Alex Iordache: ”Mama nu mi-a înțeles alegerea, acum însă e mândră de rezultatele mele!”

De câte ori aţi încercat să fotografiaţi un peisaj impresionant, o emoție sinceră sau un moment unic – doar pentru a realiza că frumusețea a ceea ce se află în fața ochilor dvs., pur și simplu luptă pentru a fi transpusă printr-un obiectiv al camerei?

separator

15591305_1362412030456376_5091325185509493167_o

Ei bine, fotograful Alex Iordache nu pare să întâmpine probleme atunci când vrea să “prindă” cu obiectivul foto un moment sau o emoție sinceră. Ba dimpotrivă, Alex pare să aibă o capacitate supranaturală de a scoate cele mai sincere emoții, în orice scenă pe care o fotografiază. Fiecare fotografie este plină de detalii și textură, iar în cele mai multe cazuri, te poți descoperi în pozele sale așa cum nu credeai că ești.

Face de 7 ani fotografie, însă a reușit cât alții nu fac în 10. A realizat o expoziție unică, a surprins mii de cupluri fericite și a primit titlul de Fotograful Anului în domeniul – “WEDDING/ FAMILY PHOTOGRAPHY”.

1500-b690f3674d821fd907746f9c80cb9efc

Am început a activa în domeniul fotografic din necesitatea de a face bani. Vin de la ţară, dintr-o familie relativ săracă și fiind de mic o persoană “mai excentrică”, am vrut să fiu diferit. Iar cel care mi-a dat un imbold a fost tata. El mi-a și luat primul aparat foto. Ţin minte cât de greu mi-a fost să merg la grădiniţa din sat şi să propun serviciile mele, să explic în faţa tuturor cu ce mă ocup. La început, vindeam un CD cu 30 de lei. Într-un sezon, adunasem vreo 6 000 de lei – sumă colosală la acea vreme pentru mine.

Mama m-a vrut băiat cu diplomă, la început nu mi-a înțeles drumul. I-a fost destul de greu să mă înțeleagă și să mă susțină. Și dacă la început fotografiam totul la nimereală, treptat, m-am îndrăgostit de acest domeniu. Acum fac fotografie întâi pentru că îmi place şi apoi pentru că e sursa mea de întreţinere.

dscf9562

Fac parte din fotografii care au învățat acest domeniu treptat, fără multe cursuri sau lecții. Am petrecut nopți în șir muncind asupra mea. Iar dacă nu-mi reușea, o reluam de la capăt.  Poate din acest motiv am și acceptat provocarea de a ține workshop-uri.

Cel mai mult mă motivează clienții mulțumiți. Sunt foarte fericit atunci când sunt sunat și mi se spune:”Alex, mulțumesc. Ai făcut un lucru de milioane.” Mai mare satisfacție și mulțumire nu există pentru mine. Și mă întristează, desigur, momentele când unii cer rectificări. Până la urmă critica și munca te face bun într-un domeniu.

elikko-1oleg-1our-wedd-11-of-15

Sunt cunoscut pe piaţa de acasă ca fotograf de nuntă, familie şi reportaje foto. Și dacă multă lume crede că fotografia de nuntă e o chestie pur comercială, să știți că e lucru greșit. Pentru că atunci când este făcută calitativ, aceasta cuprinde o mulţime de momente şi emoții unice.

E foarte greu să lucrezi cu oamenii care nu au idee cum să pozeze în fața unui aparat foto. Mie, însă, îmi reușește să-i fac să se relaxeze, reușesc să scot din ei cele mai sincere emoții. Iar de-a lungul celor 7 ani am realizat că o fotografie executată impecabil din punct de vedere tehnic, însă care nu transmite mesaj şi emoţie, este o fotografie moartă.

our-wedding-web-1our-wedding-1ploaie-5

Ador să fotografiez copiii, pentru că ei sunt sinceri. Nu sunt falși, nu au măști. Zâmbesc și plâng atunci când au chef… iar asta e minunat. Sunt autentici, naturali, nu le e jenă de nimic. Cu ei e uşor, pot fi prinşi în variate ipostaze …. până la momentul când vine mama şi spune “Stai frumos pe loc!”.

team-13-of-16

Iulia, sora lui Alex: ” Este cel mai tare frate din lume. Grijuliu, bun la suflet, foarte ambițios, ingenios și al naibii de bun în tot ceea ce face. Diferența de vârstă dintre noi doi este de 1 an și jumătate, astfel, am fost dați la grădiniță în aceeași grupă. În prima zi, Alex a stat numai lângă mine, ca nu cumva cineva să pună mâna pe ,,fata noastră”. Alex este mândria familiei!

13680942_1117114171693335_1543946277608669857_n

tenerife-9venezia-37winter-wedding-32

QUIZZ

 M-am născut…. ca să aduc un folos lumii.

 Mama… m-a adus greu pe lume, dar zice că s-a meritat.

Îmi place… cafeaua după masă.

Urăsc… activitățile repetitive.

Țara care m-a cucerit… nu-i.

Femeia mă atrage prin…. forme susținute de un creier.

Nu aș renunța la… atitudinea dârză de a schimba lucrurile în fotografia de nuntă din Moldova, chiar dacă aș fi criticat dur.

Prietenii se cunosc…. la nevoi.

Visul meu este să ajung….un fotograf cunoscut și apreciat pe întreaga planetă.

Vadim Cușnir. LUPTA cu feministele este doar un PR sau o necesitate? | #podcastunic 01

Ce înseamnă să fii omul căruia îi exploadează capul de idei noi? Se transformă acest lucru într-o sursă extrem de valoroasă de inspirație sau este mai degrabă o povară imensă? Și, de fapt, cine este, dincolo de Vadim Cușnir – omul de afaceri și veșnicul CONTRA, Vadim Cușnir OMUL?

Cu declarații pipărate și umor specific, Vadim Cușnir – povestește despre afacerile din Moldova față de cele din România, feministele, “menirea lui” pe lume și eșecurile din viață. Deși fiecare dintre noi are propriul drum către succescu siguranță poți descoperi cel puțin câteva lecții în podcastul de azi, pe care credem noi că te vor ajuta să le folosești drept sursă de inspirație în călătoria ta către schimbare.

Dă play și ascultă această discuție!

#usideschise cu Marcel Pavel: pierderea mamei, copil la 50 ani, pericolul pentru carieră

„Dacă nu îți cunoști valoarea, este greu să te faci respectat”, mărturisește invitatul emisiunii #usideschise, Marcel Pavel.
Este oare necesară dependența exclusiv de topuri sau ține mai degrabă de autenticitate, de a fi pur și simplu tu însuți prin muzica cu care reușești să ajungi la sufletele oamenilor? S-a lansat la 40 de ani, “deloc târziu” spune chiar el, dar încă îi reușește să rămână un artist relevant într-o lume în continuă schimbare.
Cum a fost drumul către succes, ce compromisuri a făcut și care sunt principiile sale etice – sunt doar câteva din subiectele discutate în cadrul interviului.

Tânăra din Moldova care oferă tuturor o lecție de viață și curaj: ,,Am muncit ca să îmi pot cumpăra singură proteza performantă pentru picior”. Află povestea Mariei Bumbu!

Viața poate fi plină de aventuri și evenimente nebănuite, iar uneori ne poate da mai multe decât putem duce! Și atunci, cu puterea forței interioare și a Celui de Sus, luptăm pentru a rămâne neînfrânți! Astăzi vă invităm să aflați povestea unei tinere care, ani în șir, a trecut prin multă… multă durere, printr-o imensă suferință morală și fizică chiar de la o vârstă fragedă, prin nopți grele și deznădejde…

În ciuda greutăților, Maria a găsit puterea să se ridice de jos și să creadă în visul ei, devenind o învingătoare – o femeie ambițioasă, curajoasă și extrem de pozitivă.

,,Mă iubesc așa cum sunt. Ca om încerc să fiu mereu pozitivă, chiar și atunci când mă simt singură și tristă. Zâmbesc pentru că îmi place să zâmbesc, în fiecare nouă zi din viața mea. Și, da, am cicatrici, pentru că am o istorie. Iar istoria mea începe așa: m-am născut cu un picior mai scurt, mulți ani nu am putut să merg cum se cuvine din cauza oaselor fragile. Dar, Dumnezeu m-a ajutat și am mers și nu doar atât, am început chiar să alerg…”

Maria a fost un copil mult așteptat: atunci când s-a născut le-a adus o mare bucurie părinților ei. La vârsta de trei luni însă s-a instalat neliniștea, iar apoi, până la vârsta de 14 ani, a urmat un șir de intervenții chirurgicale lungi și complicate. Părea că lumina de la capătul tunelului nu va mai apărea niciodată, iar ceea ce pentru mulți dintre noi este un lucru banal – faptul de a merge pe propriile picioare – pentru eroina noastră a fost dintotdeauna cel mai mare vis.

,,M-am născut sănătoasă la exterior, dar la vârsta de trei luni, mama a observat că picioarele mele nu sunt la fel”

,,Medicul de familie ne-a examinat, a liniștit-o pe mama că nu ar fi nimic grav, însă inima mamei ”nu avea liniște”, spune Maria. Părinții fetei au mers mai departe, până au ajuns la medicii de la Institutul Mamei și Copilului. Astfel, la doar câteva luni după naștere, medicii i-au stabilit Mariei un diagnostic dureros, ,,pseudoartroza” gambei sau ,,articulație falsă” – o afecțiune a țesutului osos însoțită de lipsa de dezvoltare a unei anumite porțiuni a osului (în acest caz, odată cu creșterea, piciorul afectat nu urmează același ritm de dezvoltare ca piciorul sănătos, el rămânând mult mai scurt și subdezvoltat). ,,Din acel moment a început calvarul vieții mele. Aveam oase slabe, nu puteam sta în piciorușe. La vârsta de 8 luni, m-am ridicat și mi s-a rupt imediat piciorul. Mi l-au pus în ghips, în speranța că oasele se vor consolida și piciorul se va întări, dar n-a fost”.

La doar 1 an și jumătate, Maria a suportat prima intervenție chirurgicală, una fără succes însă. La vârsta de 5 ani, împreună cu fratele mamei sale a plecat în Rusia, părinții făcând încă un efort, în speranța de a-și pune copilul pe picoare. După numeroase examinări medicale, la 7 ani, eroina noastră a suportat încă o intervenție, care a durat 12 ore. I s-a făcut implant de țesut osos la tibie, spitalul devenindu-i după aceea, o perioadă lungă, ,,casă și școală”. ,,Prima zi de școală m-a găsit imobilizată, într-un scaun cu rotile. Era primul ,,1 septembrie” din viața mea când învățătoarea m-a vizitat la spital și mi-a urat succese”, își amintește tânăra.

,,Toată viața am visat să simt pământul sub picioare”

Maria și-a petrecut copilăria într-un internat pediatric de recuperare din Ryazani, unde s-a aflat în permanență sub supravegherea medicilor. Personalul și alți copii internați în instituție deveniseră familia ei. ,,Mulți ani medicii nu mi-au dat speranța că voi putea merge din nou, aveam 13 ani și încă nu știam dacă voi putea merge vreodată pe propriile picioare, iar pentru că eram un copil foarte activ și îmi doream, ca toți copiii, să fac mișcare, să alerg, deseori nu m-am supus medicilor și, din cauza aceasta, mi-am rupt oasele de mai multe ori. Abia după intervenția cu aparatul Elizarov, am primit cârje. Apoi, mi s-a permis pentru prima oară să pășesc fără ele”.

,,În acel moment, eram cel mai fericit copil… Au fost cele mai puternice emoții din viața mea”

,,Devenind adolescentă, am început să fiu complexată cu aspectul meu. Deseori mă întrebam ,,de ce, Doamne”, ,,de ce am avut o asemenea soartă”. Îmi doream să fiu ca toți copiii care alergau prin curte, purtând pantaloni scurți, rochii, dar, din păcate, era doar un vis. Prima dată am mers la o școală normală în clasa a 9-a, atunci când am revenit în Moldova. Aici am absolvit școala, apoi am făcut studii și am început să muncesc ca asistentă într-o companie de transport.

În Elveția am plecat pentru a călători, dar și a munci. Aici locuiesc și acum. Primul job la Geneva a fost ca baby sitter, aveam ca obiectiv să muncesc și să economisesc. După un timp, am făcut rost de proteza de la Ortolife pe care am putut să mi-o plătesc singură. Acum pot purta și tocuri, pentru că proteza este adaptabilă, dar și rochii și fuste”.

A avut complexe, însă a reușit să se iubească și să se accepte

,,Când am început să mă iubesc, mi-am dat seama că tristețea și suferința sunt doar semne de avertizare că trăiesc împotriva propriului meu adevăr. Acum știu că acesta este de fapt ,,momentul prețios în care poți fi tu însăți cu tine: mai aproape de tine”. Atunci când am început să mă ascult pe mine însămi, am început să văd lumea cu alți ochi și am simțit o ușurare sufletească. Parcă aș fi renăscut. Uite, asta sunt chiar eu în viața reală. Adesea ne înșelăm pe noi înșine, și pe alții, cu rețelele noastre sociale, încercăm să arătăm perfect fericiți și, cel mai important, știm că de fapt cea mai mare parte a ecranului arată doar fotografii frumoase. Atunci când accepți adevărul, ești bine cu tine, te adaptezi mai ușor și faci față mai bine încercărilor vieții.

Elveția m-a ajutat să îmi depășesc temerile, să privesc viața cu alți ochi. Trebuie să recunosc că m-a ajutat modul de a gândi al oamenilor de aici și atitudinea lor încurajatoare și tolerantă față de persoanele cu nevoi speciale. În Moldova nu e la fel – sper din toată inima să ajungă și oamenii noștri la o astfel de normalitate de gândire și mentalitate. ,,E greu să știi că nu poți fi privită ca cei din jur, într-o lume care pune accentul pe înfățișare, pe felul în care arăți. Iar proteza pe care o port nu este o jenă pentru mine”.

Eroina noastră recunoaște că cel mai greu i-a fost să înfrunte nu durerea, ci atitudinea oamenilor

,,În copilărie, am fost extrem de jenată, au existat chiar momente în care nu-mi mai doream să fiu și vedeam viața în doar culori negre. Am reușit să înving datorită oamenilor care mi-au fost aproape și celor care mă înconjoară și acum. În fața lor mă înclin, plecăciune! M-ați scos din acel tunel întunecat și mi-ați demonstrat că problema nu este în fizicul meu, ci ,,în capul meu”.

Mama, tata, fratele și sora mai mică. Pentru mine, părinții nu sunt doar părinți, ci și sprijinul meu, prietenii mei, familia mea este totul pentru mine. Mama este icoana mea, mă închin în fața ei pentru răbdarea, înțelepciunea și dragostea pe care mi-a împărtășit-o mereu.

Zi de zi, îmi propun să fiu un om mai bun: mai bun cu cei pe care îi iubesc, cu cei care îmi sunt alături, cu colegii de muncă”.

Colaborare cu o agenție de modeling din Geneva

Maria este visătoare, romantică, adoră să citească cărți, cunoaște trei limbi, între care franceza și rusa, iar de curând a semnat contract de colaborare cu o Agenție de modeling din Geneva.

,,Vreau ca istoria mea să fie un exemplu pentru cât mai multe persoane care trăiesc în ascunziș, fie din cauza defectelor, neîncrederii în forțele proprii sau fricilor lor. Deseori, societatea ne face să ne ignorăm trăirile, însă acest lucru ne poate tăia aripile, ne poate autodistruge”.

,,Nu milă. De la cei din jur am nevoie de iubire”. ,,Asta îmi dă putere și curaj să trăiesc și să vreau să realizez mult mai multe. Asta mă face să zbor…”

Lacrimi și emoții la Jurnal TV!
Articolul anterior
Ksenia Sobchak a dezvăluit numele fiului!
Articolul următor