Gelozia – în oglindă şi în afara ei!

Gelozia, ca și orice trăire psihică, poate avea o intensitate care parcurge un continuu de la “uşor” – ceea ce numim normalitate – la “extrem de intens”, care cade în spectrul patologic.

separator

Luminiţa Carmina Codrescu,
Psihoterapeut în probleme de cuplu şi familie, Psihosexolog

Cauzele geloziei sunt multiple, cele mai frecvente fiind: stima de sine precară, modelele parentale şi/sau educaţia deficitară, experiențele traumatizante din trecut, generalizate sub forma unor convingeri disfuncţionale cu proiecţie în relaţiile ulterioare.

Partenerii geloşi îşi doresc exclusivitate, nu suportă competiţia, se poziţionează întodeauna pe paliere de inferioritate, dezvoltă forme de ataşament nesigur, care nu îi împlineşte la nivel emoţional şi suferă în mod real şi profund.

Ce este însă cel mai rău, adesea îşi amplifică singuri trăirile negative prin elaborarea unui dialog intern rupt de realitate, dar perfect real în lumea lor subiectivă. Devin astfel victimele propriei imaginaţii, gelozia nefundamentată obiectiv căpătând în timp accente paranoice.

Suferinţa invalidează nu numai persoana geloasă, ci şi persoana obiect al geloziei sau alte persoane care fără să vrea se situează în câmpul gravitaţional al acestei afecţiuni.

În dialogul imaginar care urmează putem observa traiectoria emoţională a geloziei de la intenţie inconştientă la geneză şi înrădăcinare în suferinţă.

EA:

Ah… am reuşit!

Nu ştiu cum, dar am reuşit! De acum e al meu!

Mă privesc în oglindă, şi mă strâmb: Doamne, ce o fi găsit la  mine? Nasul meu e cam mare, părul îmi stă imposibil, cearcane adânci brazdează pielea cam palidă. Şi, evident, straturile astea de grăsime care ies în evidenţă la fiecare bretea sau pe lângă fiecare elastic!

Trebuie să fiu atentă, să ascund totul cât mai bine!

O să mă fardez cu atenţie, începând cu fondul de ten, crema autobronzantă, rujul, rimelul – da, astea fac minuni. Nu contează prea mult că o să am un zâmbet puţin fals, important e ca el să nu observe, să nu ştie!

Apoi, toate celelalte neajunsuri o să le ascund în bluza asta largă şi în pantalonii bufanţi – da, este ok.

Acum pot să ies la întâlnire cu el, nu va bănui nimic.

EL:

În sfârşit, m-a remarcat! A fost foarte dificil De fiecare dată parcă era un geam gros între noi. Din fericire, azi mi-a aruncat o privire fugară pe care am reuşit, cu destule eforturi, să i-o susţin. Ochii ei negri, profunzi, m-au fascinat. Felul cum se mişcă, siguranţa gesturilor, figura puternică, pielea albă şi delicată, totul îmi place la ea. Silueta rubensiană o scoate în evidenţă printre slăbănoagele celelalte şi mă face să îmi doresc să o ating, să îmi cufund capul între sânii ei plini. Sunt extaziat! Într-un moment de nebunie, fără nici un strop de speranţă, am întrebat-o dacă vrea să ieşim la o cafea. Şi, minune! A acceptat!. A mea este!

EA:

Uf, a fost destul de greu, dar m-am descurcat. Încă… Oare cum o să fie data viitoare?

EL:

Uf, a fost minunat! Este naturală, plină de delicateţe, feminină, puternică în acelaşi timp. Mă impresionează cu inteligenţa şi veselia ei spontană. Cred că m-am îndrăgostit!

EA:

Astăzi am avut o teamă puternică, după ce el m-a sărutat pasional pe faţă. Mă gândeam: “Oare simte gustul fad mineral al fardului?” De aceea m-am cam retras, iar el a părut surprins. Mi-am fluturat genele şi m-am prefacut ruşinată. Sper să nu fi observat nimic, să nu fi realizat mica mea înşelătorie.

EL:

Astăzi mi-am adunat curajul şi am sarutat-o. Gustul ei de capsună fragedă m-a înnebunit. Evident că s-a speriat, s-a ruşinat şi a privit pierdută în pământ. Mi-a fost la fel de ruşine ca atunci când ştii că ai încălcat un consemn preţios şi urmează să fii pedepsit. Dar că gestul tău merită pedeapsa pe deplin şi eşti pregatit să o înduri. Este minunată!

EA:

Astăzi mi-a spus că suntem deja de destul timp împreună şi ar fi cazul să devenim intimi. Mă îngrozeşte ideea că el să mă vadă goală, pentru că sunt grasă, am celulită şi ştiu că nu arăt nici pe departe precum fotomodelele de pe coperţile revistelor. Dar îl doresc atât de mult! O să îmi iau măsuri de precauţie: O să sting lumina! Şi o să îi dau să bea suficient de mult cât să fie ca în bancul ală: nu există femeie urată, există prea puţină băutură!

EL:

Astăzi am pregătit pe îndelete seara cea mare. Dorinţa de o avea îmi întunecă minţile şi trebuie să o simt a mea, cu mine, în mine, la mine! O doresc atât de mult încât mi-e teama ca voi rata succesiunea momentelor şi o să uit ce am de făcut. Sper să nu îşi dea seama de tracul care mă cuprinde la simpla ei atingere, la momentul când mirosul părului ei mă va fermeca pe deplin.

EA:

Gata, acum am trecut cu bine şi de “proba sexului”. Nu şi-a dat seama de nimic. Am stat mereu în semiprofil faţă de el, cu neglije-ul pe mine, provocator, iar el a părut încântat. Nu ştiu ce a simţit, ştiu doar că la sfârşit a oftat adânc de plăcere şi apoi a adormit cu mâna pe soldul meu. Sper că nu a simţit celulita!

EL:

Chiar nu mai am cuvinte. Sexul a fost perfect şi iubirea mea se revarsă precum o cascadă peste un versant altădată însetat. Realizez că vrea să fie perfectă pentru mine, iar asta mă măguleşte şi mă încântă. La sfarşit, epuizat dar încântat, am pus mâna protector pe soldul ei voluptuos pe care am vrut să îl simt în somn, până dimineaţa. Mâine o să îi propun să rămână la mine cu totul. Îmi doresc sa fie mama copiilor mei.

Ea:

Azi a sunat telefonul lui în timp ce el era la baie şi am avut timp să arunc o privire. Era “Anna”. Hm, oare cine este asta şi de ce îl sună la ora asta?

Mi-a spus că este o colegă de serviciu careia trebuie sa îi predea o parte de proiect. Evident că nu am înghiţit această minciună! Eu ştiu bine când un om minte. Ce dacă s-a uitat în ochii mei, serios. Sunt sigură că această Anna are nasul mic, faţa rumenă, fară riduri şi corpul suplu. Hm…rivală!

EL:

Azi m-a sunat colega de proiect când eram în duş, iar ea a vazut apelul şi m-a interogat cu o sprinceană ridicată… Oare ce înseamnă asta? Doar nu este geloasă, nu are nici un motiv. Pentru mine nu există altă femeie în afara ei. Ea este sufletul meu pereche!

Ea:

Este insuportabil. Mă uit în oglindă şi în spatele meu apare ea, Anna, râzând de mine cu buzele ei roşii, pline, faţa limpede nefardată, cu părul buclat şi rebel, cu talie fină şi sâni generoşi! O urăsc!

EL:

O văd uneori cum se uită gânditoare în oglindă. Este minunată, o sorb din priviri şi mă gândesc ce norocos sunt că am întâlnit-o. Toate celelalte femei pălesc în faţa frumuseţii ei. În faţa spiritului ei nobil şi sincer. O ador!

Ea:

Frustrarea mea este în continuă creştere. Am început să îl chestionez zilnic: “De ce ai intârziat peste program, ai stat cu Anna? El mă priveşte nedumerit, dar ȘTIU că se preface, aşa fac TOŢI.

EL:

Serviciul meu devine din ce în ce mai stresant. Mă gândesc uneori ce fericit sunt că acasă o întâlnesc pe ea, interesată de felul cum a decurs ziua, de framântările şi problemele mele. Deşi sunt obosit, îi povestesc şi simt că mă descarc, că mă reconectez cu ea şi cu relaţia noastră minunată. Uneori mă întreabă de Anna, dar nu inteleg de ce J. Pe mine nu mă interesează să vorbesc despre colega de proiect cu care am conflicte nenumărate la birou. Vreau să o uit, să fiu doar eu cu iubita mea.

Ea:

L-am controlat în telefon şi am mai vazut apeluri către şi de la Anna. Nu mai suport, o să-l confrunt!

A negat orice legatură extraprofesională cu Anna şi mi-a spus că mă iubeşte. Dar eu ştiu că nu este iubirea adevarată, pentru că am ajuns victima propriilor deghizari. Nu pe mine ma iubeşte, cea adevarată – şi nici nu ar putea: iubeşte imaginea pe care mi-am construit-o despre mine: fardată, pozând în vedetă, zâmbind fals şi studiat. Eu NU sunt aceea: eu doar sunt o grasă anostă. Nu sunt ca Anna, proaspată şi adevarată.”

EL:

Astăzi iar a adus-o pe Anna, colega de serviciu, în discuţie. Nu înţeleg deloc. Nu mă interesează să discut despre ea, mă calcă pe nervi. Cred că am ridicat puţin tonul şi ea s-a supărat. Tot ce vreau este să fiu cu ea, să o alint, să o fac să zâmbească. Cred că este obosită, pentru că s-a retras fără cuvinte în camera ei. O să o las să se odihnească, iar când va adormi, o să vin langă ea şi o să o iau în braţe încet, să nu o deranjez. O să o ţin aşa până dimineaţa! O iubesc enorm!

EA:

Plâng! Plâng în oglindă şi sufăr mereu, mai tare!

Îl urăsc! O urăsc pe Anna! Sunt geloasă!

EL:

Sunt îngrijorat! Este din ce în ce mai restrasă, mai distantă, mai tacută, mai obosită. Încercările mele de a ma apropia de ea dau aproape toate greş. Parcă este cu mintea în altă parte, departe de tot. Mă simt neânţeles, neiubit. Oare are pe altul? Sunt gelos!

EA:

Azi m-am gândit: o să-l părăsesc înainte să o facă el! Aşa merită! Mă face să sufăr, deşi nu merit asta! Sunt o victimă! Mă înşeală cu alta! Diseara îmi fac bagajul şi plec!

EL:

Azi m-a privit cu nişte ochi de gheaţă care m-au înfiorat. Nu mai seamană cu vesela femeie de care m-am îndrăgostit. Oare mă mai iubeşte? Sau am pierdut iubirea şi caldura ei? Sufăr îngrozitor!

EA:

Sau…să îl iert? Să încerc să îl înţeleg? Să îmi reprim pornirea distructivă? Să ucid gelozia chinuitoare? Dar cum? Cum să-l recâştig? Am nevoie de ajutor!

EL:

Aşi vrea să înţeleg ce se petrece. Nu cred că reuşesc singur. Am încercat în repetate rânduri şi m-am lovit de un zid de gheaţă. Cum să fac să o recaştig? Am nevoie de ajutor!

Două suflete, două minţi, două lumi. Două cărări paralele desparţite de un fum toxic, ameţitor, înşelător.

Aproape şi totuşi departe. Împreună şi totuşi singuri. Fără nici o problemă reală şi cu mii de probleme imaginare. Şi acolo, în imaginaţia fiecaruia, sămânţa îndoielii, a geloziei, neplantată de nimeni, adusă, purtată şi plantată de vânt, creşte cu rădăcini adânci şi ia aerul, hrana şi lumina florii plăpânde ale iubirii.

Este momentul în care relaţia este în pericol, cei doi realizează asta, dar nu pot să se descurce singuri şi invoca ajutorul cuiva din afară. Este momentul când o minte limpede din exterior, antrenată în a depista şi vindeca bolile sufleteşti poate face minuni. Ceea ce trebuie să faci în asemenea situaţii este sa te prezinţi la specialist, respectiv psihoterapeut, care în urma unui PROCES de restructurare cognitivă şi experienţială poate ameliora sau chiar vindeca afecţiunea.

Psiholog, despre cuplurile care divorțează, deși sunt compatibile: „Pe scurt, divorțează din cauza celorlalți”

Un subiect abordat des în societatea noastră este divorțul, adesea dureros și cu suflete nevinovate la mijloc, copii acolo unde este cazul. Dar câte dintre aceste despărțiri se produc pentru că dragostea chiar dispare? Nu te-ai gândit vreodată că doi oameni care se despart pot să se iubească în continuare? Sau că atracția și compatibilitatea dintre ei nu dispare, chiar dacă au decis să o ia pe drumuri separate?

Doctorul Cristian Andrei este unul dintre cei mai apreciați psihoterapeuți din România. Invitat în emisiunea „La Măruță”, specialistul a vorbit despre posibilitatea existenței unor sentimente ce rămân în urmă, în ciuda producerii unui divorț.

Ei bine, doctorul Cristian Andrei a avut ocazia să analizeze astfel de cazuri și să își dea seama care sunt factorii ce îi îndepărtează pe soții ce ajung să devină, în cele din urmă, foști soți. Iată explicația expertului:

„Pe scurt, divorțează din cauza celorlalți. În timp ce oamenii se iubesc, sunt în dragoste, cei din jur nu sunt în dragostea aceasta. De obicei, lumea nu prea e de acord cu dragostea ta. E o intimitate, nu simt ceilalți ce simți tu față de persoana cealaltă. Ei bine, acești detractori – exemplul clasic este soacra, sunt cei care spun „nu, nu cu ea/nu cu el, nu așa, nu acum, stai să vedem” – aceștia așteaptă acest moment, când există dificultatea între cei doi. Și ei funcționează ca niște catalizatori în despărțirea celor doi și le spun „Vezi? Vezi că o să îți ia asta, să nu te lași mai fraier decât celălalt”.”

Potrivit spuselor doctorului Cristian Andrei, sentimentele rămân, doar că ele ajung să ia altă formă. Practic, dragostea se transformă în ură și o relație ce a fost cândva frumoasă devine un război greu de gestionat sau de oprit.

„Și se ajunge bineînțeles la aceeași pasiune, pentru că dragostea nu se termină pe 26 mai sau pe 30 iunie când se pronunță divorțul. Ea continuă, dar din cauză că lumea din jur începe să demonteze această dragoste, ea se transformă tot într-o pasiune și anume, ura, conflictul. Este același sentiment, practic, aceeași intensitate, numai că este interpretată nociv. Și îi vezi pe ăștia doi cum își dau întâlnire la tribunal, la notar, ei s-ar duce cu floricele, s-ar mai pupa un pic, dar stai că suntem în divorț. Și judecătorii cu experiență știu, cei de la civil, da? Știu că nu se prezintă la termen sau vrea neapărat să-l aducă pe celălalt pentru nu știu ce partaje prelungite. Doar, doar s-or mai vedea ăștia doi că se iubesc.

Știi cum era la școală, dacă mai ții minte, băiatul X și cu fata Y se urau între ei, dar lumea din jur știa că ei se iubesc. Și așa este și la cazurile de divorț. Ei în continuare mai au ceva, cel puțin unul dintre ei mai tânjește după celălalt, dar lumea din jur nu și nu. Trebuie scandal, trebuie împărțeală, trebuie ură, trebuie răzbunare, defăimare și așa mai departe. Și sunt și niște copii pe undeva pe acolo, care nu înțeleg nimic. Cum s-a întors frumusețea pe fața cealaltă între părinții noștri? Că asta este problema, de fapt.”

Pentru că este medic neuropsihiatru pentru copii și adolescenți, a văzut multe cazuri în care copiii au fost cei mai afectați de aceste rupturi dureroase.

Fetiță blondă care a rupt un desen în care se află părinții ei care s-au despărțit

„Nu este ok să faci confuzia între problema de cuplu, cu sexualitatea, cu toate lucrurile alea, dacă nu-s pentru copii și să bagi copiii ca argument în așa ceva. Majoritatea bagă copiii la divorț ca parte de negociere, ca răzbunare: „Lasă că îți arăt eu ție, îți iau copiii”. Așa ceva trebuie să înceteze în această țară, de dragul copiilor. (…) Există divorț/despărțire în cuplu, dar nu trebuie să existe și față de copii. Nu trebuie să existe aceleași argumente și față de ei.”, a mai explicat psihologul în cadrul emisiunii, potrivit divahair.ro.

Specialistul a oferit mai multe exemple de posibile motive pentru care partenerii se pot îndepărta, deși se iubesc în continuare. Iată ce a zis:

„Geloziile de genul gelozia soacrei, fratelui sau a surorii, gelozia prietenilor, gelozia prietenilor de băieți – „Ce, mă, te însori? Păi și cu noi ai terminat-o? Ești sub papucul nevestei?” Și fără să își dea seama, acești bărbați, acești băieți subminează cuplul acestui om – „Hai, vino și duminica asta, hai că nu stai mult!” și îi dau lui senzația că trebuie să fie un bărbat adevărat, nu să facă ce zice nevasta.”

Ce înseamnă asta? Că există șanse mari ca unele căsnicii ajunse în pragul divorțilui să fie reparate dacă soții lasă orgoliul în spate și nu mai apleacă urechea la vorbele celor care fac tot posibilul pentru a-i îndepărta.

„Dacă între soții care spun că vor să divorțeze mai există și ură, înseamnă că, de fapt, mai există pasiune și că dacă ar fi sinceri unul cu altul, ar putea să se împace. Și trebuie să știți că ura dintre voi doi este, de fapt, a celor din jur. Pentru că sunt sentimente, dar sunt interpretate altfel din cauza celor din jur.”, a concluzionat doctorul Cristian Andrei.

Ce femei nu au voie să meargă la Înviere!

Sfânta noastră Tradiţie, păstrată neschimbată de două mii de ani, spune că femeia este specială în perioada lunii când sângerează din organul născător de prunci. Clericii sfătuiesc femeile să se roage acasă și să nu intre în Biserică până în ziua a opta.

separator

femei_biserica_02_ee9401fa26-1024x768

Nici in curte nu poţi asculta Liturghia lipită de zidul Bisericii, pentru ca curtea oricărei Biserici este sfinţită de episcopul locului, conform cuviosului Ilarie, potrivit antenastars.ro.
De asemenea, în această perioadă femeia nu are voie: să se împărtăşească, să ia anafură, să bea apă sfinţită, să se împreuneze cu bărbatul. Iată cuvintele lui Dumnezeu, aşa cum apar ele la scriptură, în Levitic 15, versetele 19-28.
„Mulţi vor zice că asta e legea veche, dar Măicuţa Domnului a respectat-o, deşi era pururea curată fecioară! De aceea, tu ca femeie trebuie să urmezi acest exemplu, să nu vii la Biserică şi să nu te atingi de cele sfinte atunci când borhotul pântecelui se revarsă. Nerespectarea acestei rânduieli este mare păcat, pentru care vei da seamă”, scrie cuviosul Ilarie pe blogul personal.

sursa: antenastars.ro„Degeaba ignorăm instinctul”. Cum ştii că eşti în relaţia nepotrivită. Sfaturile unui parapsiholog

Viața de cuplu nu este mereu roz, iar atunci când vine vorba despre aceasta, unele semne te pot ajuta să îţi dai seama că eşti în relaţia nepotrivită. Iată ce sfaturi are un parapsiholog.

„Sunt multe semne care ne arată că nu este locul nostru acolo. Noi vom vorbi despre patru moduri în care putem afla. De pildă, când unul din ei stă de vorbă la telefon şi celălalt se învârte în jurul lui şi vrea să discute.

Atunci când zâmbeşti din ce în ce mai rar. Pe faţa oamenilor se pune tristeţea, dispare sclipirea. Oamenii când sunt fericiţi, atunci când sunt iubiţi, le sclipesc ochii. Când începe să îţi dispară sclipirea din ochi şi nu mai zâmbeşti atât de mult cât zâmbeai, trebuie să îţi pui întrebarea dacă eşti lângă persoana potrivită. Dacă te face să zâmbeşti, dacă te face să râzi, dacă te face să te simţi iubit, dacă îţi dă atenţie. E valabil şi viceversa. Nu numai femeile au sclipici în ochi.

Te confrunţi în mod constant cu o stare de agitaţie. Atunci când îşi găseşte lucruri de făcut. Ar pierde timpul oriunde şi cu oricine, numai să nu ajungă acasă. E un semn. Când începe să facă chestia asta, e un semn. Şi femeile au chestia asta de a se simţi anxioase în prezenţa bărbatului. Când li se pune lor pata pe ceva, încep să devină nervoase şi anxioase.

Un alt lucru este legat de insomnii. Oriunde te-ai duce, chiar dacă dimineaţa te aşezi să bei cafeaua, ele se aşează pe marginea ceştii şi se uită în ochii tăi. Alea sunt gândurile tale.

Cea din urmă, dar nu ultima, este atunci când simţi că ceva nu este în regulă. Instinctul tău ştie de cele mai multe ori. Degeaba ignorăm instinctul. Este primul care sesizează toate schimbările, toate energiile, toată starea, simţim când minte, când nu minte, când e agitat partenerul, când ascunde ceva.

Dacă eşti într-o relaţie fericită, instinctul doarme. Pentru că nu simţi acea formă de alarmă. Instinctul nostru simte alarma. Senzorii noştri spun ceva. Dacă simţim chestiile astea trebuie să vorbim, să discutăm. Dacă eu am o suspiciune, dacă am o stare de agitaţie. Discută, nu lăsa lucrurile la interpretarea altora, pentru că pe ceilalţi nu îi interesează.

Acestea sunt lucrurile pe care le putem vedea înainte de a fi parteneri de viaţă. Tocmai atunci, la început, trebuie bătut fierul cât e cald, când e îndrăgostirea maximă. E bine că eşti orb, pentru că te înveţi cu unele lucruri pe care partenerul tău le face şi le iei ca atare.

Sunt multe cupluri în care, după zece ani, oamenii sunt perimaţi. Aşa că, văzut, plăcut, luat. E o loterie, dar noi simţim care este partenerul nostru, noi simţim care poate fi tatăl copiilor noştri. Şi bărbatul simte cine poate fi mama copilului lui. Asta se vede de la început”, a povestit Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, potrivit antena3.ro.

Ce faci cu dorinţele şi fanteziile sexuale ale partenerului?
Articolul anterior
VIDEO. Vezi cât de talentată e Andreea Marin. Cântă la pian ca o adevărată profesionistă
Articolul următor