Experiențele Cristinei Veverița, eleva din Moldova care predă limba engleză în China!

Cristina este elevă în clasa a 12-a, urmează să dea BAC-ul, dar asta nu a împiedicat-o să facă o escapadă de 6 săptămâni în China. Acolo, tânăra este profesoară de limba engleză. Despre experiențele pe care le acumulează zi de zi într-o țară asiatică, ne-a povestit chiar ea!

separator

16650254_1223546894393767_2094971199_n

 • unicamd unica.md Cu ce te ocupai în Moldova, înainte de a pleca în China?
 • Cristina La moment sunt încă elevă în clasa a12-a, deci școala este ocupația mea principală. De asemenea, sunt absolventă a programului de schimb de experiență FLEX, ceea ce înseamnă că sunt activă în domeniul voluntariatului și particip la destul de multe conferințe și evenimente organizate de către Ambasada Americii sau de anumite organizații non-guvernamentale.

 • unicamd unica.md Cum ai ajuns să pleci în China?
 • Cristina Decizia de a pleca în China a fost una extrem de spontană. Am aflat de programul AIESEC de la o prietenă și am decis că vreau și eu să trec printr-o asemenea experiență. Am fost acceptată în cadrul a mai multe proiecte în diverse țări, însă într-un final am ales anume China. Eram foarte curioasă să cunosc această țară fiindcă știu că are una dintre cele mai bogate culturi.

16650501_1223545384393918_987120467_n

 • unicamd unica.md Ai învățat limba chineză înainte de asta? Cum a fost?
 • Cristina  Nu. Cunosc doar câteva cuvinte și fraze de bază pe care le-am însușit chiar aici pe loc.

 • unicamd unica.md Cum te descurci acolo în calitate de profesoară?
 • Cristina După părerea mea, surprinzător de bine. Predau împreună cu o parteneră locală, ceea ce a făcut procesul de adaptare mult mai ușor. Mediul englez este prezent în timpul orelor, însă, dacă copiii au nevoie de o traducere sau o explicație mai detaliată, o pot primi cu ușurință. Pe parcursul proiectului predau în 2 școli diferite, iar recent am terminat programul în prima. Am avut niște elevi minunați de care m-am atașat extrem de mult. A fost o experiență de nedescris și a fost mai complicat decât credeam să ne luăm adio. Am plâns și eu, și elevii. Le-am promis că o să încerc să mă întorc peste 2 ani pentru a asista la ceremonia lor de absolvire. Următoarea școală în care voi preda se află într-o altă provincie și elevii vor avea o vârstă mai fragedă, deci mă aștept la o experiență diferită.

 • unicamd unica.md Cum se comportă chinezii cu străinii?
 • Cristina O mare parte din populație, în special din zonele rurale, nu au întâlnit niciodată un străin. De multe ori sunt foarte mirați când mă văd și încearcă să mă fotografieze pe ascuns sau chiar se apropie personal și mă roagă să facem o poză. Cu toate acestea, chinezii sunt probabil unii dintre cei mai primitori oameni. Mereu încearcă să ofere tot ce au mai bun străinilor și sunt extrem de binevoitori și prietenoși. Am rămas impresionată de atitudinea lor și de voința de a face străinii să se simtă ca acasă.

16651858_1223546204393836_92784274_n

 • unicamd unica.md Trei lucruri care te-au cucerit în această țară?
 • Cristina

  După cum am menționat mai sus, m-au cucerit oamenii și bunătatea lor. Cred că anume aceștia mi-au oferit o experiență atât de frumoasă aici.

  Nenumăratele locuri superbe ce te fascinează prin frumusețea lor. După părerea mea, nicio lună nu este suficientă pentru a putea descoperi măcar jumătate din China, fiindcă are atât de multe de oferit.

  Cultura și tradițiile bogate, ce sunt respectate cu atât de multă pasiune. E foarte interesant să te regăsești într-o țară unde totul se diferențiază atât de mult de ordinarul nostru. Pot oficial afirma că m-am îndrăgostit de China.

 • unicamd unica.md Ți-ai făcut prieteni?
 • Cristina Da. Nici nu mă așteptam să cunosc atât de mulți oameni minunați aici, însă m-am apropiat mult de unele persoane. E un sentiment de nedescris atunci când știi că ai întâlnit pe cineva doar cu câteva săptămâni în urmă, însă aveți impresia că vă cunoașteți de o viață. Cred că îmi va fi foarte greu să plec de aici, însă încerc să nu mă gândesc la asta acum.

16652553_1223546084393848_758444851_n

 • unicamd unica.md Care dintre impresiile tale s-au dovedit prejudecăţi când ai ajuns acolo?
 • Cristina Înainte de a ajunge în China, aveam impresia că oamenii de aici sunt destul de reci și închiși în sine, însă acest lucru s-a dovedit a fi fals. Cred că este o imagine creată strict de către guvernul chinez.

 • unicamd unica.md Cum îți pare bucătăria lor? Ce tip de mâncare încă nu ai îndrăznit să consumi?
 • Cristina Îmi pare foarte diversă. Bucătăria chineză e bogată și cu siguranță are ceva pe gustul fiecăruia. Sunt în China de 4 săptămâni deja, însă în fiecare zi descopăr ceva nou. Îmi place mult. Totuși, nu am îndrăznit încă să gust carnea de broască țestoasă sau alte feluri de bucate mai „exotice”. Bucătăria chineză este servită în cantități enorme. Având oportunitatea de a locui într-o familie gazdă pentru perioada de 10 zile, și anume în timpul Festivalului Primăverii și Anului Nou Chinezesc, am înțeles că numărul bucatelor este pur și simplu nelimitat. Fiecare masă are cel puțin vreo 15 feluri de bucate.

16683423_1223545601060563_824364792_n

 • unicamd unica.md Cum sunt prețurile în China? Chiria, transportul, mâncarea?
 • Cristina Prețurile variază mult în funcție de produse și de locul de unde sunt procurate. De asemenea, pentru fiecare serviciu există variante alternative cu prețuri mai scăzute. Drept exemplu putem lua chiar trenul rapid și cel regulat, diferența de preț fiind de aproximativ 100RMB. În general, cred că e o țară destul de accesibilă dacă știi cum să-ți folosești banii într-un mod eficient.

 • unicamd unica.md Când te întorci și cu ce te vei ocupa în continuare?
 • Cristina Voi începe pregătirile pentru BAC și transmiterea aplicațiilor pentru universități. De asemenea, voi continua să fiu activă în sfera voluntariatului și sper că voi avea oportunitatea de a mai trece prin asemenea experiențe inedite în viitorul cât mai apropiat.

16652420_1223546684393788_809991170_n

Galina Tomaş te învaţă cum să-ţi vindeci ficatul fără a cheltui bani pe medicamente
Articolul anterior
Un tânăr confecționează și vinde bijuterii hand-made, ca să strângă banii necesari pentru operație!
Articolul următor
Alte articole interesante