Observi că relația în care ești nu-ți aduce nicio bucurie, doar îți otrăvește sufletul și viața. Accepți situația în speranța că lucrurile se vor schimba și totul va fi frumos. De aceea, închizi ochii la multe lucruri și aștepți la nesfârșit o minune. Psihologii au enumerat câteva simptome care identifică o relație toxică:
- Golul din suflet. Astfel de relații nu-ți dau aripi, dimpotrivă te apasă. După ce comunici ai senzația de pustiu și oboseală.
- Dispicarea firului în patru. Procesul de elucidare a adevărului, cine a greșit și cine nu, persistă foarte des în comunicarea voastră. Aceasta se rezumă la reproșuri pe principiul: acuzare-apărare. Nu se vede nicio schimbare sau îmbunătățire a situației, nici din partea ta, nici din cea a partenerului.
- Subaprecierea. Succesul partenerului este primit critic, cu invidie și foarte neplăcut. Propria dezvoltare trece pe planul doi, iar încrederea în capacitățile tale scade. Partenerul își crește propria apreciere pe seama înjosirii celuilalt. Respectul lipsește.
- Schimbarea bruscă și deasă a dispoziției. Starea ta de spirit joacă, acum ești bine dispusă, în secunda următoare poți ajunge la isterie. Ba ești foarte drăgăstoasă și grijulie, după care brusc simți o ură lăutrică. Refuzul de a explica cauza, pauzele lungi în discuții, plecarea teatrală în nicăieri, manipularea cu ajutorul telefonului (ignorarea apelurilor sau întreruperea discuției), ultimul cuvânt care obligatoriu trebuie să rămână după cel ce are dreptate… toate acestea te distrug psihic.
- Dorința de a deține controlul. Insistă să cunoască tot ce faci. Își impune propria părere, ce și cum să faci sau să vorbești. Îți verifică fiecare pas sau gând.
- Probleme cu tractul intestinal. Sistemul de aparare a organismului reacționează la toți factorii nocivi, inclusuv la o relație defectuoasă, ce duce la disfucția tractului intestinal. Cu alte cuvinte: unde e dragoste și susținere – omul scapă de multe probleme de sănătate, iar imunitatea crește.
- Gelozia. Lipsește încrederea în partener. Este prezent gândul că partenerul s-ar putea bucura de viață de unul singur sau și mai grav cu altcineva, șantajul emoțional, gelozie față de rude, prieteni și alți reprezentanți de sex opus. Persistă dorința de a fi în centrul atenției și a domina partenerul.
- Negativism. Tot ce se întâmplă în viața celui apropiat și a celor din jur este privit cu răutate și negativism. Deviza primordială – ”totul e rău”. Partenerul este convins că altcineva e de vină pentru viață lui nefericită, învinuind pe toți cei din jur. Mereu e dezamăgit și în așteptare a tot ce e mai rău.
O relație frumoasă implică efortul ambilor parteneri. Lucru asupra propriei persoane, pentru binele celui de lângă tine și a celor din jur. Relațiile toxice nu doar că te distrug, dar îți fură ce ai mai prețios – timpul.
Nu uita că responsabilitatea pentru viața ta și alegerile care le faci, o porți doar tu. Asumăți-le!!!