5 femei din Moldova care au schimbat lumea!

Femeile pot schimba viețile oamenilor și istoria lumii, iar asta ne-o demonstrează și moldovencele care au avut  sau au funcții înalte în diferite țări de pe glob. Pentru a te convinge, îți punem pe tavă activitățile a 5 femei care au luptat pentru cetățenii diferitor țări ale lumii.

separator

Corpaciova Nina s-a născut pe 12 august 1957 , în Ceadîr-Lunga. A fost prim comisar al Parlamentului ucrainean pentru Drepturile Omului din 1998 până în 2012. Avocat emerit al Ucrainei, membru al Institutului Internațional al Ombudsmanul și membru al consiliului de administrație al Institutului European Ombudsman.  Fiind în funcție, Corpaciova a reușit, în cazul prizonierei ucrainene, Victoria Mamont, deținută la închisoarea din Bangkok să obțină înlocuirea pedepsei capitale și reîntoarcerea acesteia în patrie. Tot ea a obținut recunoașterea statului de parte vătămată a mamei jurnalistului ucis, Gheorghe Gongadze. Și asta în ciuda atitudinii negative a Procuraturii Generale a Ucrainei față de cazul dat.

dsc_3575_1

Bacalu Veronica s-a născut pe 28 februarie 1961, în Mihălășeni, Ocnița, într-o familie de intelectuali. Economist, director-adjunct în Departamentul Asia Centrală și Orientul Apropiat, evaluând economiile Tadjikistanului și Turkmenistanului în cadrul Fondului Monetar Internațional.

video-primele-imagini-video-cu-veronica-bacalu

Burunciuc Lilia s-a născut pe 27 februarie 1963, în Hâncești. A fost, timp de 5 ani, viceguvernatorul Băncii Naționale a Republicii Moldova, iar în 1996 decide să se mute la Washington, unde i s-a oferit un contract pe 2 ani la Banca Mondială. După 2 ani, Banca Mondială îi oferă un contract pe un termen nelimitat, iar de atunci a deținut mai multe funcții importante în 17 țări ale lumii de pe diferite continente.

Imber Sofia s-a născut pe 8 mai 1924, în orașul Soroca. A fost o jurnalistă și promotoare a culturii din Venezuela. Împreună cu Charles Rangel a creat talk-show-ul Good Morning, programa de televiziune Numai cu Sofia și programul radio Posibile Venezuela. În anul 1973 a fondat și regizat Muzeul de Artă Contemporană din Caracas și l-a condus peste 30 de ani.

sofia-imber-archivo_nacima20140508_0025_6

Taitz Orly s-a născut pe 30 august 1960, în Chișinău. Activist social în SUA, care pune la îndoială legitimitatea aflării în fruntea Casei Albe a președintelui Barack Obama. La vârsta de 21 de ani, Taitz Orly a emi­grat în Isra­el, unde a stu­di­at stomatologia. În 1987 a plecat în SUA, iar în 1992 a devenit cetățeancă SUA. Acolo a stu­di­at jurisprudența.

În pre­zent, Taitz s-a lan­sat într-o cam­pa­nie poli­ti­că, can­di­dând pen­tru pozi­ţia de secre­tar de stat în Cali­for­nia.

Sursa: Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova

Jamala a fost cerută în căsătorie! Vezi cine a cucerit inima interpretei
Articolul anterior
Ceai ,,Lipton” fără ceai! Surpriza de care a avut parte un consumator
Articolul următor
Alte articole interesante