pha067000051

Bancnotele de 50 de euro care vor fi retrase din circulație. Cum le identificați și ce faceți cu ele

Anumite bancnote de 50 de euro vor fi retrase din circulație, după o decizie luată de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru siguranța tranzacțiilor financiare.

Motivul retragerii bancnotelor vechi de 50 de euro Potrivit publicației sârbe Blic, parte a Ringier, BCE va retrage treptat din circulație bancnotele vechi de 50 de euro.

Noile bancnote din seria „Europa” au elemente de securitate avansate, inclusiv holograme și culori speciale, făcându-le mult mai rezistente la falsificare. Această măsură are un dublu scop: protejarea cetățenilor împotriva fraudelor și modernizarea bancnotelor utilizate zilnic.

Ce bancnote sunt afectate de decizia BCE

Retragerea se referă doar la bancnotele de 50 de euro emise înainte de 2017. Bancnotele mai noi din seria „Europa” rămân în circulație și sunt valabile fără restricții. Este important de menționat că bancnotele vechi nu își vor pierde valoarea – pot fi schimbate gratuit la sucursalele băncilor.

Când începe retragerea bancnotelor de 50 de euro

Procesul de retragere a bancnotelor vechi a început deja și se va accelera în lunile următoare. Deși nu s-a anunțat un termen oficial pentru schimb, se recomandă ca deținătorii de bancnote vechi de 50 de euro să le schimbe sau să le folosească cât mai curând posibil.

Retragerea, pentru o economie mai sigură

Conform Blic, această inițiativă face parte dintr-o acțiune mai largă de modernizare a monedei europene, care a inclus deja bancnotele de 5, 10 și 20 de euro. Având în vedere că bancnota de 50 de euro este cea mai utilizată în zona euro – cu aproape 9 miliarde de exemplare în circulație – securitatea sa este de o importanță crucială.

Potrivit BCE, bancnotele de 50 de euro, alături de cele de 20 de euro, sunt cele mai falsificate bancnote din Europa.

Verificați-vă bancnotele

Se recomandă verificarea imediată a bancnotelor de 50 de euro pe care le dețineți pentru a vedea dacă aparțin seriei vechi. Dacă da, cel mai bine este să le folosiți sau să le schimbați cât mai curând posibil. Modernizarea sistemului de plăți european continuă cu scopul de a asigura o economie mai sigură și mai fiabilă.


O medalie de argint și trei de bronz au câștigat elevii din Moldova la Olimpiada Balcanică de Matematică

Elevi din Republica Moldova au obținut o medalie de argint și trei medalii de bronz la Olimpiada Balcanică de Matematică, care s-a desfășurat în Bosnia și Herțegovina.

Medalia de argint a fost obținută de Marius Cerlat, elev al Liceului Teoretic „Orizont” din Chișinău, iar medaliați cu bronz sunt Alin Popescu, Robert Barbuța și Laura Șestacov, elevi ai aceleiași instituții de învățământ, transmite moldpres.md.

Olimpiada Balcanică de Matematică a avut loc în orașul Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, în perioada 25-30 aprilie 2025. Aceasta a ajuns la cea de-a 42-a ediție și a întrunit 143 de elevi din 24 de țări.

Republica Moldova a fost reprezentată de șase elevi și doi profesori.

Vasile Bolea comentează ”conflictul în familie” și susține că soția a avut ”o criză de nervi”

Deputatul Vasile Bolea vine cu mai multe precizări, la câteva zile după ce poliția a intervenit la domiciliul său, într-un caz de „conflict în familie”. Acesta a menționat că familia sa ar fi supusă unor presiuni de mai multe luni, ceea ce a dus la „o criză de nervi” din partea soției sale.

În cadrul briefingului, deputatul explică că de fapt soția sa făcuse o criză de nervi, generată de mai multe situații care s-au produs pe parcursul ultimelor 6-7 luni, transmite Știri.md.

„A fost o situație din familie generată de mai multe situații împrejurul meu și împrejurul familiei mele, care sunt deja de 6-7 luni, presiuni exercitate asupra familiei care au dus la o criză de nervi a soției mele”, a declarat Bolea.

Acesta mai susține că, în ultimele circa 8 luni, familia lui a fost supusă presiunilor din partea instituțiilor statului.

„Mă refer aici la toți – eu, soția, părinții, alte rude, sunt într-o permanentă monitorizare, filare, sunt convins că și telefoanele sunt ascultate și acest lucru cumva lasă o anumită amprentă. Mai mult, în ultima perioadă soția mea a devenit ținta unui atac concertat. Ea fiind nu demult angajat a instituției publice Agenția Informațională de Stat Moldpres, unde a lucrat până la finele lunii ianuarie, aproape 20 de ani, după această lungă perioadă ea a fost eliberată prin reducere, fiind șef de departament. Prima dată eu văd când se solicită eliberarea unei persoane din conducere prin reducere de cadre”, spune Bolea.

În afară de asta, cu două săptămâni înaintea Paștelui, soția sa ar fi fost invitată inclusiv la CNA, pentru verificarea unor situații din cadrul agenției de presă care au avut loc în perioada anului 2008.

„CNA, la comandă, a început niște investigații care nu au niciun sens și niște investigații la care soția mea nu a făcut nimic ieșit din comun sau contrar legislației. Iată încă o situație care a făcut-o pe soția mea să se emoționeze, să fie supusă unui ata psihologic inclusiv. Astea și alte situații au făcut să apară o criză de nervi săptămâna trecută.

(…) În orice familie se mai întâmplă unele situații de certuri, iată criză de nervi….încercarea voastră de a mă face pe mine sadist nu trece pentru că persoanele care mă cunosc niciodată nu au văzut comportament deviant față de familie și de soție, mai ales față de copii. Eu înțeleg că, în această perioadă, tensionată pentru Republica Moldova, lucrul ăsta este interesant din perspectivă politică și electorală, pentru a denigra imaginea mea, pentru a exercita tot mai multe presiuni, inclusiv de ordin psihologic, asupra mea, a familiei, ceea ce actuala guvernare o și face”, a mai menționat Bolea.

Totodată, deputatul a comentat și acțiunile Poliției.

„Ceea ce m-a mirat pe de o parte, dar pe de alta nu m-a mirat, a fost comportamentul poliției. În loc să investigheze cazul, să ajungă la acea realitate care s-a produs, cei de la poliție nu au făcut decât să transmită imediat, în decurs de o oră, informații la așa-numitele surse de informare în masă, cumva pentru a ridica acest val și a încerca să mă denigreze pe mine, să mă includă în diverse liste. Acea scurgere de imagini video urmează să fie investigată. Dar vreau să vă spun că nu cred că această investigație care a fost pornită va fi dusă la sfârșit”, a menționat politicianul.

Vasile Bolea a declarat că va depune o plângere penală la procuratură.

Amintim că oamenii legii au intervenit, în seara zilei de vineri, 25 aprilie, într-un caz de „conflict în familie”. ZdG a aflat că este vorba despre familia deputatului Vasile Bolea. Conform surselor, unul dintre copiii deputatului a apelat la 112, spunând că „mama este agresată de tata”.

Ulterior, șeful IGP a anunțat că Vasile Bolea a fost inclus în lista agresorilor familiali. „Persoana nu trebuie să se apropie de persoanele care au fost supuse agresiunii. Aici, cu părere de rău, s-au constatat inclusiv aspecte de agresiune fizică. Este atenționat și supus unui chestionar de evaluare”, a menționat Viorel Cernăuțeanu.

Totodată, Poliția urmează să stabilească cum imaginile video din casa deputatului Vasile Bolea au ajuns în mediul online. 

De menționat că soția lui Vasile Bolea, Rodica, dezminte informațiile precum că soțul ei ar fi agresiv cu ea. Într-un mesaj publicat pe rețelele sociale, femeia menționează că „în cei 17 ani de viață împreună, soțul nu a recurs niciodată la violență fizică”.