Top Forbes! Ele sunt 10 cele mai bogate femei din lume în 2016

Cea mai bogată din acest top are în cont 36,1 miliarde de dolari, iar cea mai „săracă”, 10.1 miliarde de dolari. Vârstele femeilor cu cele mai mari averi variază între 52 și 98 de ani. Iată cine sunt ele:

separator

Locul 1 – Liliane Bettencourt, Acţionar L’Oreal

36,1 miliarde de dolari

92 de ani, văduvă, 1 copil

Paris, Franţa

Marea doamnă a L’Oreal, Liliane Bettencourt, a devenit chiar mai bogată în 2014, după ce a cumpărat un pachet de acțiuni de 8% din imperiul de cosmetice de la compania elvețiană Nestlé, ceea ce a dus la creșterea deținerilor familiei Bettencourt la 33%. Liliane nu mai este de câțiva ani la conducerea companiei pe care tatăl său a fondat-o în 1907, după ce fiica sa, Francoise Bettencourt Meyers, a demonstrat în fața legii că Liliane nu mai este în stare să își conducă afacerile pentru că suferă de demență. Nepotul său, în vârstă de 25 de ani, Jean-Victor Meyers, a înlocuit-o în 2012. În ianuarie 2015 a început un proces în care sunt implicați zece oameni ce ar fi furat sute de milioane de euro de la Bettencourt. Ea rămâne cea mai bogată femeie din Europa.

Locul 2 – Alice Walton, președinte Crystal Bridges Museum of American Art

32,3 miliarde de dolari

66 de ani, divorţată

Forth Worth, Texas, SUA

Fiica fondatorului Wal-Mart, Alice Walton nu a participat activ în companie, fiind pasionată de artă. Munca sa a culminat cu deschiderea, în 2011, în orașul său natal, Bentonville, a muzeului de artă Crystal Bridges Art Museum. Acolo se găsesc lucrări semnate de Andy Warhol, Norman Rockwell și Georgia O‘Keeffe. Anumite lucrări de artă expuse sunt donate din propria sa colecție, care valorează sute de milioane de dolari. În septembrie 2014, și-a scos ferma din Texas la vânzare, cerând aproximativ 20 de milioane de dolari pentru moșia de lângă râul Brazos, apropiat de Fort Worth. De asemenea, cheltuie sume semnificative și în politică, în special pentru Partidul Republican. În 2014, ea a donat 25.000 de dolari pentru a susține campania lui Hillary Clinton. Alături de Alice, cei doi frați ai săi și Christy (soția lui John Walton, care a murit în urma unui accident de avion) dețin 51% din Wal-Mart.

Locul 3 – Jacqueline Mars, acționar Mars

23,4 miliarde de dolari

76 de ani, divorțată, 3 copii

The Plains, Virginia

Jacqueline Mars și cei doi frați ai săi, Forrest Jr. și John, dețin Mars, cea mai mare companie producătoare de dulciuri din lume (33 miliarde din vânzări). Bunicul lor, Frank a întemeiat Mars în 1911 în Tacoma, Washington. Tatăl lor, Forrest Sr. s-a alăturat companiei în 1929, în perioada în care au inventat Milky Way și Snickers. Producția M&Ms a început în 1941, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, bomboanele erau vândute soldaților.

Locul 4 – Maria Franca Fissolo, acționar Ferrero Group

22,1 miliarde de dolari

98 de ani, văduvă, 2 copii

Monaco, Monaco

Maria Franca Fissolo este văduva lui Michele Ferrero, care a transformat Ferrero Group într-una din cele mai mari companii producătoare de dulciuri, cu emblematica cremă Nutella, ciocolate Kinder și bomboane Tic-Tac. Ferrero a murit de Valentine’s Day, în 2015.

Locul 5 – Susanne Klatten, acționar BMW

18,5 miliarde de dolari

53 de ani, măritată, 3 copii

Bad Homburg, Germania

Susanne Klatten este cea mai bogată femeie din Germania datorită acțiunilor de 12,6% în cadrul BMW, moștenite de la tatăl său Herbert Quandt. Susanne, fratele ei Stefan Quandt și mama sa Johanna Quandt dețin împreună 50% din BMW.

Locul 6 – Laurene Powell Jobs, fondator și președinte Emerson Collective

16,7 miliarde de dolari

52 de ani, văduvă, 3 copii

Palo Alto, California

Laurene Powell Jobs, văduva lui Steve Jobs, stă departe de lumina reflectoarelor și investește o bună parte din banii săi în cauze sociale. Aceasta este fondatorul și președintele companiei Emerson Collective, o organizație care se folosește de spiritul antreprenorial pentru a promova reforma socială și pentru a ajuta studenții care nu au resurse suficiente. De asemenea, ea a fondat Colegiul Track, un program non-profit care îi ajută pe elevii defavorizați în pregătirea pentru absolvirea colegiului. Laurene deține și 7,7% din acțiunile Disney, ca urmare a tranzacției făcute de Steve Jobs în 2006.

Locul 7 – Abigail Johnson, președinte și CEO Fidelity Investments

13,1 miliarde de dolari

54 de ani, măritată, 2 copii

Milton, Massachusetts

Abigail Johnson a preluat funcția de CEO al companiei Fidelity în 2014, înlocuindu-l pe tatăl său, Edward „Ned” Johnson, al III-lea, devenind al treilea membru al familiei Johnson care conduce compania (bunicul său Edward Johnson al II-lea a fondat compania în 1946). Astăzi, compania este a al doilea cel mai mare fond mutual de afaceri pe plan local, după Vanguard, cu două trilioane de dolari în active administrate.

Locul 8 – Charlene de Carvalho-Heineken și familia, acționar Heineken

12,3 miliarde de dolari

61 de ani, măritată, 5 copii

Londra, Marea Britanie

Charlene de Carvalho-Heineken este una dintre cele mai bogate femei din lume, datorită pachetului de acțiuni de 25% în cadrul companiei daneze producătoare de bere Heineken, care a moștenit-o de la tatăl său, Freddy Heineken, în urmă cu un deceniu. Compania vinde peste 170 de branduri premium în peste 65 de țări.

Locul 9 – Iris Fontbona și familia, acționar Antofagasta Plc

10,1 miliarde de dolari

73 de ani, văduvă, 3 copii

Santiago, Chile

Iris Fontbona este văduva lui Andronico Luksic, cel care a construit o avere din industria minieră, băuturi și a murit de cancer în 2005. Acesta și-a lăsat afacerile soției și celor trei copii: Jean-Paul, Andronico și Guillermo (care a murit în 2013 de cancer la plămâni, la vârsta de 57 de ani). Fontbona și copii săi conduc Antofagasta Plc, care se tranzacționează la Bursa din Londra și dețin minele de cupru din Chile. Familia deține, de asemenea, pachetul majoritar la Quinenco, un conglomerat activ în domeniul serviciilor bancare, berii, producției, energiei, transporturilor și serviciilor portuare. Aceasta mai deține și două lanțuri hoteliere în Croația, Adriatic Luxury Resorts and Laguna Porec.

Locul 10 – Massimiliana Landini Aleotti și familia, acționar Menarini

10.1 miliarde de dolari

73 de ani, văduvă, 2 copii

Milano, Italia

În 2015, Massimiliana Landini Aleotti și cei doi copii ai săi au moștenit gigantul farmaceutic Menarini de la soțul său, Alberto Aleotti, care a murit în mai 2013 la vârsta de 91 de ani. Alberto a transformat Menarini în una din cele mai mari companii producătoare de medicamente din Italia, cu 14 unități de producție în toată lumea și peste 16.000 de angajați.

sursa

Viorel Rotaru: “O zi normală începe cu o aterizare într-un aeroport și sute de kilometri străbătuți”!
Articolul anterior
Medicul de la Floreşti se apără în cazul selfie-ului postat cu pacienta din sala de operaţii
Articolul următor
Alte articole interesante