Cum se explică fobia față de sex?

Genofobia este o tulburare caracterizată prin frica fiziologică sau psihologică de relaţii sexuale, termenul provenind din greacă în care ,,genos’’ înseamnă moştenitori, iar ,,fobos’’ – frică. Mai este numită şi coitofobie sau erotofobie. Aşadar, cine poate suferi de coitofobie?

separator

descărcare

Genofobia poate afecta în mod egal atât femeile, cât şi bărbaţii, persoanele suferind de coitofobie sunt intens afectate de tentativele unui contact sexual sau numai gândind la el.
Fobiile de multe ori indică faptul că unele dintre cunoştinţele sau experienţele acumulate au tentă negativă, este posibil ca în trecutul unei persoane ce suferă de coitofobie să fi existat evenimente neplăcute legate de actul sexual, însă acest lucru nu este constant.
În cazul femeilor, apariţia unei sarcini şi experienţa în sine a acesteia poate conduce la manifestări tranzitorii de genofobie.
Mai grav este că în cazurile extreme de genofobie apar probleme în relaţiile de cuplu romantice, de dragoste. Suferinzii de genofobie pot ţine departe să se implice într-o relaţie de dragoste pentru a evita tocmai contactul de natură intimă, sexual. Persoanele genofobe cel mai adesea se simt singure sau complexate, jenate, ruşinate din cauza propriilor temeri.
Cei care suferă de genofobie, pe lângă teama de sex, pot avea asociate şi alte tipuri de fobie, cum ar fi nosofobia- frica de a contacta o boală sau un virus, gimnofobia – frica de nuditate, alteori – frica de atingere.
Unii pacienţi pot vedea excitaţia sexuală ca dăunătoare pentru sănătatea lor.

652x450_136352-iti-visezi-des-fostul-iubit-iata-care-este-explicatia

Teama exagerată de activitatea sexuală sau coitofobia afectează relaţiile de cuplu, existând totodată variaţii cum ar fi itifalofobia sau teama de penis.
Temerile simple, uşoare manifestate uneori faţă de lucruri ce pot avea aspect şocant sau neplăcut nu trebuie însă confundate cu frica patologică faţă de lucruri relativ comune ce în mod normal nu provoacă reacţii extreme.
Nu există un leac specific pentru genofobie, stările de coitofobie se ameliorează în interiorul cuplului, prin tratament cu ajutorul unui specialist psihiatru sau psiholog autorizat pentru terapie.
Termenul de genofobie este uneori folosit informal cu referire la societăţile cultura populară a cărora este reprimată din punct de vedere sexual. Unele culturi mai rezervate în acest sens ar putea fi numite genofobice de către altele mai degajate, dezinvolte din punct de vedere sexual.

Sursa 

Ce ascunde iaurtul cu fructe?
Articolul anterior
Fondatoarea dietei Weight Watchers a murit, la vârsta de 91 de ani!
Articolul următor
Alte articole interesante