Când şi ce investigaţii trebuie să facă un bărbat!

De obicei, bărbaţii sunt mai rezervaţi, când vine vorba de  investigaţii medicale obligatorii. De cele mai multe ori, se adresează medicului specialist, doar dacă au o problemă de sănătate, atunci boala poate fi într-un stadiu mai avansat şi este  mai greu de tratat. Odată ce un bărbat are o viaţă sexuală activă, trebuie să ştie că aparatul urogenital este supus riscului înbolnăvirii

separator
.

Pot deveni purtători de infecţii urogenitale


Adrian Sadovnic,
urolog – androlog (sexolog),
Tel: 069252022

De la vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, viaţa bărbaţilor suferă schimbări majore. Se pot înbolnăvi de infecţii urogenitale, mai ales cei care schimbă des partenerele. Unele infecţii urogenitale pot fi asimptomatice, iar bărbaţii devin purtători de infecţii fără să ştie. De aceea, vizita regulată la medicul urolog – androlog (minim 2 ori pe an) este obligatorie, pentru cei care se respectă.

După vârsta de 30 de ani, în funcţie de recomandarea medicului, este de dorit să faci testul la infecţiile sexual transmisibile, ecografia transrectală a prostatei, plus testicule, inclusiv partenera trebuie să facă testele (BTS şi HIV).

Prevenirea cancerului testicular

Dacă ai durere în abdomen, senzaţie de greutate în scrot (învelişul cutanat al testiculelor), dacă ai noduli tari sau moi în scrot sau dacă testiculul şi-a modificat forma, e bine  să te adresezi medicului curant, pentru a preveni cancerul testicular. Această formă rară de cancer se dezvoltă în zona glandelor reproductive. Poate apărea de la vârsta de 20 până la 55 de ani.

Atenţie la prostată!

Trebuie să faci testul (PSA) – antigenul prostatic specific – care vorbeşte despre starea ţesuturilor prostatei (o eventuală inflamaţie persistentă) şi/sau despre o neopatologie de prostată, care poate fi confirmată prin puncţia-biobsie a prostatei. Se recomandă să faci acest test anual, începând cu vârsta de 40 de ani sau chiar mai devreme, dacă există precedente de cancer la prostată în familie.

Ai grijă de sănătatea ta!

  • Fă investigaţiile recomandate de medicul urolog – androlog de două ori pe an;
  • Evită contactele sexuale ocazionale şi/sau neprotejate, dubioase;
  • Ai grijă ce mănânci, evită abuzul de grăsimi şi alcool;
  • Nu uita de sport – un mod de viaţă sănătos te scapă de multe probleme;
  • Renunţă la vicii precum fumatul. Acesta scade fertilitatea şi calitatea spermei, determină disfuncţia erectilă.

Ai grijă de sănătatea ta!

Text: Snejana Ţugui

 

MISS USEFS 2012!
Articolul anterior
Nina Ţurcanu-Furtună: „Vreau să vă jur că nu voi mai pleca”
Articolul următor
Alte articole interesante