezent. Nu discutăm despre subiectele tabu, cum ar fi rolul adevărat al femeii în societate, și lăsăm feminismul să preia locul feminității. Astăzi la #usideschise, cu Aura, lăsăm viața să curgă natural la Complexul Turistic Costești.

#mamasita: Lilia Dediu – “Am mers la maternitate crezând că o să-mi țin puiul în brațe, dar…!”

Lilia Dediu, femeia care a reușit să-și regăsescă echilibrul după pierderea unui copil. Nu a fost un drum ușor, a avut nevoie de mult timp, susținere și grijă din partea oamenilor dragi pentru a nu se izola cu totul. O mamă pentru care familia este totul, îi pune mereu pe prim plan și se străduie să fie prezentă mereu când este nevoie de ea.

Azi la #mamasita cu Olesea Svecla avem o femeie fenomenală!

Visezi la o vacanță de vis cu un buget optim? Atunci acest articol este pentru tine

Atunci când planifici o călătorie ai o sumedenie de întrebări legate de destinație, hotel, deservire, atracții turistice, siguranță, confort etc. De aceea, îți recomandăm să optezi pentru o agenție de turism care îți poate răspunde la toate întrebările și poate să-ți organizeze vacanța de vis cu un buget optim.

Excellence Travel Concierge are peste 16 ani de experiență în turism, iar  punctele forte sunt atitudinea față de clienți, calitatea serviciilor și responsabilitatea asumată pentru fiecare client care apelează la serviciile agenției, menținând, în același timp, prețurile accesibile.

Suntem obișnuiți cu agențiile turistice care vând în masă: spui ce buget ai, când și unde vrei să pleci și primești lista de hoteluri care se încadrează în buget stabilit. Companiile turistice de tip concierge, precum Excellence Travel Concierge, sunt un concept relativ nou și diferă de cel tradițional.

Probabil vă întrebați cum își planifică vacanța călătorii gurmanzi? Răspunsul e simplu, ei apelează la serviciile unui travel concierge, care va organiza în detalii călătoria lor.

Olga Plis este un Elite Travel Conciere și proprietara agenției de turism Excellence Travel din Republica Moldova. În cei peste 16 ani de experiență în turism, Olga a reușit să viziteze peste 40 de țări. Peste 80% dintre clienții agenției sunt cei care apelează repetat la serviciile de travel concierge. În drumul profesional, Olga a activat în diverse agenții cu renume din țară. Călătoriile sunt pasiunea ei, iar munca asiduă pentru organizarea vacanțelor la nivel superlativ, au avansat-o treptat de la poziția de manager în turism la Director General. Ulterior, Olga Plis a reușit să înființeze o agenție de turism care oferă consiliere în turism și organizează vacanțe exclusive.

”Dorințele clienților pot varia de la cerințe standarde, la extravagante, tururi personalizate și experiențe care se considerau imposibile în trecut. Din acest motiv, în companie lucrează doar persoane cu experiență, care au autoritate în domeniul managementului și turismului. Pentru managerii Excellence Travel nu există vacanță prea complicată sau imposibil de realizat.”, a menționat Olga Plis.

Excellence Travel Concierge prestează o gamă largă de servicii. Vă prezentăm doar câteva:

✔️bilete avia
✔️business deplasări
✔️servicii individuale
✔️servicii turistice
✔️cazare
✔️organizarea evenimentelor
✔️organizarea tururilor de Relax & Spa
✔️turism balnear

”Noi promovăm serviciile de calitate și înțelegem importanța relaxării în timpul vacanțelor. Locațiile și activitățile recomandate de noi sunt cele mai bune de pe piață și corespund valorilor agenției noastre. Noi apreciem și promovăm restaurantele, hotelurile și atracțiile turistice care și-au demonstrat valoare și unicitatea în timp.

Serviciile noastre de concierge sunt asigurate de o echipă de profesioniști care vor putea îndeplini orice dorință, indiferent de cât de neobișnuită este. Activăm 24/7 și suntem gata mereu să vă ascultăm, să oferim consiliere și să acționăm.”, a mai adăugat Olga Plis.

În mai puțin de o lună copii vor avea vacanța de Paște. Temperaturile blânde din acea perioadă vă oferă posibilitatea să alegeți între mai multe destinații, Turcia, Egipt, Dubai sau Europa cu zbor direct din Chișinău.

Fiecare destinație are farmecul său și e greu să alegi doar una. Am pregătit câteva caracteristici de care să ții cont când decizi unde să petreci vacanța de Paște împreună cu cei dragi.

EGIPT – a devenit o destinație actuală pe tot parcursul anului. Marea azurie, recife de corali, scufundările, excursiile istorice și prețurile atractive aduc turiștii de pretutindeni.

TURCIA – nu e doar despre plaje magnifice scăldate de 4 mări. E și despre Pamukkale, Cappadocia, temple antice, legende mitologice și shopping reușit.

DUBAI – este un must have pentru cei care apreciază cultura arabă, confortul, luxul și extravaganța. Unul dintre cele mai bogate orașe din lume, te cucerește prin arhitectura, zgârie norii din cartea recordurilor și diversitate oamenilor care-l vizitează.

EUROPA – Italia, Franța, Spania și Portugalia pot fi explorate la infinit și tot nu vei reuși să vă bucurați de tot ce oferă aceste țări.

Pentru mai multe detalii, puteți apela la numărul de telefon: 069702611, lăsa un mesaj pe pagina de Facebook/Instagram : @excellence_travel_moldova sau ne puteți vizita pe adresa str. V.Alecsandri 105, or. Chișinău

Rochii de mireasă scurte. Modele pentru sezonul primăvară-vară 2013
Articolul anterior
Cum s-a torturat actrița Jessica Alba pentru a da jos kilogramele în plus!
Articolul următor