Flori în pălărie şi rechini. Cape Town, Africa de Sud

Una dintre cele mai așteptate destinații pe lista mea lungă de turist somnoros. După ce, în 2014, The New York Times și The Telegraph au numit Cape Town-ul „cel mai bun loc de vizitat din lume”, curiozitatea mea s-a aprins în flăcări roșii, iar răbdarea a crăpat și mi-am cumpărat un tricou cu Cape Town. Eram convinsă că fiecare următoarea lună această destinație va apărea magic pe orarul meu de zboruri. Lungă mi-a fost așteptarea, mai exact un an și… tadaaaam – Cape Town pentru februarie 2016.

separator

Poate tricoul meu s-a învechit între timp, dar nu și visul de a vedea Table Mountain, una din cele 7 minuni ale lumii. Acest miraculos munte a crescut brusc cu aproximativ 100 000 de ani în urmă. Este plin de pietre semiprețioase, cea mai scumpă fiind Ochiul de Tigru. Vârful are puțin peste 1000 de metri și reprezintă un balcon extraordinar, ce îți deschide o vedere care-ți taie respirația.

Ajungând în Cape Town, încă din autobus am văzut deasupra muntelui un nor greu și multă ceață. Recepționistul ne dă vestea că muntele este închis pentru vizitatori din cauza vânturilor de 35 km/h. A doua zi am găsit muntele senin. Va trebui să revin (cândva) pentru a urca acolo, sus!

Ne-am pornit spre Cape of Good Hope, cel mai sud-vestic punct al continentului african. Drumul spre acest colț de pământ șerpuiește prin lanțul de munți. Vederea spectaculoasă te face să stai lipit de sticla maşinii ca un copil mic. Pe parcurs întâlnești căprioare sălbatice, struți și racooni. Racoonii sunt animale băgăcioase. Peste tot sunt afișate reguli de securitate în caz că în cale îți iese un racoon curios. În mod normal, ei îți fură tot de pe tine și rup în bucăți.

g0290202_0_oimg2345_0_o

Tot în drum spre Cape of Good Hope vezi „sărutul” celor două oceane – Pacific și Indian, rece și cald, unde a stat închis Nelson Mandela 27 de ani. Şi plaja cu pinguini africani. Sunt numiți așa pentru că ei nu migrează din acel loc. Cercetătorii au mutat familii întregi, însă ele revin. Motivul este apa mai caldă – de 18 grade Celsius. Alte părți ale litoralului sunt reci, 12-14 grade pe timp de vară. Acești drăgălași pinguini pleacă în larg până la 7 km după pești, ca să aducă hrană micuților lor, care în scurt timp devin ca cei maturi după dimensiuni, însă sunt neajutorați, pentru că penele lor sunt permeabile, ceea ce nu le permite să se bage în apă. O caracteristică unică a acestei specii este că femela de mascul practic nu se diferențiază. Tot acești mici magicieni au o glandă care desalinizează apa sărată pe care ei o consumă. Pinguinii mereu strănută, astfel eliminând sarea din organism.

Colonia este în continuă descreștere pentru că este vânată de rechini și foci, și nu reușește să se înmulțească.

Plajele din Cape Town nu sunt populare pentru că în apele reci mișună rechinii. Dacă în alte părți rechinii nu mănâncă, dar numai rup în bucăți prada (oamenii), aici acești atacatori nemiloși nu lasă nicio șansă, trăgând cu ei în adâncuri pe oricine nimerește. Necătând la asta, sunt mulți curajoși care se scufundă în căutarea pietrelor și metalelor prețioase.

Drumurile sunt curate. Aș spune cele mai curate drumuri pe care le-am văzut vreodată. Ghidul ne-a spus că acest fapt se datorează vânturilor puternice spre ocean, care suflă tot nisipul și insectele. Într-adevăr nicăieri nu am mai văzut valuri care se sparg de mal și sunt imediat suflate înapoi, ca într-o centrifugă.

Vânturile chiar sunt puternice, de nu poți ține ochii larg deschiși. Este și o statistică despre mașinile „suflate” de pe drumurile din munți pentru că nu respectă viteza în curbe.

img2367_0_o

Impresiile mele despre societatea sud africană din Cape Town sunt controversate. Nelson Mandela a instalat democrația. Africa de Sud găzduiește vreo 14 religii și 10 limbi vorbite oficial. Al 11 limbaj neoficial este cel al gesturilor, răspândit mai mult printre cei de culoare. Un lucru despre care nu am știut, este că Mandela a introdus o lege conform căreia 6 locuri de muncă din 10 să revină celor de culoare (democrație?). Chiar dacă cele 6 locuri de muncă nu sunt ocupate de negri, cei albi oricum nu au dreptul să fie angajați. Din această cauză, mulți albi cu studii și abilități fizice nu au locuri de muncă și sunt forțați să părăsească țara. La vârsta de pensionare însă, revin, congregându-se în așa numitele „retirement villages” (sate pentru pensionari). O căsuță (considerată scumpă) costă în jur de 40 000 EUR.

Studiile în Africa de Sud au fost făcute obligatorii, tot de Mandela. Însă în loc de munca la oficiu, multe familii de culoare aleg să vândă suvenire în bazaruri. Lucrurile create de ei sunt cu adevărat opere de artă. Sculpturi în piatră, cioplite în lemn, în os sau în coaja de ou de struț. Motive tribale, bijuterii artizanale, scoici pictate, haine africane, toate la prețuri mici. De asemenea există sate întregi în care locuiesc oameni de culoare cu studii prestigioase (medicină, juridică, știință), de obicei femei, care însă refuză să muncească pe profesie, alegând să fie „gospodine” la case străine. Ele fac cumpărături, grădinărit, calcă haine, spală rufele și au grijă de casa altcuiva. Zicând sate, imaginați-vă mici orășele îngrijite, pline de soare, flori și iarbă grasă. Un sătuc prin care am trecut este poreclit Mica Londra, din cauza arhitecturii similare.

Cape Town este unul din orașele cu cea mai ridicată criminalitate din lume. Crime, jafuri, răpiri și violuri, prima țintă fiind turiștii. Ieșirile noaptea în oraș pun viața în pericol, iar rata violurilor înregistrate constituie mai mult de 30 000 pe an (doar în Cape Town). Într-adevăr, odată cu apusul soarelui orașul se liniștește. Dacă mergeți în Cape Town pentru vacanță, invitați cu voi prieteni. Împreună e mai vesel și mai sigur!

Cape Town este un oraș „must see”. Mie mi s-a părut ca un mic Hollywood combinat cu un orășel german. Foarte curat! Flora și fauna deosebit de frumoase și interesante. Doar aici am văzut struți în largul lor, pinguini indiferenți de prezența omului și doar aici engleza are un dialect ușor neînțeles de mine, încă.

wp20160203123323pro_0_owp20160203155654pro_0_o

Călătoriți, lume! Promit să vă placă!

Sursa:ciubotarudoina.com

3 zodii care au parte de surprize plăcute în primele luni ale anului

Pentru unele zodii, începutul anului 2023 va fi unul intens, plin de provocări și surprize. Potrivit previziunilor astrologice, trei zodii vor fi în centrul atenției.

Berbec

Potrivit previziunilor astrologice, nativii Berbec vor avea parte de un început de an remarcabil. Aceștia se pot aștepta la suprize frumoase în sectorul profesional. Au muncit din greu și vor beneficia de șansele mult așteptate de a progresa în carieră. Poate fi vorba de o promovare neașteptată, de un proiect care să îi ajute să își valorifice abilitățile, șansa de a începe o afacere proprie la care visau de multă vreme. Nu este exclus să primească o propunere interesantă legată de schimbarea domeniului de lucru. Berbecii se pot aștepta la surprize și în viața amoroasă. Șansa va fi de partea lor și își pot întâlni jumătatea în primele luni ale anului sau pot primi o cerere în căsătorie.

Fecioară

Aspectele astrologice vor anima sectorul iubirii în prima partea a anului, iar nativii Fecioară se pot aștepta la surprize frumoase pe plan amoros, precum și la o serie de decizii majore. Astrele îi încurajează să se bucure la maxim de această perioadă și să se lase în voia pasiunii. Cei care se află în relații de cuplu de lungă durată pot avea parte de momente magice alături de persoana iubită. Se pot aștepta la o vacanță romantică supriză, o cerere în căsătorie, propunerea de a deveni părinți sau de a se muta împreună. Nici cei singuri nu se vor plictisi în primele luni ale anului. Au toate șansele să înceapă noi povești de iubire sau să își întâlnească sufletul pereche.

Scorpion

Zodia Scorpion va începe anul 2023 sub semnul schimbării. Nativii ar trebui să aibă în vedere că tot ceea ce se întâmplă acum va avea consecințe pe termen lung. Se pot confrunta cu răsturnări de situație, care să le dea planurile peste cap. Pe de altă parte, astrele le-au rezervat multe surprize frumoase nativilor în primele luni ale noului an, mai ales în viața amoroasă, unde se vor bucura de mai multă dragoste, pasiune și romantism. Și din punct de vedere profesional va fi o perioadă fructuoasă. Planurile lor de avansare în carieră s-ar putea concretiza mai repede decât s-au așteptat. Este important să nu lase garda jos chiar dacă sunt mulțumiți de modul în care se desfășoară activitatea lor și să se concentreze pe îndeplinierea obiectivelor profesionale.

sursa: unica.ro

6 seriale coreene pe care nu trebuie să le ratezi

În ultimii ani, serialele coreene au devenit tot mai populare. Cultura pop coreeană a luat amploare și a devenit un adevărat fenomen. Venim noi cu o selecție a celor mai bune seriale coreene pe care îți recomandăm să le vizionezi în perioada următoare!

Crash Landing on You – Sa-rang-eui bul-sa-chak

Yoon Se-ri este o antreprenoare de succes din Coreea de Sud, care în timpul unui zbor cu parapanta aterizează de urgență în Coreea de Nord, în zona demilitarizată. Acolo întâlnește un ofițer de poliție nord-coreean care o ajută să se ascundă și cei doi încep o poveste de dragoste secretă

Love Alarm – Joahamyeon Ullineun

„Love Alarm” este o mini-serie de 8 episoade în stilul Black Mirror, care prezintă o lume în care tehnologia te ajută să-ți găsești persoana iubită, cu ajutorul unei aplicații care te alertează dacă o persoană aflată în apropierea ta te place. Kim Jojo este o tânără care își găsește prima dragoste cu ajutorul acestei aplicații. Serialul este produs și difuzat de Netflix.

Itaewon Class / Itaewon Keullasseu

Un serial despre răzbunare. Park Sae-ro-yi este exmatriculat de la școală, după ce îl agresează pe bătăușul școlii, Jang Geun Won, și refuză să-i ceară iertare. În plus, tatăl său, care lucrează pentru compania părintelui bătăușului, este concediat, iar la sucrt timp moare într-un accident provocat de Jang Geun Won. Park Sae-ro-yi îl atacă pe tatăl colegului său și ajunge în închisoare, dar după ce este eliberat, jură să se răzbune și să distrugă compania omului de afaceri. 

Hospital Playlist / Seulgiroun Euisasaenghal

Serialul prezintă povestea a cinci medici de la spitalul Yulje Medical Center, care sunt prieteni de când au intrat împreună la facultatea de medicină, în 1999. Serialul lansat în 2020 și a fost confirmat pentru al doilea sezon. 

Goblin – The Lonely and Great God

Goblin trăiește de 800 de ani, în urma blestemului lui Dumnezeu, mortalitatea sa, pe care o disprețuiește cel mai mult, nu poate fi înlăturată decât cu o singură forță: mireasa lui umană. Imediat cum blestemul este eliminat, Goblin se transformă într-un praf.

Străinul – Stranger/Bimilui Soop

Este inclus pe lista celor mai bune seriale coreene TV de către publicația New York Times, deoarece a avut un succes răsunător. Vei putea urmări povestea unui procuror și a unui detectiv care lucrează împreună cu scopul de descoperi corupția dintr-un caz de crimă în serie. Un serial captivant și extrem de interesant.

Zodii care au toate șansele să se îmbogățească în 2022

Dorința de a obține succes o au toate semnele zodiacale, însă astrele s-au aranjat în așa fel încât numai trei nativi să se bucure de un real triumf în ceea ce privește partea financiară. Asta nu înseamnă că ceilalți nativi nu vor avea noroc cu banii, pentru că, știți voi – stelele au grijă de tot și de toate. Cine sunt norocoșii zodiacului în anul care vine, conform tabu.ro.

VĂRSĂTOR: Reprezentanții acestui semn zodiacal vor cunoaște succesul din punct de vedere financiar în anul 2022. Capacitatea sa de a se reinventa îi stimulează pe cei din jur, toată lumea poate vedea cât de multă schimbare devine cheia succesului. Anul viitor, nativul în Vărsător și-ar putea schimba mediul profesional, sau i se va oferi oportunitatea. Datorită pragmatismului, flexibilității și receptivității sale, nimeni nu poate concura cu Vărsătorul și are frâu liber pentru a-și rotunji veniturile. Mai multe surse de venit și un număr mare de oportunități îi permit să beneficieze de o situație confortabilă. Abilitățile sale super-interpersonale vor fi cheia îmbogățirii sale, iar planetele îl vor ajută!

PEȘTI: Indecizia Peștilor este urmată de o hotărâre nebănuită, capabilă să îi propulseze în vârf, cine ar fi crezut? În sfârșit, Peștii își concentrează toată puterea – cu calm – și economisesc energie! Totul începe să se miște, acesta este cel mai important lucru înainte să vrea să țintească sus și să-și facă planuri mărețe. De la 1 ianuarie până la 10 mai, planeta sa preferată Jupiter oferă o gamă largă de posibilități de a-și dezvolta cariera. Când Peștii și Taurul se întâlnesc, cele mai nebunești planuri sunt probabil să devină realitate. Întâlnirea are loc în jurul datei de 12 aprilie printr-o alianță frumoasă între Mercur și Venus: pe partea profesională, inițiativele sale sunt susținute de oameni importanți și competenți.

FECIOARĂ: Pentru Fecioară, anul 2022 este de bun augur. Venus aduce noroc în ceea ce privește finanțele de la 1 ianuarie până la 6 martie. Fecioara este prudentă și nu își face prea multe griji pentru finanțele ei în 2022, începând anul sub cele mai bune auspicii. Stelele par să fie de partea sa, așa că nu trebuie să-și numeri banii prea atent. Ar trebui să existe oportunități mari în cariera sa, dar să păstreze seriozitatea tot timpul și nu se lase păcălită. Va fi însă criticată pentru intransigența sa, care va da roade. Fecioara se impune ignorând privirile și judecățile celorlalți.

Un băiețel a supraviețuit după ce a fost decapitat. Un străin i-a ținut capul lipit de gât
Articolul anterior
S-a inventat mașina automată care calcă și împăturește rufele
Articolul următor