Viața lui Catherine Deneuve!

Una dintre cele mai respectate

separator
și apreciate actrițe din industria filmului francez, Catherine Deneuve, și-a câștigat reputația jucând într-o serie de filme ale celor mai renumiți regizori. Viața ei este la fel de interesantă ca filmele în care a jucat, iar frumusețea sa a luat mințile miilor de barbați.

6

S-a născut la Paris pe 22 octombrie 1943, în familia actorului de teatru și film Maurice Dorleac. Pasiunea tatălui său a determinat-o să aibă o copilărie care a implicat multă muncă și determinare.

Debutul

A debutat la vârsta de 13 ani, cu un rol în filmul “Les Collegiennes”. Apoi a jucat în filmele unor regizori precum Roger Vadim, cu care are și un copil.

Însă filmele care au propulsat-o în topurile celor mai bune actrițe francize rămân a fi: “Repulsion” din 1965 și  “Belle de Jour” din 1967. Mai târziu, în același an, dă dovadă de talent în filmul “Umbrellas”, urmat de “Les Demoiselles”, în care joacă alături de sora ei Françoise Dorleac. Din păcate cu puțin timp înainte de lansarea peliculei, Francoise moare într-un accident de mașină.  Pierderea surorii mai mari a fost o lovitură grea pentru Deneuve care s-a dedicat mai multor proiecte pentru a depăși momentul.

4 10 14

Viața personală

Cândva fată cuminte de la Școala Catolică, Catherine Deneuve rămâne totuși în istoria filmului european ca o “femme fatale”. De la 17 ani a arătat că nu îi este teamă să înfrunte pejudecățile oamenilor: atunci s-a mutat cu regizorul Roger Vadim, un bărbat deja divorțat de două ori cu 33 de ani mai bătrân ca ea.

La 19 ani naște primul copil, cu Vadim, iar după o lună se desparte de el și rupe orice legătură cu acesta. Anume atunci actrița a spus: “Nu văd nici un motiv să te căsătorești atât timp, cât există divorțul”.

2 3 13

În ciuda acestei declarații, s-a căsătorit din nou cu Marcello Mastroianni, căruia i-a dăruit un copil: Chiara Mastroianni. Deși în 1975 relația ei cu actorul italian s-a terminat, cei doi au rămas prieteni până când el a murit de cancer pancreatic, ea fiindu-i alături până în ultimele clipe.

Are doi copii și patru nepoți: Igor, Milo, Anna și Lou.

Femeia perfectă

9Dincolo de frumusețea și de senzualitatea ei, Catherine a dovedit ca își merită locul în topul actrițelor timpului ei. A fost imaginea parfumului Chanel no. 5, ceea ce a și făcut ca vânzările produsului să crească uimitor în SUA.

În 1983 joacă în filmul “The Hunger”. O poveste modernă cu vampiri, care a devenit un clasic al genului, în special, datorită scenei de sex dintre Deneuve și Susan Sarandon. Aceasta a transformat-o pe franțuzoaică într-un simbol al lesbianismului.

Premii

Catherine Deneuve a fost premiată de Academia Fanceză de Cinema pentru cea mai buna actriță în 1980 cu “The Last Metro” (1980) și în 1982, la același festival și aceeași categorie, a câștigat cu “Place Vendome” (1998). La Festivalul de Film de la Veneția în 1988 a câștigat premiul pentru cea mai buna actriță cu Place Vendome”  (1998) și în 1992 a fost nominalizată la Oscar pentru cea mai bună actriță cu filmul “Indochine”  (1992).

1 5 12

Muză și ideal feminin

  • În 1985, chipul ei a fost ales ca model pentru simbolul Republicii Franceze, Marianne (o statuie care este expusă în toate primăriile din țară).
  • A fost muza lui Yves Saint-Laurent, stilistul care a îmbracat-o în filmele “Belle de Jour”, “Heartbeat”, “Mississipi Mermeaid” și “Un Flic”.
  • Pentru rolul din “8 Women” din 2002, a fost plătită cu  457,000 dolari, iar pentru “Dangerous Liaisons”  din 2003 a primit 1,8 milioane de euro.

text: Iulia Arnaut

Copilul îi dă puteri să meargă înainte
Articolul anterior
Cum te alimentezi corect de Paști
Articolul următor
Alte articole interesante