Promenade și lux. Nisa. Coasta de Azur

Preferi vacanța la munte? Ori îți place să te scalzi în valuri azurii? Ori adori să hoinărești printre străzi medievale? Am descoperit un loc fenomenal pentru o vacanță “in style” pe toate gusturile. Nisa, situată pe Coasta de Azur a glorioasei “stele europene” – Franța!

separator

Mare mi-a fost curiozitatea să văd unde odihnește spuma societăților și oamenii cu pofte de viață scumpă.

Cândva oraș italian, Nisa a păstrat, cu drag, misterul și arhitectura italiană, a suflat cu tandrețe și lux francez printre străzi, iar admirația turiștilor energizează orașul.

Am fost cazați pe Promenade des Anglais, cartea de vizită a orașului Nisa. O stradă de 7 km care se întinde de-a lungul coastei, unde poți sta cu o cafea la pachet, cu o carte, singur sau cu cineva drag și să admiri apusul.

Am prins o zi răcoroasă de aprilie și mult soare. Apa era rece și albastra, plajele din pietre. Vara, pe plaje, se amenajează terase și distracții, primăvara încă totul e în toiul pregătirilor.

23

Aerul sărat, vântul puternic, mașinile scumpe, pietoni, cicliști, francezii alergă lângă câinii lor, turiștii zumzăie, avioanele decolează! Gălăgie…Cortina se schimbă atunci când rătăcești prin “orașul vechi”, ori acea parte păstrată a Italiei, cu terase mici, miros de pizza și gelato, mulți porumbei și flori la balcoane. Promenada Englezului te duce, fără greș, spre inima orașului vechi, cu o pietonală încântătoare – Place Masséna. Această perlă franceză de două secole bucură vizitatorii cu havuzurile și monumentele sale.

Mergând pe străzile înguste, am dat de o o nuntă franceză. Atât de elegant! Doamnele cu rochii până la glezne, în valuri ușoare. Iar bărbații cu pantaloni scurți, cămăși albe și pălării.

Daca ești iubitor de shopping și cafea, printre boutique-urile din Piața Masséna este unul deosebit de aromat. La nivelul din subsol este raiul coffeeman-ilor. Acolo găsești sute de feluri de cafea. Cu un nivel mai sus se află salonul unde ești servit cu cafea la alegere, gratuit. Clar, nu ieși de acolo până nu cumperi ceva.

Saxofoniști, dansatori amatori, tineri care se distrează și adună curioșii sau carnavaluri organizate, pe toate le găsești în Piața Masséna. Atenție și prudență la tramvaiul care intersectează Piața!

Plimbări, zâmbete, admirări, pasta cu fructe de mare, un pahar de vin și o înghețată la desert, și am ajuns cu soarele apus în mare. Ziua s-a terminat, iar mica mea vacanță a luat sfârșit.

45

Dacă alegi Nisa ca să-ți petreci o vacanță stilată, nu uita să vizitezi Monacco, Le Fort du Mont Alban, Observatoria, Muzeul de Arte Frumoase, Mezeul de Arte Moderne și Contemporane.

Tip: Nisa este un oraș destul de scump, de aceea nu ezita să vizitezi sătucurile de lângă Monacco, pentru o cazare mai accesibilă. La doar 50 de metri de oraș găsești apartamente de zeci de ori mai ieftine ca o camera de hotel.

Cu plăcere voi reveni la Nisa ca „să duc misiunea până la capăt”!

7
ciubotarudoina.com

Jurnalul alimentar al copilului Dvs.
Articolul anterior
O familie de moldoveni din Italia au decis să doneze organele băiatului lor, ucis într-un accident rutier
Articolul următor
Alte articole interesante