Sofia Vicoveanca: povestea cele mai admirate doamne ale muzicii populare românești!

În articolul de astăzi mi-am propus să scriu despre o doamnă care a demonstrat tuturor, că tradiția românească este una frumoasă și plină de suflet și care a marcat frumos cântecul românesc. Voi scrie despre Sofia Vicoveanca, una dintre cele mai mari doamne ale cântecului popular românesc.

separator
Sofia-Vicoveanca--povestea-cele-mai-admirate-doamne-ale-muzicii-populare-românești

Copilarie

2Sofia Vicoveanca s-a născut în Toporăuţi (Toporuica de astăzi), localitate aflată lângă Cernăuţi, pe data de 23 septembrie 1941. A fost unul din cei patru copii ai familiei de negustori Gheorghe şi Veronica Fusa, iar copilăria  i-a fost marcată de suferințe și lipsa îndelungată a tatălui care era închis în lagăr: “Ca să nu cerem de mâncare ni se puneau ziua perne în geam, ca să dormim. Era secetă mare și nu se putea face nimic. Aproape că nu există cuvinte să exprim greutățile prin care am trecut. Eram refugiate, eu cu mama, iar de tata nu mai știam nimic de mult. Chiar dacă s-a întors nu mi-a povestit niciodată prin ce a trecut. Odată l-am prins povestindui mamei, că li se aruncau cojile de la cartofi, iar ei se repezeau să le mănânce. Dintr-un bărbat bine, ajunsese la 35 de kg. Și din cauza amarului tatălui meu, nu aveam voie să cânt în casă”, spunea Sofia Vicoveanca într-un interviu acordat acasatv.ro.

4 6 Sofia_Vicoveanca_1_01_eed7e67147

Chiar dacă a avut o copilărie grea, a știut mereu să meargă mai departe cu capul sus și nu s-a rușinat niciodată de trecutul său. Constrânsă de greutățile materiale, micuța Sofia a învățat să coase, să țese covoare, să împletească, să croiască și multe alte treburi să facă pe lângă casă.

Nu a fost mireasă…

1Sofia Vicoveanca nu s-a considerat niciodată o femeie frumoasă, însă a avut întodeauna un farmec irezistibil, o strălucire care-i venea din interior și de care se îndrăgosteau toți bărbații care o întălneau.

Dintre toți însă, l-a ales pe Victor Micu, un jurnalist foarte talentat, cu 10 ani mai mare, care avea să rămână alături de ea toată viața: “Am avut un bărbat deștept, ziarist, el fiind și cel care mi-a dirijat lectura, iar acum îi simt lipsa”, povestea celebra cântăreață de muzică populară.

Nu a fost mireasă, deoarece miresele trebuie să fie frumoase, iar ea nu s-a considerat niciodată o femeie frumoasă. Soțul i-a respectat orice decizie.

Victor Micu, a decedat în aprilie 2001, la vârsta de 70 de ani.

Copilul i-a schimbat viața

Împreună cu soțul au vrut să înfieze un copil al nimănui, însă Dumnezeu a știut că și-l dorește foarte tare și a rămas însărcinată: “S-a născut pruncul și glasul meu a scăzut cu o terță. Mi-a schimbat destinul băiatul meu”, spunea emoționată Sofia Vicoveanca.

3 5 646x404

La vârsta de 72 de ani, Sofia Vicoveanca are doar aşteptări simple de la viaţă: „Vreau doar sănătate şi vin cu mulţumiri lui Dumnezeu, nu-i mai cer nimic. Rugăciunile mele sunt: Doamne, îmbătrâneşte-mă, dar nu-mi lua minţile. Îi mulţumesc pentru tot ce mi-a dăruit pentru că m-a împodobit cu flori”, a spus artista.

text: Iulia Arnaut

Rochii de mireasă scurte. Modele pentru sezonul primăvară-vară 2013
Articolul anterior
Cum s-a torturat actrița Jessica Alba pentru a da jos kilogramele în plus!
Articolul următor
Alte articole interesante