Medic androlog: La bărbați, infecția Covid-19 poate cauza disfuncție erectilă pe termen scurt sau lung

Febra, dureri musculare, oboseală, tuse, pierderea gustului și a mirosului sunt cele mai frecvente simptome la pacienții cu COVID-19. Studiile au analizat, de asemenea, sechelele fizice și psihiatrice ale bolii, în special la pacienții tineri, și au avertizat asupra riscurilor stresului post-traumatic sau a leziunilor cardiace, renale și cerebrale. Specialiștii sunt interesați deja de câteva luni de legătura pe care ar putea să o aibă infecția Covid-19 cu tulburările erectile observate la unii bărbați.

La sfârșitul lunii decembrie anul trecut, doctorul Dena Grayson a avertizat cu privire la riscurile disfuncției erectile la pacienții vindecați de virus, potrivit Daily Mail. Medicul american susținea că „persoanele infectate cu COVID-19 ar fi susceptibile să sufere pe termen lung, în special de disfuncție erectilă la bărbați”.

În cauză, acest virus afectează vascularizația, așa cum s-ar putea observa deja la anumiți pacienți care prezentau tulburări grave ale vascularizației pulmonare și care, în anumite cazuri, pot fi expuse unui risc de embolie pulmonară.

Recent, cercetătorii italieni au inițiat un studiu pe această temă. Lucrările lor, publicate în revista Andrology, nu numai că dezvăluie faptul că disfuncția erectilă ar putea fi o complicație pe termen scurt sau lung a Covid-19, așa cum s-a observat deja la pacienți.

Cercetătorii au studiat 100 de bărbați activi sexual, dintre care unii au fost declarați pozitivi pentru Covid-19. Echipa de experți au reușit să măsoare „prevalența disfuncției erectile” la persoanele care au contractat virusul. „Vaccinarea împotriva Covid-19 ar putea avea avantajul suplimentar de a preveni disfuncția sexuală”, concluzionează autorii studiului. Sunt necesare însă cercetări suplimentare pentru a confirma sau nu aceste ipoteze.

sursa: www.tabu.ro

,,Locuiesc de câțiva ani în Germania și femeile de aici m-au învățat să-mi schimb viziunea asupra mai multor lucruri”
Articolul anterior
Transformarea unui asistent medical după un an de muncă la terapie intensivă în pandemie
Articolul următor