Cine poartă vina unei relații eșuate?

În prezent am ajuns să fim împărțiți în două tabere:

separator
pe de o parte cea a femeilor independente și puternice, iar pe cealaltă, a bărbaților macho. Și uite așa, cu pași înceți, am ajuns să ne  acuzăm unii pe alții de relațiile noastre eșuate, baricadați în spatele unui Ego puternic. Însă oare nu am uitat nimic? Oare acest monolog surd al orgoliului și al suferinței nu ne-a schimbat și mai mult?

În instituțiile de informare găsești multă informație despre tipurile de bărbați de care este bine să te ferești. Aici poți găsi tipologia escrocului sentimental, fustangiului, profitorului, bărbatului-copil etc.

Dar oare bărbații nu sunt tot la fel? Aceștia la rândul lor caută sfaturi despre cum să se ferească de femeile nepotrivite. Și chiar dacă modul de abordare este diferit, ideea este aceeași. Pentru ambele sexe, există ,,ticăloși și ticăloase,, gata să profite, să înșele, să inducă în eroare sau să zdrobească inimile pline de dragoste a celor de alături.

Dar oare este așa?

2Psihologii din domeniu recunosc că nu este atât de ușor să menții o relație, deoarece fiecare persoană vine cu așteptări, cu un anumit bagaj din trecut, care se poate traduce prin: traume, experiențe amoroase sau educația din copilărie.

Și cum marea majoritate din start pornește de la ideea că partenerul s-ar putea dovedi cel mai mare ticalos, avem astfel toate șansele, ca prin comportamentul nostru, să determinăm un eșec al relației.

Psihoterapeuta Maryse Vaillant, autoarea cărții ,,Cum iubesc femeile,, ne atrage atenția asupra percepției pe care o avem despre sine și relație.

1,,Dacă fiecare ar lăsa deoparte statutul de victimă, ar lăsa la vestiar acest rol dulce-amar și ar recunoaște că este responsabil de propriile eșecuri, dar fără a se culpabiliza, poate că atracția către suferință ar scădea “, consideră Maryse.

Astfel mulți nu înțeleg că pentru a dezvolta o relație sănătoasă, trebuie să fim noi înșine și să ne oferim ceea de ce avem nevoie, spiritual și material, înainte de intra într-o relație. Iar pretențiile proiectate asupra partenerului nu vor deveni un motiv de frustrare pentru noi.

Și țineți minte, dragostea nu poate să-și găsească loc decât în sufletele curate, curajoase și deschise.

text: Iulia Arnaut

Sofia Vicoveanca face reclamă la un butic!
Articolul anterior
Omletă cu cartofi
Articolul următor
Alte articole interesante