Feodor Dostoievski, despre viața de familie

Feodor Dostoievski este unul din cei mai importanți scriitori ruși, care și-au demonstrat talentul de observatori extraordinari ai psihologiei umane. Cărțile lui Dostoievski sunt traduse și comentate în 170 de limbi din întreaga lume, după ele s-au realizat numeroase spectacole de teatru și filme celebre.

separator
Iată un fragment, cu reflecții uimitoare despre viață, familie și dragoste, extras din cartea ,,Însemnări din subterană” (în rusă: ,,Записки из подполья”).

„Ce bine e, după o ceartă, să te împaci, când îți ceri tu însăți iertare sau îl ierți. Și așa li-e de bine la amândoi, așa de bine le cade deodată, ca și cum s-ar fi întâlnit din nou, ca și cum s-ar fi cununat a doua oară, ca și cum dragostea s-ar fi înfiripat încă o dată. Și nimeni n-are voie să știe ce se întâmplă între bărbat și femeie, dacă ei se iubesc. Și orice ceartă s-ar porni între dânșii, nici măcar pe mama vreunuia dintre ei nu trebuie s-o ia de judecător și să-i povestească ceva despre celălalt. Ei singuri își sunt judecători. Dragostea e o taină dumnezeiască și trebuie ferită de toți ochii străini, orice s-ar întâmpla între cei doi. Așa e mai sfântă, mai bună. Așa se stimează mai mult unul pe celălalt și pe stimă multe se întemeiază.

Și dacă a existat dragostea, dacă s-au cununat din dragoste, de ce dragostea ar trece? Oare chiar nu poate fi păstrată? Rare sunt cazurile când nu poate fi păstrată. Și dacă ai norocul de un soț bun și cinstit, cum să lași dragostea să treacă? Ce-i drept, dragostea din primele luni de căsătorie trece, însă vine în urma ei altă dragoste mai bună. Cei doi își contopesc inimile, toate treburile le orânduiesc împreună, n-au secrete unul față de altul. Și, de cum apar copiii, până și zilele cele mai grele par o fericire, numai să iubești și să ai curaj. Așa și munca te înveselește, așa îți rupi câteodată de la gură de dragul copiilor, dar o faci cu bucurie. Doar și ei te vor iubi mai apoi pentru asta, deci, prin copii vei fi bogat mai târziu. Cresc copiii și simți că le ești exemplu, că ești un sprijin pentru ei, că vei muri, iar ei vor purta, toată viața, sentimentele și gândurile tale în sufletul lor așa cum le-au primit de la tine, după chipul și asemănarea ta. Deci, asta-i o mare îndatorire. Cum să nu se apropie mai mult mama de tată și tata de mamă? Se zice că, pasămite, e greu să ai copii? Cine zice? E o fericire divină!”

Mama lui Celine Dion a avut 14 copii, 32 de nepoți, 48 de strănepoți și 6 stră-strănepoți
Articolul anterior
Un bărbat aducea ţigări din Ucraina cu drona, deja de câteva luni
Articolul următor