Denis Roșca, despre cum s-a “născut” „Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova”

Este economist de profesie, însă a realizat un lucru admirabil pentru istoria țării noastre. Denis Roșca a adunat, timp de peste 4 ani, biografiile celor mai mari personalități din lume, care au rădăcini moldovenești.

separator

  • unicamd unica.md Ați absolvit Academia de Studii Economice din Moldova. Cum, când și de ce v-a venit ideea să faceți o carte?
  • Denis Roșca Fiecare din noi a încercat să caute pe internet să vadă cine mai este născut cu el într-o zi, așa am făcut și eu. Am observat multe personalități interesante pe glob, dar ce ține de Republica Moldova, am înțeles că nu este o bază de date structurată. Inițial, am hotărât să fac un calendar în care fiecărei zile din an să îi fie rezervată o personalitate, dar pentru a fi sigur că cea mai potrivită persoană stă la locul ei în calendar, era necesar de a găsi toți oamenii de valoare. Timp de 4 ani și 10 luni am adunat peste 5000 de biografii, după care vedeam că personalități noi găsim tot mai greu. Acesta a fost indicatorul că este cazul să filtrăm informația pentru a finaliza proiectul. Stabilind niște criterii de excelență individuale fiecărui domeniu, am redus numărul până la 1800 și deja era greu să mai “filtrăm” – deci urma doar să modificăm conceptual și am plasat oamenii în ordine alfabetică. Și iată cp avem o enciclopedie cu patrimoniul uman al țării noastre.

  • unicamd unica.md Vă este mai plăcut să fiți numit economist sau istoric?
  • Denis Roșca Eu am studii economice care sunt confirmate prin diplomă. Ce ține de istorie, e un hobby, care a durat comparabil egal cu perioada de studii la ASEM, însă nu este confirmat prin vreo diplomă sau alt document. Cartea de Aur este examinată în detalii de Academia de Științe a Moldovei de câteva luni bune și materialele din ea vor fi utilizate inclusiv la crearea programelor de studii pentru universități. Vor fi create cărți mai mici specializate pe domenii: științe umanistice, științe reale, etc. Inițiativa Institutului Enciclopedic de a crea astfel de cărți este una nobilă, deoarece în programele de studii vor fi incluse și realizările oamenilor noștri, ce va mări gradul de încredere în forțele proprii a studenților și liceenilor.

14520529_1070381193047302_1154650601335770068_n

  • unicamd unica.md Care au fost sursele din care v-ați informat pentru a descoperi cele 1.800 de biografii ale moldovenilor celebri?
  • Denis Roșca Am lucrat mult cu fișele de emigrare și am studiat în timp evoluția carierelor oamenilor din țara în care s-au stabilit. Am lucrat cu cărțile istoricilor de la noi care au reușit să adune multe biografii interesante, am citit mult în biblioteci, am comunicat intens cu diaspora noastră, care are multe să povestească și, în ultimul rând, cu internetul. Cu internetul e mai greu de lucrat, deoarece nu toată informația este veridică, astfel era necesar de obținut doar informația din surse oficiale.

  • unicamd unica.md Cum au reacționat moldovenii atunci când au văzut rezultatul?
  • Denis Roșca Au o atitudine de mândrie, deoarece văd că în acest popor se nasc minți luminate, oameni cu un caracter puternic. Inițial nu le vine a crede, apoi înțeleg că era o problemă doar de informare și nu una de capacități. Important pentru noi era să alegem domenii care par intangibile pentru noi – gen: Oscar, Premiul Nobel, zborul în cosmos, eroul național în Indonezia, creatorii de submarine, Sir la Casa Regală din Marea Britanie, consilieri la Casa Albă, etc. și să aducem nume concrete ce s-au realizat în aceste domenii. Bineînțeles că rămân mirați, dar a doua etapă este și mai interesantă – oamenii care ascultă, înțeleg că este vorba de niște persoane care au locuit în localitățile vecine cu ei. Acest spirit de împlinire sufletească permite tuturor să vadă lumea mai simplu și nu admite dezvoltarea vreunui simț de izolare, deoarece în carte sunt incluse toate etniile ce se află pe teritoriul țării noastre.

  • unicamd unica.md Ați făcut-o pentru notorietate, bani sau din plăcere?
  • Denis Roșca Statutul meu trebuie privit simplu – ceva similar cu o activitate de secretariat. Oamenii din carte au realizări în perioada anilor 1812-2016 și au făcut aceste performanțe fără să se consulte cu cineva, eu doar am sistematizat informația, am găsit modalitatea de a traduce din 18 limbi și am participat la machetare. Era un hobby interesant, deoarece tot timpul apar noi provocări. După ce găsești oameni gen – cel mai mare exportator de banane de pe glob, care s-a născut în Chișinău sau creatorul chitărilor la care cântau The Beatles, înțelegi că încă multe nu cunoști.

  • unicamd unica.md Dacă ar fi să mai faceți un volum, ați avea pe cine include în el?
  • Denis Roșca Noi în acest volum am ținut la distanță politica, deoarece nu există o modalitate clară de evaluare a performanțelor. Asta ar însemna că oricine poate să mai facă o carte, în care să include după criteriile sale personalitățile din domeniul politicului. Dar dacă aș mai crea o carte, aș studia cu mare atenție performanțele diasporei noastre, având sub 1 milion de oameni plecați, numaidecât o să găsim biografii interesante.

  • unicamd unica.md Care personalități vi s-au părut cele mai interesante și vi s-au întipărit în memorie?
  • Denis Roșca Nicolae Zelinschi – creatorul măștii antigaz, care a refuzat să o patenteze; Piotr Kapița – laureat al Premiului Nobel pentru fizică, deoarece a refuzat să participe la dezvoltarea bombei atomice; Samuel Zemurray – omul care a reușit să devină cel mai mare exportator de banane de pe glob.

  • unicamd unica.md Mai aveți planuri în acest domeniu?
  • Denis Roșca Da, dezvoltăm o platformă pe internet – o hartă virtuală a Republicii Moldova, unde fiecare localitate va avea pagina sa. Fiecare persoană va avea posibilitatea să participe la dezvoltarea localității sale de baștină în categoriile: istorie (va scrie cele mai importante evenimente din istoria localității), locuri pitorești (o mulțime de locuri, cu istorie bogată, rămân în continuare nevalorificate), personalități (astfel vom crea cea mai amplă bază de date și se exclude riscul de a rămâne cineva în umbră) și crowdfunding (oamenii din localitate o să-și resolve singuri necesitățile – gen: parc, poduri, drumuri de acces,etc.) Sistemul de voting va permite în interior distribuirea priorităților și aplicarea modalității de prezentare a localității. O să vedeți câte lucruri noi o să aflăm despre țara noastră!

#stilunic – Alexandru Ghețan și Marco Ballerini:”Azi vedem cine este cel mai bun stilist: noi sau Nicoleta?”

În ultima perioadă îi vezi tot mai des împreună pe la diverse emisiune, deoarece după participarea în cadrul unui proiect, au devenit prieteni. Par foarte diferiți, însă ambii se înțeleg foarte bine și în acest episod de #stilunic vei avea ocazia să vezi cât de bine se cunosc. Un episod unde Alexandru Ghețan și Marco Ballerini au fost provocați să devină pentru o zi stiliști. Cine a câștigat, vezi în emisiune!

Vă mulțumim că ne sunteți alături!

Importanța șamponului de păr în procesul de styling

Orice aranjare poate arăta senzațional pe un păr sănătos. Și de aici trebuie să pornească totul. Dacă vrei să întorci priviri, să îți placă ce vezi în oglindă – este foarte important să ai grijă ce produse folosești.

În acest video, hair stilistul Ekaterina Atasii și-a propus să vă spună de ce gama Equilibra de produse pentru păr este o variantă de avut încredere!

Aici afli mai multe detalii despre produs:

INSTAGRAM – https://www.instagram.com/equilibra_moldova/

Facebook – https://www.facebook.com/Equilibra.Moldova

Site – https://ff.md/

#stilunic – Felicia Dunaf și Valeria Pașa:”Vorbim azi mai mult despre stil sau Eurovision?”

Două interprete, prietene și foarte talentate. Felicia Dunaf și Valeria Pașa sunt invitatele acestei ediții #stilunic. Dacă sunt concurente și cum s-au susținut una pe alta pe parcursul carierei vom afla chiar de la ele. Dar și vedem cum s-au descurcat în rol de stiliste!

Vă mulțumim că ne sunteți alături!

O fotografie sfâşietoare, cu un copil bolnav de cancer, face înconjurul lumii! ,,A mai rămas doar o geană…”
Articolul anterior
7 culori care sunt la modă toamna asta
Articolul următor