12 cărți interzise pe care ar fi bine să le citească fiecare femeie

Sunt considerate cărți murdare, înfricoșătoare, prea directe sau anti-religioase. Cu toate acestea, fiecare femeie ar fi bine să le citească.  De ce? Au zdruncinat din temelii preconcepţiile despre libertatea sexuală, despre rolul femeii în societate sau importanţa culorii pielii.

separator

1. Tropic Of Cancer – Henry Miller, 1934

Cartea  a fost publicată prima dată în 1934 şi nu a apărut pe rafturile librăriilor decât în 1961. Însă chiar şi atunci, peste 60 de librării din toată America au fost date în judecată pentru că promovează o carte considerată obscenă. Când Curtea Supremă a decis că nu poate fi considerată obscenă, a devenit bestseller. Michael Musmanno spunea: „Tropicul Cancerului nu e o carte, e o hazna, o groapă de putrefacţie, o adunare lipicioasă a tot ceea ce este putred în resturile depravării umane”.

2. Beloved – Toni Morrison, 1987

„Beloved” a apărut în 1987 şi a câştigat atât un Frederic G. Melcher Book Award, cât şi Pulitzer-ul. E vorba despre o mamă care e bântuită de moartea copilului ei. Conţine pasaje în care glamorizează violenţa, sexul şi bestialitatea. Până şi anul trecut părinţii din Statele Unite au încercat să scoată acest volum din lista lecturilor obligatorii pentru liceu.

3. The Handmaid’s Tale – Margaret Atwood, 1985

Într-o societate distopică condusă de clerici, o femeie e întreţinută de o familie din clasa superioară în speranţa că le va face un copil. Felul în care e spusă povestea a fost considerat „mult prea explicit şi anti-religios”. Asta a dus la numeroase procese de interzicere a comercializării cărţii de către librăriile publice.

4. The Color Purple – Alice Walker, 1982

„The Color Purple” e povestea unor femei afro-americane din anii 1930. Rasismul şi sexismul sunt temele principale ale cărţii. Povestea e punctată de scene foarte violente care i-au determinat pe americanii de acum 20 de ani să îşi dorească cu ardoare s-o scoată de pe rafturile librăriilor, în ciuda faptului că a câşigat un Pulitzer în 1983.

5. The Lovely Bones – Alice Sebold, 2002

După ce o adolescentă e violată şi ucisă, ajunge în Rai, de unde priveşte cum se împacă familia şi prietenii ei cu tragedia. Părinţii au cerut ca volumul să fie scos de pe lista lecturilor adolescenţilor, motivând că povestea e înfricoşătoare.

6. Lady Chatterley’s Lover – D.H. Lawrence, 1928

E povestea unei relaţii între o femeie bogată şi un bărbat din clasa de mijloc. Povestea a fost considerată mult prea scandaloasă de către oamenii începutului de secol, aşa că a fost interzisă din 1929 până în 1959, iar textul integral nu a fost disponibil în Marea Britanie mai devreme de anul 1960.

7. Our Bodies, Ourselves – Boston Women’s Health Book Collective, 1971

Cartea a fost scrisă de un grup de femei ca suport pentru un curs de sănătate sexuală. A fost considerată prea deplasată pentru anii ’70, aşa că a fost interzisă o lungă perioadă de timp pentru că e „prea pornografică, încurajează homosexualitatea şi e murdară”.

8. Their Eyes Were Watching God – Zora Neale Hurston, 1937

În „Their Eyes Were Watching God” o femeie afro-americană povesteşte viaţa unei prietene apropiate. Volumul a fost interzis pentru că are pasaje explicit sexuale.

9. The Awakening – Kate Chopin, 1899

Personajul central din „The Awakening” caută o realitate alternativă în care să nu mai fie obligată să fie doar mamă şi soţie, aşa cum îi impun normele sociale ale epocii. Nuvela a fost cenzurată pe motiv că spune o poveste prea imorală şi are pasaje prea explicite. Un ziar al epocii a numit-o „otravă”.

10. Speak – Laurie Halse Anderson, 1999

„Speak” e o nuvelă care spune povestea unei adolescente violate. A fost inclusă în celebrul top New York Times Bestseller, dar a fost interzisă la un moment dat pentru că glorifică violenţa, alcoolul şi sexul premarital.

11. I Know Why The Caged Bird Sings – Maya Angelou, 1969

Maya Angelou povesteşte în autobiografia de mai sus, printre altele, cum a fost violată în repetate rânduri în copilărie. Părinţii americani au cerut să fie exclusă din lista lecturilor obligatorii impuse de şcoli pentru că, potrivit lor, încurajează un „comportament deviant”.

12. The Well Of Loneliness – Radclyffe Hall, 1928

„The Well Of Loneliness” a fost publicată în 1928 şi a fost interzisă în repetate rânduri în Marea Britanie pentru că „promovează lesbianismul”.

 sursa

6 seriale coreene pe care nu trebuie să le ratezi

În ultimii ani, serialele coreene au devenit tot mai populare. Cultura pop coreeană a luat amploare și a devenit un adevărat fenomen. Venim noi cu o selecție a celor mai bune seriale coreene pe care îți recomandăm să le vizionezi în perioada următoare!

Crash Landing on You – Sa-rang-eui bul-sa-chak

Yoon Se-ri este o antreprenoare de succes din Coreea de Sud, care în timpul unui zbor cu parapanta aterizează de urgență în Coreea de Nord, în zona demilitarizată. Acolo întâlnește un ofițer de poliție nord-coreean care o ajută să se ascundă și cei doi încep o poveste de dragoste secretă

Love Alarm – Joahamyeon Ullineun

„Love Alarm” este o mini-serie de 8 episoade în stilul Black Mirror, care prezintă o lume în care tehnologia te ajută să-ți găsești persoana iubită, cu ajutorul unei aplicații care te alertează dacă o persoană aflată în apropierea ta te place. Kim Jojo este o tânără care își găsește prima dragoste cu ajutorul acestei aplicații. Serialul este produs și difuzat de Netflix.

Itaewon Class / Itaewon Keullasseu

Un serial despre răzbunare. Park Sae-ro-yi este exmatriculat de la școală, după ce îl agresează pe bătăușul școlii, Jang Geun Won, și refuză să-i ceară iertare. În plus, tatăl său, care lucrează pentru compania părintelui bătăușului, este concediat, iar la sucrt timp moare într-un accident provocat de Jang Geun Won. Park Sae-ro-yi îl atacă pe tatăl colegului său și ajunge în închisoare, dar după ce este eliberat, jură să se răzbune și să distrugă compania omului de afaceri. 

Hospital Playlist / Seulgiroun Euisasaenghal

Serialul prezintă povestea a cinci medici de la spitalul Yulje Medical Center, care sunt prieteni de când au intrat împreună la facultatea de medicină, în 1999. Serialul lansat în 2020 și a fost confirmat pentru al doilea sezon. 

Goblin – The Lonely and Great God

Goblin trăiește de 800 de ani, în urma blestemului lui Dumnezeu, mortalitatea sa, pe care o disprețuiește cel mai mult, nu poate fi înlăturată decât cu o singură forță: mireasa lui umană. Imediat cum blestemul este eliminat, Goblin se transformă într-un praf.

Străinul – Stranger/Bimilui Soop

Este inclus pe lista celor mai bune seriale coreene TV de către publicația New York Times, deoarece a avut un succes răsunător. Vei putea urmări povestea unui procuror și a unui detectiv care lucrează împreună cu scopul de descoperi corupția dintr-un caz de crimă în serie. Un serial captivant și extrem de interesant.

Zodii care au toate șansele să se îmbogățească în 2022

Dorința de a obține succes o au toate semnele zodiacale, însă astrele s-au aranjat în așa fel încât numai trei nativi să se bucure de un real triumf în ceea ce privește partea financiară. Asta nu înseamnă că ceilalți nativi nu vor avea noroc cu banii, pentru că, știți voi – stelele au grijă de tot și de toate. Cine sunt norocoșii zodiacului în anul care vine, conform tabu.ro.

VĂRSĂTOR: Reprezentanții acestui semn zodiacal vor cunoaște succesul din punct de vedere financiar în anul 2022. Capacitatea sa de a se reinventa îi stimulează pe cei din jur, toată lumea poate vedea cât de multă schimbare devine cheia succesului. Anul viitor, nativul în Vărsător și-ar putea schimba mediul profesional, sau i se va oferi oportunitatea. Datorită pragmatismului, flexibilității și receptivității sale, nimeni nu poate concura cu Vărsătorul și are frâu liber pentru a-și rotunji veniturile. Mai multe surse de venit și un număr mare de oportunități îi permit să beneficieze de o situație confortabilă. Abilitățile sale super-interpersonale vor fi cheia îmbogățirii sale, iar planetele îl vor ajută!

PEȘTI: Indecizia Peștilor este urmată de o hotărâre nebănuită, capabilă să îi propulseze în vârf, cine ar fi crezut? În sfârșit, Peștii își concentrează toată puterea – cu calm – și economisesc energie! Totul începe să se miște, acesta este cel mai important lucru înainte să vrea să țintească sus și să-și facă planuri mărețe. De la 1 ianuarie până la 10 mai, planeta sa preferată Jupiter oferă o gamă largă de posibilități de a-și dezvolta cariera. Când Peștii și Taurul se întâlnesc, cele mai nebunești planuri sunt probabil să devină realitate. Întâlnirea are loc în jurul datei de 12 aprilie printr-o alianță frumoasă între Mercur și Venus: pe partea profesională, inițiativele sale sunt susținute de oameni importanți și competenți.

FECIOARĂ: Pentru Fecioară, anul 2022 este de bun augur. Venus aduce noroc în ceea ce privește finanțele de la 1 ianuarie până la 6 martie. Fecioara este prudentă și nu își face prea multe griji pentru finanțele ei în 2022, începând anul sub cele mai bune auspicii. Stelele par să fie de partea sa, așa că nu trebuie să-și numeri banii prea atent. Ar trebui să existe oportunități mari în cariera sa, dar să păstreze seriozitatea tot timpul și nu se lase păcălită. Va fi însă criticată pentru intransigența sa, care va da roade. Fecioara se impune ignorând privirile și judecățile celorlalți.

Cel mai bine plătiți sportivi din lume în 2021

Forbes și-a lansat topul anual cu cel mai bine plătiți sportivi din lume pentru 2021. Deși pandemia a făcut ravagii în sport, cu o mulțime de evenimente majore anulate sau amânate, raportul arată că cel mai bine plătiți zece sportivi au luat acasă câștiguri brute de 1,05 miliarde de dolari. În acest an, luptătorul de MMA Conor McGregor se află în fruntea listei cu câștiguri totale de 180 de milioane de dolari.

Forbes și-a lansat topul anual cu cel mai bine plătiți sportivi din lume pentru 2021, pe baza câștigurilor obținute din premii în bani, salarii, sau bonusuri din ultimele 12 luni. Luptătorul de MMA Conor McGregor a câștigat locul 1 anul acesta.

Deși pandemia a făcut ravagii în sport, cu o mulțime de evenimente majore anulate sau amânate, raportul arată că cel mai bine plătiți zece sportivi au luat acasă câștiguri brute de 1,05 miliarde de dolari înainte de impozitare, în ultimul an.

În acest an, luptătorul de MMA Conor McGregor se află în fruntea listei cu câștiguri totale de 180 de milioane de dolari, depășind cele două legende ale fotbalului Lionel Messi și Cristiano Ronaldo , care s-au clasat constant în topurile în ultimii câțiva ani.

Moldoveanul Serghei Piculschi este antrenorul renumitului luptător de arte marțiale mixte Conor McGregor.

Serghei Piculschi este originar din Albota de Sus, Taraclia, și este antrenorul renumitului luptător din anul 2007.

Cel mai bine plătiți sportivi în 2021

  • Conor McGregor (180 de milioane de dolari)
  • Lionel Messi (130 milioane de dolari)
  • Cristiano Ronaldo (120 milioane de dolari)
  • Dak Prescott (107,5 milioane de dolari)
  • LeBron James (96,5 milioane de dolari)
  • Neymar da Silva Santos Júnior (95 de milioane de dolari)
  • Roger Federer (90 de milioane de dolari)
  • Lewis Hamilton (82 de milioane de dolari)
  • Tom Brady (76 de milioane de dolari)
  • Kevin Durant (75 de milioane de dolari)

Trei sportivi au depășit, de asemenea, 100 de milioane de dolari în câștiguri totale anul acesta: vedetele fotbalului Lionel Messi, Cristiano Ronaldo și fundasul NFL Dak Prescott. Messi, stabilește un record pentru jucătorii de fotbal, cu totalul său în 2021 de 130 de milioane de dolari. Prescott, cu 107,5 milioane de dolari, bate recordul jucătorilor din NFL datorită unui bonus de 66 de milioane de dolari de la Dallas Cowboys.

A fost inventată verigheta care garantează ca partenerul nu va înșela!
Articolul anterior
Fiica Irinei Tarasiuc a ajuns cu mâna în ghips în vacanță
Articolul următor