Producătorul autohton Stanislav Garştea creează haine sport pentru persoanele active din Moldova

Stanislav Garştea este unul dintre puținii tineri care-și fac studiile peste hotare ca mai apoi să-și implementeze ideile aici, acasă. Chiar dacă este complicat să faci business în Moldova, deoarece îți stau în cale zeci de impedimente, tânărul a reușit să formeze o echipă și să lanseze o colecție de haine sport accesibilă, comodă și în pas cu cele mai noi tendințe. Iar planurile lui nu se opresc aici!

separator

 • unicamd unica.md Povestește-mi cu ce te-ai ocupat până a deschide afacerea?
 • Stanislav Până a deschide afacerea, eram student la Brașov. În prima vacanță am revenit acasă și căutam o ocupație, ceva care să-mi placă și totodată să-mi aducă venit. Așa s-a întâmplat să dau de un proiect (PNAET) pentru tinerii care doresc să-și inițieze o afacere. Am zis: de ce nu? Dintre toate ideile pe care le aveam pe atunci, m-am oprit la producere. Și am ales anume calea industriei ușoare. Au urmat câteva luni pentru îndeplinirea tuturor cerințelor stabilite de proiect și în noiembrie 2010 m-am văzut cu propriul atelier. Așa a și început aventura. (zâmbește)

 • unicamd unica.md De ce ai ales să creezi anume haine sport? E mai mică concurența pe piață?
 • Stanislav

  De fapt, eu am început de la producerea articolelor din tricot, cum ar fi tricouri, malete, pijamale etc. Mai târziu (cu 2 ani în urmă), mi-a venit ideea să lansez o colecție de haine sport, dar asta necesita cunoștințe cu mult mai avansate în domeniu. Astfel, am mers la mai multe cursuri și trainiguri, care mi-au permis să-mi pun ideea în aplicare. Abia în luna martie al acestui an, a ieșit pe piață primul produs din gama sport- colanții pentru fitness.

  Referitor la concurență: Da, pe piața noastră sunt puțini care să producă haine sport. Noi, însă, ne raportăm la branduri internaționale. Îi urmărim și învățăm de la ei, pentru că avem ce.

13266126_1603123986666697_3621879382830829597_n

 • unicamd unica.md Știu că Aimo Sport Line este o afacere pe care o dezvolți alături de iubita ta. Povestește-mi un pic despre relația voastră. Când a început? Unde ați făcut cunoștință?
 • Stanislav Da, așa este. Ne cunoșteam de mult timp, pentru că suntem din același oraș, dar relația a început acum 3 ani și ceva, într-o zi de iarnă. Țin minte bine acea zi pentru că ningea foarte tare, ca în povești. Mă tot purta cu vorba până atunci că da, vom ieși într-o zi la un ceai… în acea zi se vede că s-au epuizat scuzele, așa că a ieșit. De atunci, avem puține zile în calendar în care să nu fi fost împreună. De un an încoace suntem și logodiți.

 • unicamd unica.md Cum se împacă doi oameni care și la muncă sunt împreună, și acasă?
 • Stanislav Se împacă perfect, pentru că ne-am asumat responsabilități diferite.(zâmbește) În mare parte, eu sunt la atelier și mă ocup de producere: design, concept, produs etc. Toate necesită timp și contează mult să-mi placă produsul final, iar pentru asta trebuie să urmărești și să fii prezent la întregul proces. Iar Ecaterina se ocupă de promovare și marketing, în așa fel ca produsul final să fie văzut, cunoscut și apreciat. Când este mai mult de lucru nu-l împărțim, îl facem împreună. Și acasă este imposibil de evitat discuția despre lucru, pentru că mereu sunt chestii de analizat și împreună ne reușește să găsim soluția potrivită.

14407723_1013625378759564_1893063931_n

 • unicamd unica.md Care sunt cele mai mari impedimente pe care le-ai întâlnit atunci când ai pus pe roate afacerea?
 • Stanislav Lipsa de capital propriu. Asta a fost și este cea mai mare problemă. De fapt, probleme sunt multe și apar mereu. Principalul e să ai răbdare și să mergi înainte. Știam de la început, dacă nu risc, „nu voi bea șampanie”.(râde)

 • unicamd unica.md Cât de complicat este să te faci auzit și cunoscut pe piața de acasă?
 • Stanislav Nu este complicat să te faci auzit. Mai greu este să aduci pe piață un produs calitativ și bine gândit.

13325440_1603124296666666_6197025903031313234_n

 • unicamd unica.md Ce tip de haine pentru sport faci?
 • Stanislav Colecția de acum cuprinde: colanți/ șorți, tricouri și costume sport pentru femei și bărbați. Dar, desigur, ne propunem să extindem gama de produse și sperăm să se întâmple cât mai curând.

 • unicamd unica.md Vă conduceți după tendințe atunci când creați hainele sport?
 • Stanislav Neapărat. Este un moment foarte important să urmărești ce este actual și solicitat, pentru a le oferi oamenilor anume ceea ce-și doresc. Trebuie să ai grijă să alegi și culorile potrivite, pentru că modelul poate fi bine gândit, însă dacă culoarea nu are un vino-ncoace, poate sta mult timp pe raft.

13880259_1633385076973921_5997188032745854078_n

 • unicamd unica.md Cât de accesibile sunt pentru oamenii din Moldova?
 • Stanislav Am stabilit niște prețuri reale, raportate la calitatea produselor create. Materialul utilizat pentru confecționarea hainelor sport este unul specific. Acesta trebuie să-ți ofere confort maxim și să permită pielii să respire în timpul antrenamentelor. Deci, prețurile sunt direct proporționale cu stofa aleasă, designul realizat și produsul în sine.

 • unicamd unica.md Aveți o echipă în spate?
 • Stanislav Desigur avem o echipă, ar fi imposibil altfel. Avem o echipă foarte activă și harnică la Căușeni, alcătuită din oameni ce se ocupă cu multă măiestrie de producere. Și se extinde la Chișinău, cu cei care se ocupă de consultarea clienților și vânzarea produselor- un personal foarte amabil și deschis. Sunt bucuros că am o astfel de echipă, alături de care reușim să creăm lucruri frumoase.

13263805_1602472186731877_255372413900618240_n

 • unicamd unica.md Cum să vă găsească potențialii cumpărători?
 • Stanislav Potențialii cumpărători ne pot găsi pe pagina de Facebook- Aimo Sport Line, suntem oricând disponibili să răspundem la întrebări legate de produsele noastre ori pentru noi colaborări. Unul din punctele noastre comerciale este la C.C. „Zorile”, iar altul vizavi de Centrul Comercial „Soiuz”, de la Râșcani. În curând vom deschide un magazine și în sectorul Botanica.

 • unicamd unica.md De ce clienții ar trebui să aleagă anume brandul dvs.? Cu ce sunteți mai buni decât ceilalți?
 • Stanislav Ar fi greșit să ne numim brand fiind la început de cale. Devii brand atunci când îți este rostit, cunoscut și apreciat numele pe piață. Anume spre asta țintim. Noi ne asumăm toată responsabilitatea pentru a mulțumi consumatorii din Moldova și a le oferi mai mult decât o haină. În spatele fiecărui produs stă multă muncă, creație, dăruire de sine, o echipă de oameni care depun suflet, ca într-un final să porți ceva ușor, comod, practic, pielea să respire și să mergi la antrenamente din plăcere, simțind cum haina face parte din tine. Dacă oamenii au nevoie de asta, atunci da, noi suntem alegerea potrivită.

 • unicamd unica.md Care sunt planurile de viitor? Vreți să vă extindeți și în afara țării?
 • Stanislav Planuri sunt multe, dar e oarecum straniu să vorbești despre ele, când știi că cele mai bune lucruri se întâmplă neplanificat. Niciodată nu știi la ce să te aștepți. Însă da, cu siguranță dorim să ne extindem și în afara țării. Totul ține de timp și de străduința noastră.

13230284_1599935986985497_8435008218155745276_n

Cristina Croitoru şi-a arătat fiul!
Articolul anterior
Un grup de voluntari din Moldova l-au făcut să lăcrimeze de fericire pe moş Grigore!
Articolul următor
Alte articole interesante