Arta de a relaționa constructiv nu ne-a fost niciodată predată. Nimeni nu ne-a explicat ce se întamplă când două ființe umane intră în legatură, ce schimburi subtile se produc înainte de prima strângere de mână, înainte de primul zâmbet sau de prima privire încruntată. Înainte de orice, doi oameni stabilesc mai întai un contact energetic. Chiar dacă se află la mare distanță, simplul gând îndreptat către o anumită persoană ne poate pune în legătură energetică cu ea.
Într-un conflict, neliniștea pe care o trăim tulbură câmpul nostru energetic. În funcție de natura conflictului (sentimental, competiție de valori, concurență profesională, confruntare temperamentală etc.) “ancorele” acestor tulburări se fixează în diverse zone ale acestui câmp energetic. În cazul în care conflictul este menținut multă vreme, apare riscul materializării unor boli, corpul nostru suferind un dezechilibru energetic cronic.
Sunt arhicunoscute câteva moduri de furt energetic, cel mai adesea hoții fiind persoanele apropiate: părinți, șefi, soți etc. Furt de energie se produce prin:
Critică: o resimțim ca invalidantă, negare a valorii noastre, respingere a identității sau a condiției în care ne punem prin gesturile, cuvintele și atitudinile noastre ce sunt criticate –generează sentimente de rușine și regret, ce sabotează stima de sine.
Interdicție: atinge libertatea de expresie, ne limitează manifestarea, ne induce senzația unui pericol asupra căruia n-am căzut de acord că ar exista, neagă afirmarea liberă a temperamentului, oprește libera inițiativă.
Interogare: hărțuiește printr-o investigație indiscretă ce reclamă subordonare prin răspuns – orice întrebare induce presiunea răspunsului, crează senzația obligației de a satisface curiozitatea celuilalt pentru a beneficia de acceptarea persoanei.
Indiferență: ignorarea resprezintă un mod subtil de a lua energie prin crearea unei prezențe “goale” pe care celălalt simte nevoia s-o umple, arătând interes pentru starea persoanei ce joacă rolul dezinteresatului, al neparticipantului.
Plângere (văicăreală): creează presiunea salvării, ascultarea fiind o bună formă de a oferi energie; poate sugera responsabilitatea sau obligația ascultătorului de a susține sau ajuta persoana ce se plânge.
Cum te poți apăra de hoții de energie?
În primul rând să nu devenii obiectul atitudinilor de mai sus.
Sa fii conștientă că toate certurile, necazurile și frustrările oamenilor au ca scop aprovizionarea cu energie.
Aceasta se petrece la nivel subtil, rareori fiind constienți cei implicați.
Înțelegând natura profundă a acestor manifestări putem zâmbi când se încearcă antrenarea noastra în conflice, bârfe, văicăreli, judecăți etc. Persoanele din jurul nostru rareori conștientizează că prin comportamentul lor hărțuie energetic pe cei de lângă ei. Adeseori părinții dispun de energia copiilor lor fără să vrea. Asta nu înseamnă să înceteze a-și mai corecta copilul când acesta greșește. Ci doar să învețe s-o facă fără a induce copilului sentimente negative, să o facă cu detașare, fără a manifesta supărare.
În relația de dragoste adeseori cedezi energie fără să ți-o ceară nimeni. Nu este responsabil celălalt pentru faptul că ai pus la dispoziția sa o cantitate apreciabilă din forța și vitalitatea ta. Nici nu-și dă seama, apoi, că dispune de ea simțindu-se bine.
Este responsabilitatea ta să înveți să-ți menții integritatea energetică.
Când pierzi tonusul fără ca cineva să te agreseze?
De exemplu, atunci când aștepți înfrigurată și plină de griji că partenerul să vină acasă după câteva ore de întârziere. Orele de așteptare agitate ți-au consumat energia. Pe care vei încerca să o recuperezi. Cum? Prin metodele de mai sus: interogare, indiferență, plângere, ceartă. Chiar dacă ești justifică în a cere explicații este importantă atitudinea pe care o ai. Dar nu poți avea o atitudine constructivă dacă în sufletul tău te simți folosită, îndepărtată, ignorată, respinsă sau desconsiderată (și cum ai putea să te simți altfel, când te-ai obișnuit ca starea ta de bine să depindă de cantitatea de apreciere și atenție primită de la partener?). Nimic mai fals și ca atare și stările de spirit care sunt trăite de partenerii care au așteptări. Tonul tău va trăda teama sau furia. Iar această atitudine neconstructivă constituie la randul ei un atac energetic la adresa celuilalt, ea indicând modul în care operezi în relație, poziția față de partener la acel moment. În mod normal, partenerul se va apăra atacând la rândul lui sau ignorându-te. Și totul a început… de la felul în care ai interpretat întârzierea – traducând-o în atac la adresa ta, desconsiderare, lipsă de iubire.
Semnificația pe care ai dat-o gestului partenerului creează în mintea ta un scenariu. Așteptarea înfrigurată amplifică acest scenariu.
Și cum iubiții sunt legați prin fire invizibile, cel mai probabil partenerul va simți de pe drum tensiunea care s-a creat. Poate fără să-și dea seama, va amâna momentul întoarcerii acasă sau sosește (deși iubește persoana care îl așteaptă) manifestând o iritare inexplicabilă. Și jocul poate continua prin ceartă, acuzații, indiferență, regrete.
Și așa unii se îmbată, alții se refugiază la alte femei. Când oamenii devin conștienți de REALITATE jocurile inconștiente și murdare încetează. Partenerii devin conștienți de frumusețea vieții și au controlul asupra stărilor de spirit.