Sărbătorile de iarnă – prilej de tristețe sau de bucurie?

Ehee…, iată că a început de ceva vreme una dintre cele mai frumoase perioade din an, cea a Sărbătorilor de Iarnă. Zapadă, ger, vin fiert, beculețe colorate, adevarată atmosferă de Sarbătoare. Din păcate pentru unii dintre semenii noștri începe una dintre cele mai grele perioade din an, tristă și însingurătă. În această perioadă persoanele singure, sărace sau depresive se simt din ce în ce mai rău.

separator

Valentin Pescaru,
psiholog, psihoterapeut, sexolog
http://psihologultau.net

Pentru ele singurătatea și tristețea scot colții neîndurători, bucuria și distracția celorlalți le adâncesc depresia.

Nu este totul pierdut însă și întotdeauna se poate face ceva pentru a se ieși din starea neplăcută sau măcar pentru a și-o îndulci puțin. În primul rând trebuie să se înțeleagă că este perioada Sărbătorilor de Iarnă, nu Luna Cadourilor (?!), cum ni se picură în urechi de peste o lună de zile. Spiritul Sărbătorilor înseamnă liniște sufletească, pace interioară, înseamnă să petreci timp cu cei cu care nu ai prea putut sta restul anului, înseamnă odihnă, reflecție, planuri pentru anul viitor etc., nu goana nebună după cadouri, risipa de bani și timp (atât de prețios).

Este perioada în care au loc o mulțime de spectacole în aer liber, gratuite, astfel încât oricine poate participa; s-au deschis deja patinoarele în aer liber, cu muzică și distracție – o alta posibilitate de a face mișcare într-un mod plăcut, alături de alți oameni cu care poți lega prietenii. Marea majoritate a parcurilor sunt amenajate minunat, cu brazi împodobiți cu globuri, beteală și beculețe care noaptea creează o feerie căreia cu greu îi poți rezista. Dacă la această atmosferă mai adăugăm și o cană de ceai fierbinte sau de vin aromat, care deschide sufletul și… vorba, atunci sunt create toate condițiile ca singuratatea să fie mai ușor de depășit și tristețea să fie un pic mai ușoară…

Sunt o mulțime de fundații și organizații care se ocupă de distribuirea de ajutoare pentru cei mai puțin norocoși, cărora putem să ne alăturăm și să-i ajutăm… Poate fi un timp prețios, petrecut împreună cu alți oameni și spre liniștea propriului  nostru suflet; un alt motiv să mai uităm de propria singurătate.

Sau putem să vizităm prieteni mai vechi, sau rude îndepărtate pe care timpul ne-a făcut să le uităm și să ne îndepărtăm de ele – prilej de a depăna amintiri la o cană de ceai.

Sau, pur si simplu, o plimbare seara, atunci când ninge și este un pic frig, astfel încât organismul să facă un pic de efort și să-și oxigeneze plămânii cu niște aer curat, somnul va veni mai repede și va fi mai odihnitor.

Sărbătorile de Iarnă nu înseamnă neapărat o criză biliară din cauza excesului de mâncare grea și băutură. Poate însemna un prilej de a experimenta o rețetă sau, mai mult decât atât, a încerca prepararea unei prăjituri alături de niște vecini, prieteni, colegi etc., care sa ne fac singurătatea mai ușoară și timpul să treacă mai frumos.

Sărbătorile înseamnă toate aceste lucruri și încă mai multe decât atât. Stă în puterea noastră „să cântăm, să ne bucurăm” (cum spune colindul). Este vremea să mai uităm de necazuri, de tristețe și singurătate, de certuri și neînțelegeri, de ură și alte sentimente ce ne îngreunează sufletul.

Este vremea să ne liniștim, să ne relaxăm, să înțelegem că mai avem nevoie și de hrană sufletească nu doar trupească, să lăsăm colindătorii să ne aducă în casă bucuria colindului. Este vremea să ne iubim, să ne împăcăm, să ne aducem aminte că omenia înseamnă ajutorare și înțelegere pentru cei mai puțin norocoși.

Iar pentru ceilalți, care au norocul și fericirea de a avea pe cineva drag alături: Bucurați-vă de viață și de iubire!

Sărbători Fericite și Un An Nou Minunat!

Mere în foitaj
Articolul anterior
Întărește-ți imunitatea cu remedii naturiste!
Articolul următor
Alte articole interesante