Dragostea poate fi sărbătorită în orice zi!

Ziua dragostei poate fi oricând. Dacă ai sentimente profunde faţă de partenerul tău, cu siguranţă nu ai nevoie de anumite motive sau zile speciale, pentru a-ţi exprima dragostea.

separator

Sau dimpotrivă, dacă  vrei să ieşi din rutina zilnică şi să petreci momente frumoase cu iubitul, atunci ziua îndrăgostiţiilor îţi oferă ocazia să fii specială – romantică, tandră şi iubitoare.


Oxana Revenco,
psiholog-consultant

Sf. Valentin este o sărbătoare împrumutată ca şi Halloween-ul, neavând legătură cu noi și cu tradiţia noastră creştină, asta pentru că poporul nostru are o sărbătoarte asemănătoare numită Dragobete, deşi puţini dintre noi țin cont de ea. Am început să facem o obişnuinţă din 14 februarie, deşi este mai degrabă o sărbătoare comercială. E un motiv în plus, ca cineva să câştige bani. Sărbătoresc mai mult adolescenţii şi tinerii. De aceea sunt şi multe superstiţii legate de Sf. Valentin:

 1. Dacă întâlnesc jumătatea în această zi, înseamnă că e pentru toată viaţa

  . De fapt, mulţi bărbaţi profită de naivitatea fetelor care cred în superstiţii care nu au nicio legătură cu realitatea.

 2. Dacă nu întâlneşti dragostea în această zi, înseamnă că vei fi singură toată viaţă.

  Este vorba de o legătură directă cu o zi din calendar, absolut incorectă şi eronată, dragostea poate fi întâlnită în orice zi, oriunde şi atunci când nu te-aştepţi.

 3. Intensitatea dragostei  este egală cu valoarea materială a cadoului

  . Idee total greşită.

 4. Dacă bărbatul uită semnificaţia acestei zile, înseamnă că nu mă iubeşte.

  De cele mai dese ori bărbaţii uită de semnificaţia anumitor zile. În acest caz îţi recomand să-i reaminteşti delicat sau dacă poţi, organizează singură sărbătoarea, ca să nu rămâi fără atenţie şi cadou.

Cum percep femeile, respectiv bărbaţii această sărbătoare?

Femeile au o structură emoțională mai romantică, sunt axate pe astfel de ocazii speciale şi au multe aşteptări legate de ziua îndrăgostiţilor. Sunt mai atente la detalii, pentru ele contează decorul, lumânările, surpriza… totul trebuie să fie perfect. În schimb,  pentru bărbaţi  este important să fie aproape de persoana dragă, indiferent de atmosferă, multora dintre ei le este chiar stresant să caute un cadou  cu ocazia acestei zile.

O sărbătoare a publicităţii!

De Sf. Valentin, cadoul nu este o necesitate, chiar dacă peste tot este intens promovată această idee. Un cadou trebuie să fie neaşteptat și individual, numai atunci putem vorbi de o surpriză.  Să aştepţi o ocazie specială, ca să-ţi petreci timpul alături de persoana dragă, pentru a-i oferi un cadou, apoi să bifezi în calendar, este inutil şi absurd. Dragostea nu se măsoară în zile sau în cadouri, un sentiment adevărat se manifestă zilnic şi nu neapărat prin  semne de acest gen.

Iubeşte, sărbătoreşte ziua îndrăgostiţilor, dacă îţi înviorează relaţia sau dacă îţi consolidează legătura cu persoana dragă. Dar nu obliga iubitul să facă în această zi minuni şi nici nu transforma gestul tău în fanfaronadă. În cazul, în care ai făcut unele pregătiri, rişti să strici ziua. Ar trebui, ca totul să decurgă de la sine,  în mod firesc şi atunci cu siguranţă îţi va reuşi surpriza şi Ziua Îndrăgostiţiilor va fi aşa cum îţi doreşti tu.

Text: Snejana Țugui

 

Oxana Revenco,

psiholog-consultant

str. M.Eminescu 42/1, Chișinău
MD-2012, Moldova
tel: +(373 22) 22 72 39
mob: +(373 69) 13 65 66
email: revenco@ego.md
www.ego.md  

Angela Micușa: “Medicina este o artă, pe care nu oricine o poate practica!”
Articolul anterior
Making of februarie
Articolul următor