O tânără mămică din Chișinău confecționează suvenire personalizate, felicitări pentru miri, mărturii și alte lucrușoare deosebite!

Îi plac la nebunie lucrurile hand-made și nu ratează niciodată ocazia de a se redescoperi și a-și depăși limitele. Totul a început cu ambalarea cărților, apoi au urmat mărțișoarele, suvenirele personalizate și ramele cu fustițe din tulle și invitațiile și mărturiile de nuntă. Kristina Doba, tot ea fondatoarea unui site de librărie online și organizatoarea evenimentelor de lansare de carte, își descrie cu atâta dragoste pasiunile.

separator
Kristina este mămica unei fetițe de 5 anișori, are un serviciu fix în calitate de operator-contabil. Însă, în timpul liber, îi place să confecționeze lucrușoare deosebite, care dăruie ,,frumusețe și atenție”.

,,Creațiile sunt menite să descrețească frunțile oamenilor și să le amintească că gesturile mici sunt cele care fac diferența, și cât de norocoși sunt unii că au în viața lor oameni care îi iubesc și se gândesc la ei”, ne dezvăluie Kristina Doba.

Am provocat-o să ne arate ce minunății izvorăsc din imaginația sa, dar și cum reușește să îmbine mai multe activități laolaltă, ce îi aduc împlinire spirituală și totodată răspândesc bunătate.

 • unicamd unica.md Ce reprezintă lucrările hand-made pe care le realizezi?
 • Kristina D. Sunt creații care vin la pachet cu un mesaj frumos, inspirațional, fie că e vorba de rame personalizate sau cărți, toate au câteva cuvinte adresate persoanei căreia îi sunt dedicate. Poate fi un citat, câteva versuri dintr-o poezie, un fragment dintr-o carte sau o urare scrisă chiar de persoana care dorește să îi surprindă pe cei dragi. Ramele cu mesaje și fustițe colorate din tulle le-am adunat într-un album cu denumirea “Pasiunile mele colorate”. Denumirea și ideea au pornit de la pasiunea pentru balerine și fustele lor tutu, și așa au rămas pasiuni colorate, pufoșenii… Cât despre cărțile livrate de noi, acestea vin împachetate personalizat și învăluite în arome de levănțică, eucalipt, busuioc. La dorința clientului, se adaugă bilețele cu citate, urări, mulțumiri, declarații de dragoste.

 • unicamd unica.md Ce confecționezi? Văd mai multe lucrușoare diverse.
 • Kristina D. Prima și marea pasiune rămâne împachetarea cărților livrate pe elibraria.eu. Apoi, mărțișoarele balerine, ramele cu fustițe vaporoase. După ceva timp, am fost provocată de o prietena pentru a-i realiza invitații și plicuri pentru nuntă. Am acceptat, pentru că îmi plac provocările și atunci a început nebunia invitațiilor hand-made: cu fustițe din stofă, voal, danteluțe, cu levanțică și gypsophila uscată, busuioc, eucalipt. M-a luat valul și deja nu puteam și nici nu doream să opresc acest prces frumos.

  Invitațiile au pornit la pachet cu tot ce mai aveau nevoie miresele – plicuri și marturii pentru masa de sărbătoare. Mi-a venit idea de a confecționa mărturii-cărți, împachetate drăguț, rame cu miri, rame cu buchețele din flori uscate, borcănașe cu ceai și miere, eprubete cu cafea, mirodenii, ceai. Cea mai recentă provocare este confecționarea buchetelor și butonierelor pentru miri. Mai am să descopăr o mulțime de lucruri și idei noi, așa că o voi face-o cu mare placere și pasiune.

 • unicamd unica.md Cum ți-a venit ideea să faci lucruri hand-made, fiind și tânără mămică, având și un job?
 • Kristina D. Ideea a pornit acum 3 ani, când fiica mea a venit de la grădiniță cu ideea de a realiza un mărțișor mai deosebit. Atunci m-am gândit că ar fi frumos să fac 2 balerine, una albă și una rosie, și să le confecționez fustițe pufoase. Apoi, am pus această idee într-o ramă. Așa au luat viață ramele cu fustițe din tulle. Și de fiecare dată, încerc să creez ceva personalizat și original, mai ales când dau peste femei cu gust rafinat și simț estetic foarte bun, și invers, atunci când mă găsesc clientele.

 • unicamd unica.md Cum îți vine inspirația?
 • Kristina D. Din ceea ce mă înconjoară, salvez informația vizual și, la momentul și în locul potrivit, iese la suprafață și o folosesc, modificând-o așa cum o văd eu. Dar cea mai credibilă și sigură sursă de inspirație rămâne fiica mea, ea aprobă și dezaprobă tot ce fac eu. Ea fiind pasionată de balerine, sirene, zâne și prinţese, m-a determinat și pe mine să-mi încep activitatea pornind de la această lume colorată a basmelor.

 • unicamd unica.md Cum reușești să le faci pe toate?
 • Kristina D.

  Pentru o comandă, este nevoie, în medie, cam de 5-10 zile. În ajunul sărbătorilor de iarnă și din luna martie, 14-20 de zile. De obicei, lucrez seara, dupa job, și în weekend, când sunt acasă. Prețul suvenirelor variază între 150 și 300 lei, iar în cazul cărților comandate online, împachetarea de obicei vine gratis, ca bonus la cărțile procurate de la noi.

 • unicamd unica.md Cum te găsesc clienții?
 • Kristina D. Ramele personalizate, mărțișoarele, invitațiile și mărturiile – pe Facebook și Instagram. Cărțile – pe site-ul www.elibraria.eu, Bookisesc.eu. Deocamdată doar online. Visez la ziua când voi putea aduna toate aceste pasiuni ale mele sub un acoperis, când vom avea un magazine de cărți și cadouri.

 • unicamd unica.md Îți place să lucrezi cu oamenii care citesc cărți, cu cei care scriu cărți…
 • Kristina D.

  Cu siguranță. În această primăvară am lansat la Chișinau cărțile “Urma pasilor ei. Iulia Hasdeu intre viata si nemurire”, de Adriana Ungureanu, și “Spitalul de suflete”, de Diana Farca. Primul eveniment s-a desfășurat în curtea Muzeului Satului din Chișinau, de pe teritoriul Bisericii de lemn ,,Adormirea Maicii Domnului”. La eveniment au participat, Adriana Ungureanu- scriitoare, Ana Tkacenko- actrița Teatrului National “Mihai Eminescu”, jurnalista Mariana Butnaru și intrepreta de folk din România, Maria Gheorghiu.

  Cea de-a doua lansare a avut loc în foișorul din curtea ,,Muzeului National de Etnografie si Istorie Naturala”, cu participarea autoarei, Dianei Farca, a scriitorului Igor Guzun, bloggeriței Cristina Evtodii și a interpretei Stela Botez. Conceptul de la care a pornit organizarea acestor evenimente, a fost să scoatem lumea afară, în locuri de o fumusețe rară, încărcate cu istorie și de a le oferi cititorilor ocazia să descopere creația celor două autoare tinere și talentate, ambele evenimente fiind moderate de jurnalista Tatiana Slivca. E frumos să lucrezi cu cărțile. La fel de frumos este să lucrezi cu oamenii care citesc și scriu cărți. Cartea adună în jurul ei oameni talentați, oameni buni și mărinimoși.

Cea mai bună apă din lume la Tabăra de Detox și Relaxare cu Galina Tomaș și Dinu Dabija
Articolul anterior
Locuitorii din Vadul-Rașcov și-au recreat straiele naționale. Un tribut impresionant pentru datinile strămoșești
Articolul următor
Alte articole interesante