Metode de contracepție pentru bărbați

De cele mai multe ori femeile sunt cele care trebuie să se protejeze de o sarcină nedorită sau de infecțiile sexual transmisibile (BTS), iar în cazul diagnosticării unui cuplu steril, ea este cea învinuită. Or, specialistul nostru avertizează sexul puternic că o parte din vină o poartă și bărbații, pentru că nu acordă atenție maximă vieții lor sexuale.

separator

Adrian Sadovnic,
urolog – androlog (sexolog),
Tel: 069252022

De-a lungul istoriei oamenii au folosit diverse metode de protecție împotriva unei sarcini nedorite sau împotriva bolilor venerice. În Antichitate bărbații făceau băi fierbinți (peste 40 de grade) cu jumătate de oră înainte de actul sexual, pentru a micșora ”puterea” spermatozoizilor de fecundare și după actul sexual, pentru a împiedica îmbolnăvirea cu BTS. Sau foloseau metoda retragerii penisului înainte de ejaculare (unii bărbați mai practică și astăzi această metodă, când nu sunt ”înarmați” cu alte metode de protecție) împotriva unei sarcini nedorite. Astăzi există numeroase metode de protecție, care, desigur, nu oferă siguranță 100% împotriva bolilor venerice și nici a unei sarcini, de aceea este foarte important cunoașterea partenerului și chiar o consultație la medicul specialist înainte de a începe o relație.

Cum trebuie să se protejeze un bărbat?

Pentru că în anii ”fierbinți” și uneori iresponsabili, tinerii își schimbă des partenerele fără a lua unele măsuri de precauție în timpul unui raport sexual, se pot trezi cu asumarea unor responsabilități la care uneori nu pot face față (sarcina nedorită poate constitui o traumă psihologică pentru ambii parteneri) sau cu infecții urogenitale (uretrită, prostatită, infecții urinare) cauzate de BTS, care duc la disfuncții erectile și infertilitate.

De aceea este foarte importantă educarea tinerilor despre consecințele nefaste ale practicării sexului neprotejat.

Care sunt măsurile de protecție pentru un bărbat?

  1. Prezervativul – oferă o siguranță de 63-67% împotriva BTS și sarcină.
  2. Pilule contraceptive pentru bărbați – în prezent sunt rar folosite și doar în anumite țări. Acestea reduc numărul de spermatozoizi și împiedică faza de maturitate a lor.
  3. Vasectomia – sterilizarea definitivă a bărbatului. Ligăturarea chirurgicală a ducturilor spermatice la bărbați privează pe viață bărbatul de a fi fertil, dar nu asigură protecție față de BTS.
  4. Medicația postcoitală – asigură relativ protecția de BTS și este folosită doar ca măsură de urgență în caz de ineficiența prezervativului (ruperea sau aplicarea incorectă a sa).

Notă: Pentru evitarea consecințelor nedorite (BTS și sarcină), faceți o investigație medicală a BTS (ambii parteneri), înainte de a începe o viață sexuală și conveniți asupra timpului conceperii unei sarcini.

Dragostea este frumoasă, dacă aduce plăcere și satisfacție!

O armată de stilişti se ocupă de imaginea Corinei Țepeș!
Articolul anterior
Învață să-ți conturezi corect sprâncenele!
Articolul următor
Alte articole interesante